EUSA,  Kosárlabda szakosztály

Vereséggel zárta az Eb-t két férfi csapatunk

A Debrecen és a Miskolc is alulmaradt a helyosztón az Egyetemi Kosárlabda Európa-bajnokság vasárnapi záró napján. A bajnok Debrecen 35 percen át jól tartotta magát igen jó képességű török ellenfelével szemben, a házigazda Miskolc pedig szinte végig futott az eredmény, s osztrák ellenfele után.

9-10 helyért: Debreceni Egyetem – Arel Egyetem Isztambul (török) 68-80 (16-25, 20-21, 19-18, 13-16)

Debrecen: KOZÁK 11, KÓSA 11/3, VARGA 19/12, PÉK 12/6, OPRE 6. Cs.: Szűcs, JÁVOR 8/6, Bak 1, Oláh, Blaskovits.

Az látszott: a török gárda jelentős magassági fölényben lesz, vagy négy 205 centi fölötti kosaras zsákolgatott az isztambuli csapatban bemelegítésnél. Török kosárral indult az alsó ág döntője, lendületes, jó játékkal kezdtek a “félholdasok”, 1 perc elteltével 7-0-ra vezettek. Kozák Márton ügyes betörés után szerezte az első debreceni pontokat, majd gyors indítás után Varga Ádám volt eredményes. Opre Roland szerzett bravúros kosarat: a török óriások közül talált a törökök gyűrűjébe, majd Jávor Barna hármasával és büntetőivel a szakasz közepén 1 pontra feljött a Debrecen. A negyed végén eladott labdákkal “elengedte” 9 ponttal a magyar férfi bajnok 11-3-as rohamot bemutató ellenfelét, nem ízlett Kósáéknak a török zóna.

A második negyed elején váltva estek a kosarak, állandósult a 10 pont körüli török vezetés, a Debrecent a két triplát is beemelő Varga tartotta versenyben. A szakasz közepén a magyar bajnok is zónára váltott, ám a törökök támadásaikat – a debreceni srácok “feje fölött játszva” – látványos zsákolással fejezték be, 15 pontosra növelve az isztambuli előnyt. A félidő hajrájában Kovács Imre egy ravasz húzással egyszerre küldte fel csapata két irányítóját, Kozák Mártont és Szűcs Mátét. A húzás bejött, labdaszerzések után könnyű kosarakkal 10 pontra felzárkózott a Debrecen.

Varga hármasával tovább faragtak hátrányukon a hajdúságiak a második szakasz elején. A török csapat egy 7-0-lal felelt, de újra beindult a Varga-Kósa kettős, szívós munkával 6 pontra zárkózott fel férfi egyetemi bajnokunk, ám 3 másodperccel a negyed vége előtt triplát dobtak a törökök.

A záró szakaszban állandósult az 5 és 10 pont közötti török előny. A negyed közepén, 66-60 után egy 14-0-t “repesztve” eldöntötte a meccset a maga javára a török csapat. 35 percig remekül küzdött a Debrecen, amely a végén még “kozmetikázott” a vereségén, de meg kellett hajolnia a jobb szerkezetű török gárda nagyobb tudása előtt.

Statisztika: http://live.fibaeurope.com/www/Game.aspx?acc=6026&gameID=128445&lng=en

11-12. helyért: Miskolci Egyetem – Bécsi Egyetem (osztrák) 62-64 (15-19, 11-16, 17-14, 19-15)

Miskolc: SZÖGI 13/3, Szepesi, Kopasz 8/6, MÁTÉ 13/6, Kővágó-Laska 5. Cs.: TAKÁCS 13/9,Lippai 2, OROSZ 8/6, Baptiszta.

Kővágó-Laska Márk 2+1-es akciójával indult a találkozó, amire 2 duplával feleltek a bécsiek. Kopasz Márton emelt be egy hármast, majd újra Kővágó következett. A szakasz közepén több lett a hiba mindkét oldalon, 2 percig mutatott 10-8-as hazai vezetést a Jégcsarnok eredményjelzője, amikor egy triplával fordítottak a bécsiek, majd még egy hármast beemeltek. A Lippai Szabolcs és Orosz Bence ugyan megvillant, de a szakasz osztrák hármassal és 4 pontos vendég vezetéssel zárult.

A második szakasz úgy kezdődött, ahogy az első befejeződött: osztrák hármassal, amellyel 7 pontosra nőtt a házigazda hátránya. Szögi Ádám egy jó büntetője után szerencsére ezt követően a hazaiak is betaláltak távolról, Máté, majd Takács Dániel szerzett triplát. A hátrány ledolgozása után fordítani nem sikerült. Sőt, mivel a félidő utolsó 4 és fél percében nem tudtak pontot szerezni a miskolciak, a bécsiek tetemes, 9 pontos előnnyel térhettek pihenőre.

A második félidőt pontosabban kezdték a bécsiek, a szakasz első felét 10-5-re nyerték, s 14 pontosra nőtt a Miskolc hátárnya. Máté vette széles vállaira a hazai gárdát, vezérletével egy 10-0-s “részhajrát” bemutatva 4 pontra feljött Drahos Gábor legénysége. A záró etap előtt 6 ponttal vezettek a bécsiek.

A befejező negyedben is elszántan üldözte ellenfelét Drahos Gábor legénysége, amely többször is feljött 2 pontra, ám ekkor az osztrákok rendre újítottak, ráadásul a végjátékban a játékvezetők technikait és sportszerűtlen hibát is ítéltek a hazaiak ellen, akik így alulmaradtak, de ezzel együtt is a 12. helyen zárták az Eb-t.

Statisztika: http://live.fibaeurope.com/www/Game.aspx?acc=6026&gameID=128444&lng=en

Írta: Botár László