Kosárlabda NB1,  Kosárlabda szakosztály

Idegenbeli miskolci kupabravúr!

Nyíregyházán győzött és jutott a Hepp kupa legjobb 8 csapata közé a MEAFC-Miskolc!

A tavalyi kupát ezüstéremmel záró, az idei bajnokságban 7-es győzelmi szériát számláló Nyíregyháza az előzetes papírforma alapján jóval esélyesebbként fogadta a miskolciakat a Hepp kupa idei 4. fordulójának nyitómérkőzésén.

Szobi közelijével indult a találkozó, majd három percig nem zörrent a háló. Ekkor Takács jegyzett távolról kosarat. A padon kezdő, ám villámgyorsan aktivált Tóth centerkosaraira a szintén hamar becserélt Kozák B. válaszolgatott, majd megléptek a hazaiak (12-7). A sok kimaradt helyzettel tarkított nyitányt Homoki 3 és Kozák M. 2 egységet – és egyben miskolci vezetést – érő megmozdulásai zárták (14-17).

Sitku és Bus triplájára Takács közbeszólva válaszolt, majd Lippai és Homoki is betalált az állandósuló hazai zóna ellen. A vendégek hat pontos előnyét egy 8-0-s nyírségi roham követte. Kozák B. remek gólpasszát Lippai pontra váltotta, majd azonnal viszonozta is, így készítve elő egy szép miskolci hárompontost. Ezt irigyelhette meg Dancsecs, aki azonnal bevágott egy távolit, majd egy eladott labdából az amerikai Hobbs iramodott meg eredményesen. A negyedet két újabb tengerentúli kosár zárta. Kék mezben Thornton dobott triplát, majd Hobbs gyönyörű ziccerével ért véget a szoros első félidő (35-33).

Thornton estében is kiegyenlített, sőt ráadást is dobhatott, majd az ellentmondást nem tűrően harcoló Kozák B. újabb támadó lepattanóját váltotta három pontra Takács (33-39). Annak ellenére is csupán a negyed nyolcadik percében tudta megelőzni a házigazda a miskolciakat, hogy a vendégek ekkortájt 5 büntetőt is kihagytak (45-43). Takács eszmélt a leghamarabb, és nagyjából tizenöt másodperc alatt bevágta saját maga negyedik és ötödik hárompontosát is. Hobbs büntetői hibátlanok voltak, amire azonban egy újabb gyönyörűen kivitelezett Lippai-Kozák B. összjáték volt a szakasz záró felelete (47-51). 

Továbbra is roppant módon koncentrált a miskolci csapat, és egy jó hazai büntetőre rögtön kettővel feleltek. Kozák B. védőt, Homoki támadó lepattanót gyűjtött (ketten együtt 18-at szereztek a mérkőzésen), amit Béres gólpasszából Homoki gólra is váltott. A hazaiak a következő percekben kettővel növelték addigi tripláik számát, ám Kozák M. és Thornton betörése, valamint egy remek Kozák B.-Homoki összjáték gondoskodott arról, hogy ez kevés legyen a fordításhoz (54-63). A hazai időkérés után kétszer is jól védekezett a MEAFC, ám az egy perces gólcsendet végül Dancsecs hármasa törte meg. Izgalmas utolsó két perc kezdődött. Lippai ziccert hibázott, Bus elcsúszott, a szemfüles Dancsecs pedig a Homokitól elcsent labdát postázta Tóth biztos kezei közé (59-63). Másfél perc volt hátra amikor Hobbs tripláját követően időt kértek a vendégek, majd 1:15 volt hátra amikor Thornton tripláját követően időt kértek a hazaiak (62-66). Tóth egyik büntetőjét megszerezte, majd elhagyta a Miskolc, ám Takács révén ismét labdaszerzéssel zárták a védekezésüket. 1-1 nehéz dobásra volt még idő a feleknek, majd Thornton megszerezte 12. lepattanóját, pillanatok múlva 19. és 20. pontját, a MEAFC-Miskolc csapata pedig a továbbjutást érő bravúros, de a látottak alapján teljesen megérdemelt győzelmet (63-68).

Hübner-Nyíregyháza Blue Sharks – MEAFC-Miskolc 63-68 (14-17, 21-16, 12-18, 16-17)

Heppp kupa 4. forduló. Nyíregyháza, Continental Aréna, 200 néző.

Vezette: Fodor Attila, Balogh Gyula, Rácz Zsolt.

Nyíregyháza: Bus (6/3), Dancsecs (11/9), Szobi (8/6), Bazsó (4), Czinger. Csere: Tóth (15), Hobbs (11/3), Sitku (4/3), Mokánszki (4). Edző: Siska János.

MEAFC: Takács (15/15), Kozák M. (4), Sándor, Thornton (20/9), Béres (2). Csere: Kozák B. (11/3), Homoki (9), Lippai (7), Asszú. Edző: Drahos Gábor.


Drahos Gábor, vezetőedző: A mai mezőnymutatónk 35% volt, mellette eladtunk 17 labdát, valami mégis működött, mert győztünk. Komoly élmény és fegyvertény Nyíregyházán legyőzni a Nyíregyháza csapatát, és úgy továbbjutni a kupában. Ehhez a munkához és a mutatott odafigyeléshez őszintén gratulálok játékosaimnak. Ezt a nem mindennapi győzelmet pedig szeretném Visnyiczki Ricsi barátomnak küldeni 41. születésnapja alkalmából.