Egyetemi Sport

Élsportolói mentorprogramot indít a Miskolci Egyetem

Új, az élsportolók egyetemi tanulmányait támogató mentorprogramot indít a Miskolci Egyetem. A program a jövőben országszerte is vonzóvá teheti Miskolcot az élsportoló fiatalok körében.

Az új, 2015–2016-os tanévtől startoló, intézményi szintű, tehát az egyetem valamennyi karát érintő mentorprogram legfontosabb célja, hogy segítse a Miskolci Egyetemen tanulmányokat folytató élsportolók sportolói és tanulmányi feladatainak megfelelő összehangolását, mégpedig a Sporttörvényben megfogalmazott ún. kettős életpálya modellhez is kapcsolódóan. Mindeddig ugyanis problémát jelentett, hogy számos, a sportban és a tanulásban egyaránt tehetséges fiatal – az eltérő feladatok nehéz összeegyeztethetősége miatt – választani volt kénytelen az élsport és a felsőoktatási tanulmányok között.

A mentorprogram keretében valamennyi élsportoló hallgató egyéni tanulmányi rendben folytathatja tanulmányait, és szintúgy minden sportolót egy választott hallgatótárs (tutor), valamint egy oktató (mentor) segíthet és támogathat, a jegyzetek beszerzésében éppúgy, mint például a félév eleji tantárgyfelvételben, a tantárgyi követelmények megismerésében vagy éppen az esetleges problémák megoldásában. A Miskolci Egyetem továbbá sportösztöndíjjal, sőt a tandíj és a kollégiumi díj esetleges mérséklésével is előmozdíthatja a sportolói és a hallgatói feladatok egyaránt eredményes abszolválását. Mivel a tapasztalatok szerint az eltérő sportági és kari specifikumok miatt az élsportoló hallgatóknak a támogatás más és más formájára lehet szükségük, a kedvezmények megvizsgálására és meghatározására személyenként kerülhet sor. Az élsportolói mentorprogramot egy újonnan felálló bizottság, az Élsportolói Mentorprogram Koordinációs Bizottság fogja működtetni.

A Miskolci Egyetemen jelenleg is több profi sportoló tanul, mint például Eperjesi Gábor, a DVTK labdarúgója, aki az előző tanévben az egyetem beiskolázási kampányában is közreműködött, vagy a frissen felvétel nyert Gercsák Szabina judos. Az új mentorprogram célja egyfelől az egyetemen jelenleg is tanulmányokat folytató élsportoló hallgatók még erőteljesebb támogatása, másfelől pedig újabb, a magyar felsőoktatás felé nyitott élsportolók megnyerése Miskolc város és a Miskolci Egyetem számára.

A Miskolci Egyetem eddig is határozottan támogatta mind a campuson zajló sportéletet, mind pedig élsportoló hallgatóit. Mindennek eredménye, hogy az Egyetemváros 2016-ban Tájékozódási Futó Egyetemi Világbajnokságnak, majd 2017-ben férfi és női Kosárlabda Egyetemi Európa-bajnokságnak adhat otthont, a Miskolci Egyetemi Atlétikai és Futball Club (MEAFC) férfi kosárlabdacsapata pedig az új, 2015–2016-os szezonban immár az NBI/B-ben mérettetheti meg magát.

A mentorprogram pályázati lapja a Miskolci Egyetem honlapjáról tölthető le, a jelentkezés határideje pedig 2015. szeptember 14.