Egyetemi Sport,  EUSA,  Kosárlabda szakosztály

Kosárlabda Egyetemi EB – Miskolc készen áll

A 2017-es, miskolci rendezésű férfi és női Kosárlabda Egyetemi Európa-bajnokság előkészülete jelképes, de annál fontosabb állomásához érkezett: a Szervező Bizottság képviseletében Dr. Deák Csaba, a Miskolci Egyetem kancellára Koperben, az idei EB főszervezőjétől és az Európai Egyetemi Sportszövetség főtitkárától átvette a rendezvény hivatalos zászlóját.

A Miskolci Egyetem küldöttsége – többek között Dr. Deák Csaba kancellár, Boda Péter Sportközpont igazgató, Rakaczki Zoltán MEAFC ügyvezető elnök, dr. Fazekas Csaba MEAFC kosárlabda szakosztály vezető – azzal a céllal utazott Koperbe, a 2015-ös Kosárlabda Egyetemi EB helyszínére, hogy népszerűsítse a 2017-es miskolci eseményt a jelenlévő delegációk körében, eleget tegyen az előírt protokolláris kötelezettségeknek, a gyakorlatban is megismerje a szervezési követelményeket, továbbá felmérje a részt vevő csapatok játékerejét.

A Miskolci Egyetem kancellára találkozott a helyi egyetem (University of Primorska) rektorhelyettesével – elsődlegesen a házigazda intézmény számára elérhető előnyöket beszélték át, de szó esett a két intézmény közötti együttműködési lehetőségekről is.

Az Egyetemi EB-k versenyrendszerében nem nemzeti egyetemi válogatottak, hanem intézményi csapatok, jellemzően országuk bajnokai vesznek részt. Nincs kvalifikáció, 16 férfi és 12 női csapat jelentkezhet. Dr. Deák Csaba és az Európai Egyetemi Sportszövetség főtitkára azonban megállapodtak abban, hogy Miskolc – az előírt keretnél nagyobb érdeklődés esetén – több csapattal is megrendezheti, illetve kész megrendezni a nemzetközi sporteseményt. Megerősítésre került, hogy a Miskolci Egyetem, függetlenül a 2016/2017-es Magyar Egyetemi – Főiskolai Országos Bajnokságban elért eredményétől, házigazdaként mindkét kategóriában indíthat csapatot.

A miskolci delegáció megtekintette a török és szerb egyetemi bajnok részvételével megrendezett férfi döntőt, majd az ünnepélyes eredményhirdetés keretében Dr. Deák Csaba átvette a rendezvény hivatalos zászlóját. A Miskolci Egyetem kancellára beszédében hangsúlyozta, teljes mértékben készen állnak az európai egyetemi kosárlabdázás fogadására. A városi sportinfrastruktúrát magas színvonalúnak, az egyetemi campust pedig egyedülállónak nevezte a tekintetben is, hogy a szállás, étkezés, az egyik versenyhelyszín és további sportolási, kikapcsolódási lehetőségek egy helyen lesznek elérhetőek a sportolók számára. Kiemelte, nem „csak” egy sporteseményt szeretnének rendezni, hanem céljuk, hogy a résztvevők megismerjék a Miskolci Egyetem és Miskolc értékeit, kellemes tapasztalatokkal és élményekkel gazdagodjanak, minél többen kedvet kapjanak arra, hogy a későbbiekben visszalátogassanak.