Asztalitenisz szakosztály

Miskolci sikerek a MEAFC kupán

Vasárnap benépesült Miskolcon az Egyetemi Körcsarnok. A létesítmény adott otthont a huszonharmadik alkalommal megrendezett asztalitenisz MEAFC kupa küzdelmeinek, s ez egyben Szlaboda István emlékversenynek is számított. Az említett eseményen több kategóriában vetélkedhettek egymással a résztvevők.

Hagyomány már, hogy lehetőleg azonos tudású sportolók egymással vetélkedjenek – mondta érdeklődésünkre Holdi László, a rendező klub asztalitenisz szakosztályának vezetője. – Annak ugyanis nincs sok értelme, hogy az NB I-es játékosok az amatőrökkel csatázzanak, ez ugyanis egyik félnek sem jó. Így kiírtuk például az Extra kupa küzdelmeit, ebben a számban a minőséget képviselő, NB I-es, NB II-es és NB III-as sportolók tehetik mérlegre felkészültségüket. Természetesen nem zárjuk ki az amatőröket sem. Egy kicsit bezavart, hogy ezen a hét végén Szigetcséven országos veterán versenyt rendeztek, ugyanis ez elszívó hatást fejtett ki. Sokan vannak ugyanis Miskolcon, illetve a megyében, akik inkább a távoli utazást választották, mert a viadalon ranglistás pontokat lehet szerezni.

A csarnok reggel nyolc órától már nyüzsgő hangyabolyra hasonlított, egymás után érkeztek a résztvevők. A zsűrinél 62 nevezőt regisztráltak. Kilenc óra után pedig nem sokkal megtartották az ünnepélyes megnyitót. A felsorakozott sportolókat Sebestyén László, országgyűlési képviselő köszöntötte, aki többek között a következőket mondta:

Nagyon szép hagyomány, hogy az egyetem asztalitenisz szakosztálya évente megrendezi a Szlaboda István emlékversenyt – hangsúlyozta. – A sportágban mindenki ismeri Pista bácsit, aki öt évtizeden keresztül volt főtitkára a megyei szövetségnek, és ő alapította meg 1945-ben a Miskolc városi szövetséget. Rengeteget tett a sportág népszerűsítése érdekében, csak az elismerés hangján idézhetjük fel cselekedeteit.

A vetélkedés a páros csatákkal, valamint az egyéni csoportmérkőzésekkel vette kezdetét. A nap bombameglepetését egy mindössze 14 esztendős, roppant tehetséges miskolci kislány okozta – aki egyébként a sportiskola edzéseit látogatja, és igazolt versenyzőként rendszeresen szerepel az Egri Áfész NB I-es női gárdájának bajnoki mérkőzésein. Nos, Béres Zsófia teljesen megérdemelten, 3-1 arányban legyőzte Makranczi Lászlót, a MEAFC NB III-as együttesének oszlopos tagját, aki még jóval a találkozó után is csak hitetlenkedve csóválta a fejét. Mentségére legyen mondva, hogy éjszakai műszakból érkezett saját klubjának versenyére, amelyet semmiképpen sem akart kihagyni. Búslakodásra azonban nem volt sokáig oka, ugyanis a csoportban teljes körbeverés alakult ki, így sorsolni kellett. Fortuna Béresnek, illetve Makranczinak kedvezett – Újpál szomorkodhatott. Makranczi egyébként annyira belelendült, hogy meg sem állt az egyéni győzelemig! Béres Zsófi viszont elmondhatta magáról, hogy ő volt az egyetlen, aki vasárnap le tudta győzni a MEAFC kupa későbbi győztesét!

Makranczi a férfi párosban is teljes sikert aratott. Péntek Attilával az oldalán beverekedte magát a döntőbe, ahol a MEAFC másik egységével, Béres Istvánnal, és Dolenszki Istvánnal nézhettek farkasszemet. Nos, az egyoldalú csatát előbbiek nyerték, akik arra voltak a legbüszkébbek, hogy egyetlen játszmát sem veszítettek a lejátszott mérkőzéseiken!

A vetélkedésből a legjobban a miskolciak jöttek ki, akik négy számban is megszerezték az első helyet! Holló József a szeniorok között tett ki magáért, a nap legnagyobb csatáját az Extra kupa döntője hozta, ahol az NB I-es játékosok magas színvonalú csatáját lehetett figyelemmel kísérni. Nemes Vince 2-1-es előnyt szerzett, Doros Szilárd egyenlített, a döntő játszmában pedig Nemesnek 10-7-nél három mérkőzéslabdája is volt, de mindez kevésnek bizonyult. Az összecsapás mindenesetre remek propagandáját jelentette az asztaliteniszezésnek!

DOROS LÁSZLÓ