Egyetemi Sport,  Tájfutás szakosztály

A Miskolci Egyetem lesz a házigazdája a 2016-os Tájékozódási Futó Egyetemi Világbajnokságnak

A Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség a Miskolci Egyetemet és Miskolc városát találta a pályázók közül a legalkalmasabbnak a 2016-os Tájékozódási Futó Egyetemi Világbajnokság megrendezésére.

Prof. Dr. Torma András, a Miskolci Egyetem rektora elmondta, az esemény rendkívüli pr jelentőséggel bír mind a Miskolci Egyetem, mind Miskolc számára, fontos feladatának tekinti, a városvezetéssel együttműködésben, ezek mind teljesebb kihasználását. A 7 napos eseményre 3-400 fő versenyző és legalább ugyanennyi kísérő érkezése várható. A sportszakmai hátteret biztosító Magyar Tájékozódási Futó Szövetség az eseménnyel párhuzamosan amatőr országos tájfutó versenyt kíván szervezni, további sportolókat, érdeklődőket csábítva a városba. Célunk, és a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség elvárása is, hogy a résztvevők, professzorok és sportvezetők, továbbá kísérőik minél jobban megismerjék a rendező egyetemet és a házigazda város nevezetességeit.

Rektór Úr tájékoztatott arról is, hogy a döntést kedvezően befolyásolták a sportágban szerzett korábbi referenciák: nagy sikerrel rendezett Miskolc városa 2009-ben felnőtt VB-t, 2001-ben junior VB-t, a Miskolci Egyetem pedig 1986-ban egyetemi VB-t. A pályázat egyik erőssége volt az egyetem campus jellege is, amelynek következtében egy helyen, az Egyetemvárosban lehet gondoskodni a versenyzők szállásáról, étkeztetéséről, a megnyitó és záróünnepség megtartásáról.

Rektor úr beszámolt arról is, hogy a Miskolci Egyetem sportegyesületének, a MEAFC-nak legrégebbi (1951-ben alapított) és egyben legsikeresebb szakosztálya a tájékozódási futó szakosztály, sportolóik eddig 37 alkalommal nyertek országos bajnokságot és számos nemzetközi versenyen szerepeltek eredményesen. A Miskolci Egyetem hallgatói eddig 7 Tájékozódási Futó Egyetemi Világbajnokságon vettek részt, összesen 2 ezüst és 6 bronzérmet szerezve. Rektor úr reményét fejezte ki a tekintetben, hogy a 2016-os eseményen ismét rajthoz állnak miskolci egyetemisták,  a nagyszabású sportesemény pedig még népszerűbbé teszi ezt az igazán csodálatos sportágat a fiatalok körében.

A rendezvény alatt 5 versenyre kerül sor, ezek közül három pálya a Bükk-hegységben, egy Tapolcán, egy pedig a belvárosban lesz kialakítva.