Kosárlabda NB1,  Kosárlabda szakosztály

Kemény csatában tudott csak nyerni a Nyíregyháza

Az alapszakasz utolsó fordulójában dől csak el, hogy bejut-e a rájátszásba a MEAFC!

Máté és Drahos 12 pontjával és jó csapatvédekezéssel nyitott a MEAFC az ekkor még pontatlanul célzó hazaiak ellen. A lepattanó labdákkal lendületesen meginduló vendégek Takács triplájával zárva megérdemelten vezettek az első tíz perc végén (16-23).

Cole-Brinson büntetői után már 10-zel is ment a Miskolc, ám a vendégek képtelenek voltak megállítani a hazai betöréseket, így könnyű ziccerek és kiharcolt büntetők révén visszakapaszkodhatott a Nyíregyháza. A MEAFC amerikai légiósának sikeres egyéni megmozdulásaival féltávnál azonban még így is a borsodiak vezettek egyetlen ponttal (33-34).

Stojanovic büntetőit két gyors hazai tripla követte, ami mondhatni elfeledtette a miskolciak által felépített komplett első félidőt. A remekül elkapott rajttól feltüzelt nyírségiek megnyugtató előnyből figyelték, ahogy a vendégek zóna elleni játéka többnyire Cole-Brinson megmozdulásaira egyszerűsödött le. Érdekesség, hogy az amerikai légiós szerezte – Máté ill. Timkó egy-egy büntetője kivételével – a 2. és 3. negyed összes vendég pontját. Az alapszakasz harmadik helyéért küzdő Nyíregyháza egységes védekezéssel kihasználta a vendégek hibáit, így gyors kosarakkal könnyen megfordította az eredményt (62-49). 

Három szép hazai találat után 68-49-nél nem igen utalt semmi arra, hogy az utolsó percben ismét nyílt lesz a találkozó. Lippai belépéseit Drahos vette jól észre, majd KopaszSzögi és Cole-Brinson is triplát dobott (74-70). Nem sokon múlt egy újabb határozott miskolci védekezés, ám a házigazda kiszorított helyzetből éppen meg tudta játszani a belépő Nagyot, aki nem hibázott közelről. A hátralévő idő a sikeres hazai büntetők miatt már nem volt elég a fordításra, így a MEAFC csupán megszorongatni tudta a dobogó alsó fokára ezzel a győzelemmel visszakerülő nyíregyháziakat (79-73).

Az alapszakasz utolsó fordulójában a Miskolc vendége a Békés csapata lesz. A jövő szombati mérkőzésen dől majd el, hogy a MEAFC bejut-e a rájátszásba.

Nyíregyháza Blue Sharks – MEAFC 79-73 (16-23, 17-11, 29-15, 17-24)

NB I/B Piros csoport 25. forduló, Nyíregyháza, Continental Aréna.

Vezette: Válé Flórián, Sentényi Barna, Horváth Csongor.

Nyíregyháza: Bus (11), Czura (13/12), Stojanovic (14/3), Sitku (16/3), Nagy (7/3). Csere: Czinger (7), Fazekas (6/3), Oláh (3), Mokánszki (2), Demeter. Edző: Siska János.

MEAFC: Szögi (9/3), Drahos (6/6), Cole-Brinson (32/9), Máté (9), Orliczki B. Csere: Lippai (6), Szőke (4), Kopasz (3/3), Takács (3/3), Timkó (1). Edző: Walke Károly.

Walke Károly, vezetőedző: Egy jobb csapattól nem szégyen kikapni. Amit tudtunk megtettük, a harmadik negyedben pár perces figyelmetlenségünket, kihagyott ziccereinket, két rossz visszarendeződésünket könyörtelenül megbüntette ellenfelünk.