Legközelebbi eseményeink


Fölényes brit váltó-győzelem, magyar 11. hely

2016. augusztus 02. (kedd) 20:38

Miskolc belvárosában rendezték meg a 20. Tájékozódási Futó Egyetemi Világbajnokság sprint váltó versenyszámát, mely fölényes brit győzelmet hozott. A végig izgalmas és látványos versenyben Magyarország rendkívül szoros csatában az előkelő 11. helyet harcolta ki.

A borsodi megyeszékhely sétálóutcájának szomszédságában található Szent István téren 24 ország két-két női és férfi sportolója által alkotott váltói mérték össze tudásukat. Az első hölgyek tömegrajttal kezdték meg a versengést, hogy a 16 ellenőrzőponttal nehezített 3,5 km teljesítése után váltsák az első férfi társakat, akikre 4,1 km és 19 ellenőrző pont várt.

A verseny alakulását a Szent István téren található óriás kivetítőn lehetetett figyelemmel kísérni.

A magyarok számára fantasztikusan kezdődött az erőpróba, hiszen Weiler Virág (Budapesti Műszaki Egyetem) az első helyen váltotta a nagy elszántsággal készülő Tugyi Leventét (Miskolci Egyetem). A finnek azonos idővel, 14:15 perccel másodikként, míg a britek 6 mp hátrányban harmadikként indíthatták társukat. A második emberek közül a britek versenyzője a táv első felében magához ragadta a vezetést, mögötte  30 méterre a svájciak futója robogott, míg a norvégok 36 mp-el elmaradva a harmadik pozícióban voltak. A szoros csatára jellemző, hogy a mieink további 12 mp-el később, már a nyolcadik pozícióban válthattak. A harmadik etapra ismét férfiak indultak neki. Bakó Áronnak (Budapesti Műszaki Egyetem) a többiekéhez képest is nehéz dolga akadt, hiszen egy csoportban kellett helytállnia a britek vasárnapi sprint távú egyéni világbajnokával, Jones Kiristian Mark-kal és a csehek felnőtt Eb ezüst- és bronzérmesével, PetrŽela Jan-nal. Amíg a nagyok – leszámítva a közel másfélperc előnnyel az élen haladó briteket - nyüstölték egymást az érmekért, Áron nagyon meggyőzően tartotta magát a nyolcadik helyen, egészen az utolsó váltásig. Bertóti Reginára (Semmelweis Egyetem) nem kisebb feladat várt, mint, hogy visszaverje a vetélytársak, köztük a skandinávok, oroszok, svájciak támadását. Nos a briteket senki sem tudta megszorítani, csaknem egy percet megőriztek előnyükből és az utolsó métereken mind a négyen nemzeti zászlajukba öltözve, örömittasan, a közönség vastapsától kísérve együtt futottak át világbajnokként a célvonalon. A cseheké lett az ezüstérem, míg a bronz a norvégoknak okozott nem kis boldogságot. A rendkívül izgalmas véghajrában Regina nagyszerűen őrizte helyét a középmezőny elején, ahonnan - alaposan megelőzve a mögöttünk végzett Ausztriát - a 11. helyre hozta be Magyarországot. Az eredmény értékét növeli, hogy a sportág egyik nagyhatalmának számító Finnország, valamint Kanada, Japán, Kína és Spanyolország váltóját pályatévesztés miatt kizárták.

Az eredményhirdetés első felében a hétfői hosszú távú versenyszám legjobbjai vehették át az érmeket dr. Deák Csabától, a Szervező Bizottság elnökétől, a Miskolci Egyetem kancellárjától és a svéd Ola Kaberg-től, a Nemzetközi Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (FISU) technikai delegátusától.

A sprint-váltó versenyszám dobogósainak Monspart Sarolta, hazánk első felnőtt tájfutó világbajnoka és Kiss Gábor, Miskolc alpolgármestere adta át a medálokat.

 

Eredmények

Sprint-váltó : 1. Nagy-Britannia (Ward Charlotte, Hodkinson Peter James, Jones Kristian Mark, Carter-Davies Megan Els) 54:57 perc, 2. Csehország (Knapová Jana, Nykodym Miloš, PetrŽela Jan, Kosová Denisa) 55:47, 3. Norvégia  (Alexandersen Sigrid, Ahlback Emil, Pedersli Trond Einar Moen, Myhre Ingjerd) 56:11,... 11. Magyarország (Weiler Virág, Tugyi Levente, Bakó Áron, Bertóti Regina) 58:34.

 

A világbajnokság további verseny-programja:

Augusztus 3., szerda: 10:00 – 14:15, középtávú egyéni verseny - Jávorkút

Augusztus 4., csütörtök: 10:00 – 13:00, váltó – Jávorkút

MEAFC SZAKOSZTÁLYOK
Kosárlabda szakosztály Kézilabda szakosztály
Labdarúgó szakosztály Úszó és vízilabda szakosztály
Amerikai futball és Cheerleading szakosztály Röplabda szakosztály
Tájfutó szakosztály Tenisz szakosztály
Tollaslabda szakosztály Asztalitenisz szakosztály
Bridzs szakosztály
MEAFC SZAKOSZTÁLYOK MEGNYITÁSA
Kosárlabda szakosztály Kézilabda szakosztály Labdarúgó szakosztály Úszó és vízilabda szakosztály Amerikai futball és Cheerleading szakosztály Bridzs szakosztály
Röplabda szakosztályTájfutó szakosztály Tenisz szakosztály Tollaslabda szakosztály Asztalitenisz szakosztály
Ez a weboldal sütiket használ. A honlap további használatával hozzájárulását adja a sütik használatához. További információk