Klub

Tevékenység

Az 1951-ben alapított Miskolci Egyetemi Atlétikai és Futball Club elsődleges célja, hogy rendszeres sportolási és igény szerinti versenyzési lehetőséget kínáljon a Miskolci Egyetem hallgatóinak, oktatóinak, dolgozóinak. Jelenleg 10 szakosztályunk van, amelyek közül asztalitenisz, kézilabda, kispályás labdarúgás, tájfutás, tenisz, tollaslabda sportágakban az egyesület alapcéljait valósítjuk meg azzal, hogy a versenyzés amatőr szinten (városi, megyei, regionális bajnokságok) zajlik és hogy törekszünk ezen szakosztályokban az aktív hallgatók arányának a növelésére.

Az egyik speciális sportágunk a vízilabda, amelyben gyerekekkel foglalkozunk. A szakosztályunkban sportoló mintegy 60 gyermeket 3 különböző korosztály regionális bajnokságában versenyeztetjük. Ebben a szakosztályunkban sem élsporttal foglalkozunk, célunk aminél több miskolci fiatalt stabilan megtanítani úszni, megismertetni velük a vízilabdázás alapjait, népszerűsíteni körükben a sportágat. Kidolgozott sportfejlesztési programunkat a Magyar Vízilabda Szövetség támogatja, ennek köszönhetően megfelelő számú szakemberrel dolgozunk, a szükséges sporteszközök és sportfelszerelések rendelkezésre állnak.

A sportolók és csapatok számát, korábbi és jelenlegi eredményeket tekintve szakosztályaink közül kiemelkedik a kosárlabda. Egyesületünk koordinálja a teljes Miskolci férfi kosárlabda szakágat. 7 éves kortól kezdődően foglalkozunk a fiatalokkal, valamennyi korosztályban biztosítjuk a versenyzést, jelenleg 18 csapatunk van. Első számú felnőtt csapatunk az NB I/B-ben szerepel a 2015/2016-os szezontól kezdődően.

MEAFC-MISKOLC (NB1) kosárlabda mérkőzés (2019)

Gyorsan fejlődő sportág a röplabda, szakosztályunk keretein belül férfi és női csapat is működik. Célunk, hogy rendszeres sportolási lehetőséget kínáljunk a röplabda sport iránt érdeklődő egyetemisták számára. Ezen kívül a versenyzés lehetőségét is biztosítjuk játékosaink részére. Férfi felnőtt röplabda csapatunk, a 2020-21-es szezontól az NB1-ben fog versenyezni, ami hatalmas siker szakosztályunk számára.

NB I-ben folytathatják a MEAFC-Miskolc férfi röplabdásai.

A MEAFC koordinálja a Miskolci Egyetem hallgatóinak részvételét a különböző Magyar Egyetemi – Főiskolai Országos Bajnokságokon (MEFOB). A Miskolci Egyetem tanévenként 12-14 sportágban vesz részt MEFOB-on. 2018-ban férfi kosárlabdacsapatunk 1997 után újra Egyetemi bajnok lett, így képviselhette hazánkat, a Portugáliában (Coimbra) megrendezett Egyetemi Európabajnokságon. A részvételt és eredményességet tekintve a Miskolci Egyetem az elsők között van azon intézmények között, amelyekben nincs sportszakos képzés.

A Miskolci Egyetem – egyesületünkkel együttműködésben – hirdette meg élsportolói mentorprogramját. A program segíteni fogja a Miskolci Egyetemen tanuló élsportolókat abban, hogy minél hatékonyabban tudják sportolói és tanulmányi feladataikat összehangolni. Ennek köszönhetően reményeink szerint minél több élsportoló fog az intézménybe jelentkezni, a jelenlegi élsportolókat pedig még inkább Miskolchoz fogja kötni. Szeretnénk, ha lenne egy olyan üzenete a programnak, hogy a Miskolci Egyetemen sportolni és tanulni egyaránt lehet.

A Miskolci Egyetem és Miskolc városa nagy sikerrel rendezte meg a 2016-os Tájékozódási Futó Egyetemi Világbajnokságot, valamint házigazdája volt a 2017-es Kosárlabda Egyetemi Európa bajnokságnak. Mindkét nemzetközi sportesemény kapcsán, MEAFC koordinálta a szervezési feladatokat.

Kosárlabda Egyetemi Európa bajnokság (EUC BASKETBALL 2017)