Kosárlabda NB1,  Kosárlabda szakosztály

Egykori bajnokok köszöntése a Miskolci Egyetemi Körcsarnokban

1975. december 7-én a Miskolci Egyetemi Atlétikai és Futball Club (MEAFC) döntően végzős egyetemistákból álló férfi kosárlabda csapata – Szabó Imre edző vezetésével – a Miskolci Városi Sportcsarnokban, 3.500 fő néző előtt nagy különbséggel legyőzte a Csőszerelők gárdáját, ezzel pedig megnyerte az NB II-es bajnokság keleti csoportját és feljutott az NB I-be. 

A legendás mérkőzés 40 éves jubileuma alkalmából Kiss Gábor alpolgármester a MEAFC – MAFC II. férfi kosárlabda NB I/B-s mérkőzés szünetében köszöntötte és méltatta az egykori csapat megjelent játékosait (Béres Lajos, dr. Kerekes István, Magyar Attila, Németh István, Varga József), edzőjét (Szabó Imre „Jimmi bácsi), szakosztályvezetőjét (Szaniszló Sándor), valamint egyesületi vezetőket (dr. Csótai József, prof. dr. Kovács Ferenc), részükre a győztes csapat fotóját és emlékérmet tartalmazó plaketteket adott át.

Bemutatkozás...

Bemutatkozás… – Fotó: AmbZolphoto

Az eseményre a döntő MEAFC-os résztvevői közül Busák István, Fodor Attila és Lestár Mihály nem tudott eljönni, Kinter Ferenc és Rakaczky Zsolt pedig sajnos már nem lehettek az egykori bajtársakkal.

Az eseményen Rakaczki Zoltán MEAFC ügyvezető elnök a következőket mondta el: „1975. december 7-e örökre beíródott Miskolc és a Miskolci Egyetem sporttörténetébe. Jó érzés belegondolni, hogy egykori csapatunk valaha 3500 fő előtt játszott, de egy átalagos mérkőzésre is 2000-en látogattak ki. Talán kevesen tudják, hogy a csapat tagjainak többsége végzős egyetemista volt, akik megmutatták, hogy nem lehetetlen sportban és tanulásban egyaránt sikeresnek lenni – ezáltal példaképekké váltak A MEAFC jelenlegi vezetése ezúton szeretne tisztelegni a legendás csapat előtt, egyesületünknél valljuk, a múlt sikereire alapozva lehet jövőt építeni.” 

Drahos Gábor szakmai vezető

Drahos Gábor szakmai vezető – Fotó: AmbZolphoto

Egy héten belül ez volt a második jelentősebb kosaras esemény a MEAFC-nál. A néhány nappal korábban megrendezett MEAFC Mikulás Kosárlabda Utánpótlás Gálán részt vett az egyesület 12 utánpótlás csapata, akik közvetlenül a rendezvény előtt vették át az egységes új mezeket. Az MKOSZ részéről Olajos Ádám kiemelte, hogy Miskolcon a férfi kosárlabda utánpótlás-nevelés az elmúlt egy évben jelentősen fejlődött: a sportolók száma közel megduplázódott, az eredmények pedig egyre figyelemreméltóbbak. Dr. Képes Lóránt pedig Miskolc Önkormányzata nevében beszélt az erős miskolci sportéletről, a MEAFC NB I/B-s szereplésének jelentőségéről, valamint a Miskolci Önkormányzat és a MEAFC közötti jó kapcsolatról.