Labdarúgó szakosztály

Történelmi sikert ért el a Miskolci Egyetem kispályás csapata!

A hazai felsőoktatás sportjának palettáján számos versenyrendszerben mérkőzhetnek egymással az egyetemek csapatai, mely versenyrendszereknek az alapvető céljai különböznek. A Miskolci Egyetem csapatai, tekintettel arra a tényre, hogy nálunk nincs sportszakos képzés, az elmúlt évtizedben leginkább a második, amatőr vonalnak meghirdetett Universitas Kupa országos küzdelmeiben jeleskedtek, melyben a legmagasabb szintű versenysport nem képviseltethette magát.

A Miskolci Egyetem kispályás csapata, az Universitas Kupákon és meghívásos tornákon való sikeres szerepléseken (előzmények itt , és itt ) felbuzdulva, a tavalyi és az idei évben is elindult a Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség által meghirdetett Magyar Egyetemi – Főiskolai Országos Futsal Bajnokságon. Az egyetemi sport legmagasabb szintű megmérettetésén, a magyar sport felsőoktatásban tanuló legjobbjai vesznek részt, melynek színvonalát a tavalyi évben megismerhettük, amikor is bár szoros mérkőzéseken a döntőbe jutáskor búcsúznunk kellett.(mint később kiderült a 2012/2013 évi bajnoktól).

Idén tanulva a tavalyi tapasztalatokból a Miskolci Egyetem csapata, végigmenetelve a selejtező mérkőzéseken, az április 22-23-án megrendezett országos döntőbe jutott. A döntőben a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Nyugat-magyarországi Egyetem, a Miskolci Egyetem és a házigazda Pécsi Tudományegyetem képviseltette magát ezen a rangos viadalon.

A Miskolci Egyetem legjobbjai a Futsal NB1-ben és NB2-ben edződődött BME és PTE játékosai ellen bizonyították, hogy a nekik járó helyre kerültek a dobogón. A miskolciak nem csupán helyt álltak ezen a megmérettetésen, de olyan csapatmunkáról és összetartásról is tanúbizonyságot tettek, amely példaértékű mind az egyetemi mind pedig a magyar sportban.

Csapatunk első mérkőzésén a rendkívül felkészült és egységes házigazda Pécsi Tudományegyetem csapatával mérkőzött. Kétszer is hátrányba kerülő csapatunknak mind a kétszer sikerült fordítani és a vert helyzetből 5 – 8-as győzelmet aratni. Ezzel a győzelemmel sikeresen kvalifikálták magukat a  2014-es MEFOB döntőjébe.

Másnap a döntő mérkőzésen csapatunk méltó ellenfelének bizonyult a BME jól képzett és esélyesebbnek tartott alakulatával szemben. A csapat ember feletti teljesítményt nyújtott végig a mérkőzés során, még akkor sem adták fel mikor a meccs félidejében az ellenfél egy gólos előnnyel vezetett (2:1). Csapatunk fel tudott állni, megmutatva azt, hogy együtt és egymásért játszva egy ilyen jó csapat ellen is bármire képesek. A második félidő közepén egyenlített, majd, két perccel a mérkőzés vége előtt a Miskolci Egyetem megfordította a mérkőzést, ezzel beállítva a 2-3-as végeredményt. A BME csapata mindent megtett, hogy visszaszerezze a vezetést, de nem sikerült fogást találnia a miskolci gárdán, így a Miskolci Egyetem lett MAGYARORSZÁG 2013/2014. TANÉVI EGYETEMI-FŐISKOLAI BAJNOKA futsal sportágban.

Az eredmény annak fényében, hogy labdás csapatsportágban (kosárlabdában) 1997-ben, tehát 17 éve sikerült utoljára nyernünk, óriási teljesítmény, különösen ha figyelembe vesszük, hogy ellenfeleinkkel ellentétben a mi hallgatóink nem országos futsal bajnokságban, hanem a Miskolci Városi Bajnokságban edződnek hétről hétre. Csapatunk az első hely mellett Nótás Attila révén a legjobb kapusnak járó különdíját is elhozta Pécsről.

A MEFOB futsal Bajnok csapat tagjai: 

Kapusok: Nótás Attila (MFK), Gergely Richárd (GÉIK),

Játékosok: Titkó Gergő (GÉIK), Kerényi Márk (MFK), Demeter Péter (MFK), Szabó Dávid (MFK), Huszti Dávid (GÉIK), Nagy Csaba (MFK), Sulák László (GTK), Boros László (GTK), Boros Márton (GÉIK), Moroncsik Márk (GÉIK), Süle Balázs (MFK) Uri Zsombor (GÉIK),

Csapatvezetők: Sulák László és dr. Havasi István,