Kosárlabda szakosztály

Helyzetkép és fejlesztések a Kosárlabda szakosztályban

Nagy múltú sportegyesületünk 2012 elejére nehéz helyzetbe került, nem álltak rendelkezésre a szakosztályok megfelelő színvonalú működtetéséhez szükséges anyagi feltételek. Korábban a bevételeink 70-75 %-át a Miskolci Egyetem biztosította, de az intézmény szintén nehéz helyzete és a normatív támogatás mértékét meghatározó nappali tagozatos hallgatói létszám csökkenése bevételeink jelentős visszaeséséhez vezettek. Emiatt nélkülözhetetlenné vált külső források bevonása (pályázatok, szponzoráció, tagdíj).

A helyzet megoldása és a MEAFC hosszú távú fejlődési pályára állítása érdekében 2012 áprilisában átalakult az egyesület, olyan új Alapszabály, valamint Szervezeti és Működési Szabályzat került elfogadásra, mely jobban kifejezi a MEAFC és a Miskolci Egyetem együttműködését, hatékonyabb és versenyképesebb szervezeti struktúrát biztosít, továbbá összhangban van a megváltozott jogi környezettel (Civil törvény, módosított Sporttörvény). A bizalmat kapott tisztségviselők pedig a megfogalmazott célok érdekében tett általános összefogást képviselik.

A 2012/2013-as szezont alapjaiban határozta meg a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége felé beadott és jóváhagyott sportfejlesztési programunk (Tao támogatás), látványos fejlődést elindítva szakosztályunk életében. A támogatásnak köszönhetően és egy átfogó tagtoborzót követően, két új, egy férfi és egy női, kizárólag miskolci egyetemistákból álló csapatot szerveztünk, helytállva az első alkalommal bajnoki rendszerben meghirdetett Magyar Egyetemi – Főiskolai Országos Bajnokságban (MEFOB). Egyetemi csapatainkat a B33 MEFOB-on is elindítottuk. A heti 3-3 edzés képzett szakemberek bevonásával valósulhatott meg, a támogatás további részét pedig – a versenyeztetés és edzőtáborozás mellett – elsődlegesen olyan időtálló sporteszközök és sportfelszerelések beszerzésére fordítottuk, amelyek várhatóan éveken keresztül fogják szolgálni kosárlabdázóinkat.

A 2012/2013-as bajnoki szezonban indítottunk férfi csapatot NB II-ben és megyei bajnokságban, továbbá női csapatot a Kelet Ligában. A MEAFC mindhárom bajnokságot megnyerte. NB II-es csapatunk végül nem jutott fel az NB I/B-be, de erre még nem is lennének meg a feltételek, meghaladná egyesületünk lehetőségeit. Az első osztályú szereplés Miskolc városának együttműködésével és szponzorok segítségével lehet reális. A Tao támogatás nem volt fordítható ezen csapatok versenyeztetése, ezért központi egyesületi forrásból, szponzorációból és tagdíjakból biztosítottuk a feltételeket az eredményes szerepléshez.

Figyelemreméltó eredménynek értékeljük, hogy a Miskolci Egyetem a Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetséggel közösen, Miskolc városának és a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének támogatásával pályázatot adott be a 2015-ös Európai Egyetemek Kosárlabda Bajnokságának megrendezésére. 3 pályázó volt, az első körön túljutottunk, de végül Koper (Szlovénia) megelőzött bennünket. Az Európai Egyetemi Sportszövetség vezetői támogatásuknak adtak hangot egy 2017-es rendezést illetően, amelynek lebonyolításában természetesen a Miskolci Egyetem sportszervezete, vagyis a MEAFC kapna vezető szerepet, férfi és női egyetemi csapataink pedig házigazdaként tudnának indulni.

A 2013/2014-es szezonra szintén adtunk be sportfejlesztési programot, kérelmünket a Szövetség ismét támogatta. Programunk legfontosabb eleme – egyetemi csapataink felkészítése és versenyeztetése mellett – egy mikrobusz beszerzése, amely hosszú távon csökkentené a súlyos terheket jelentő utazási költségeket, valamint az egyetemi Körcsarnok palánkjainak lecserélése és cardio gépek beszerzése. A megítélt támogatást nem közvetlenül kapjuk meg, maximálisan ekkora összeget hívhatunk le abban az esetben, ha olyan cégeket találnunk, akik a látvány csapatsportágak kedvezményrendszere keretében, társasági adójuk terhére támogatják programunkat. A támogatás másik feltétele az előírt önerő: a teljes összeg lehívása, vagyis a tervezett fejlesztések maradéktalan megvalósítása esetén 5,7 MFt önerőt kell biztosítanunk.

A 2013/2014-es szezon másik nagy előrelépése sportszakmai szempontból, hogy az egyetemi csapatot is elindítjuk az NB II-es bajnokságban, elősegítve további fejlődésüket, még gyakoribb versenyzési lehetőséget teremtve számukra. Ez azt jelenti, hogy két csapattal indulunk az NB II-ben, egy csapattal a Női Kelet Ligában, továbbá férfi és női egyetemi csapataink a Kosárlabda és B33 MEFOB-okon is szerepelni fognak. A megyei bajnokságot – bár címvédők vagyunk, de anyagilag sem szeretnénk túlvállalni magunkat – még fontolgatjuk.

A sportfejlesztési program megvalósításához és csapataink versenyeztetéséhez nélkülözhetetlenek a külső források. Szívesen veszünk mindenféle segítséget, felajánlást olyan támogatóktól, akik elismerik munkánkat, egyetértenek céljainkkal, elkötelezettek a Miskolci Egyetem kosárlabda élete iránt. A lehetséges szponzorok részére pedig igyekszünk minél értékesebb megjelenési lehetőségeket kínálni, minél jobb együttműködési konstrukciót kidolgozni.