Kosárlabda NB1,  Kosárlabda szakosztály

Tíz perc után elkaptuk a budafokiak malacát!

Szojka elképesztő számaival nyolcadik győzelmét szerezte a MEAFC!

A mérkőzésre kiírt játékvezetők nagyobbik részét (66,6%) közlekedési baleset miatt útzár lassította, így a találkozó a tervezettnél 45 perccel később, 18:15-kor kezdődött.

Az újabb hazai győzelemben reménykedő miskolci szurkolók pár budafoki támadás után döbbenten kapkodták a fejüket. Történt ugyanis, hogy a vendégek – a hazai védők közeli kezei ellenére is – valami elképesztő százalékkal tüzeltek. Szalonképes kosaras berkekben csak „születésnapos” teljesítménynek hívják azt a dobószázalékot, amivel ezen az estén a komplett budafoki csapat előrukkolt. Tíz perc alatt bevertek 9/8 triplát és 8/5 duplát. Ne tessék kiszámolni, ez 76 % a mezőnyből, kvázi döbbenet (25-37).

A MEAFC-osok nem törtek össze, tudván, hogy ez az extra forma csak ideig-óráig tartható, és Szojka nagyszerű megmozdulásaival  szép lassan „nekiláttak” a mérkőzésnek. SzepesiOrosz és Kiss második negyedbeli fegyelmezett védekezése megadta a hiányzó lendületet, így a tizenötödik percben Szojka látványos kosaraival sikerült beérni, majd megelőzni a vendégeket (40-39). A félidőig aztán Endrész is pontokkal jelezte, a hét eleji betegsége már a múlté, így Drahos utolsó ziccere után minimális előnnyel már a borsodi fiúk vonulhattak az öltözőbe (50-44).

A támadás helyenként ugyan akadozott, ám a védekezést többnyire rendben tartotta a folytatást követően is a Miskolc. Hogy a fővárosiak sok betörésre épülő játékának a meccs ezen szakaszban ne teremjen túl sok babér, arról Szojka Gábor gondoskodott. Egymaga lekapott egy raklapnyi lepattanót és két sapkát is kiosztott, így végül úgy fejezte be döbbenetes szezoncsúcsot jelentő dupla-duplával a találkozót (25 pont, 18 lepattanó), hogy a mezőnyből összesen egyetlen dobást hibázott, 12-őt pedig nem (69-58).

A zárás Galló szép pöttyintésével és Orosz príma távolijával bíztatóan kezdődött, ám a vendégek dícséretesen küzdve folyamatosan egy számjegynyi távolságon tartották a különbséget. Halkan azért a nézők megjegyezték, hogy a nagy vendég akarás mellett bizony volt pár olyan budafoki megmozdulás, megnyilvánulás, amelyeknél kevesebbért is hallottak már erélyes játékvezetői sípszót felharsanni errefelé. Az utolsó három percben Fazekas két remek belépése picit lenyugtatta a kedélyeket, ám a különbség továbbra is ott lavírozott a kritikus hét-nyolc pontos környéken. Mivel az odavágón hattal nyert az ellen, így a cél az ennél nagyobb arányú előny megtartása volt.

Végül egy igazi melós meccsen ez sikerült, így a MEAFC idei nyolcadik győzelmének örülhetett pénteken este a Körcsarnokban, szombaton kora reggel pedig a csapatösszetartást jelentő, azt tovább erősítő disznóvágáson (88-76).

MEAFC – Budafoki KK 88-76 (25-37, 25-7, 19-14, 19-18)

NB I/B, Keleti csoport, 16.forduló. Miskolc, Körcsarnok.

Vezette: Jurák Krisztián, Domán István, Bátovszky Zsolt.

MEAFC: Drahos (8), Szepesi (6), Tóth G. (3/3), Szojka (25), Endrész (17). Csere: Kiss (11/6), Fazekas (8), Orosz (6/3), Galló (4), Sneider. Edző: Bene Szilárd.

Budafok: Drevenka (22/9), Mészáros (20/6), Csernák (7/3), Fehér (23/9), Fejes (2). Csere: Graf (2), Debreceni, Steier. Edző: Károly Máté.

Bene Szilárd, vezetőedző: Ellenfelünk ma extra dobóformát mutatott az első negyedben, amire nehezen reagáltunk. Végül sikerült megfelelő különbségű győzelmet aratnunk, így egyre biztosabbá válik, hogy megragad a csapat a középmezőnyben.