Kosárlabda NB1,  Kosárlabda szakosztály

Értékes győzelmet arattunk a hatalmasat küzdő Honvéd ellen!

Remek első félidei teljesítmény alapozta meg a MEAFC idei kilencedik sikerét.

Az alapszakasz utolsó hazai mérkőzésére még a női Magyar Kupa döntőjének kapcsán Miskolcon tartózkodó Bodnár Péter is kíváncsi volt. Az MKOSZ főtitkára a találkozó kezdeti szakaszát a helyszínen tekintette meg, majd a Körcsarnokból sietett át a Sportcsarnokba.

Tóth Gábor nevét mostantól – ha nem is egy életre, de – jó ideig megjegyzik a fővárosi fiatalok. Csapatunk kapitánya talán Drahos múlt heti, vásárhelyi teljesítményét akarta lekopírozni, esetleg korábbi kazincbarcikai edzője, Gaszper András jelenléte volt rá ilyen hatással, netán jövőre a Honvédban szeretne pattogtatni? Gyakorlatilag a motiváció lényegtelen, hiszen tíz perc alatt úgy berámolt 4 triplával megspékelt 18 pontot, hogy öröm volt nézni. Erre mondják, soha jobb kezdést. Puskás Artúr, a Honvéd edzője lépett, és visszavonta mára megálmodott  – Drahost külön védjük – taktikáját. Jól látta, hiába nem dob rá a hazaiak irányítója, a többiek nagyszerű és eredményes helyezkedéssel így is állva hagyták a pirosakat (32-14).

A második negyedben Tóth ott folytatta, ahol abbahagyta, ám ezúttal Endrész és Szojka is csatlakozott a pontgyártáshoz, így dacára az eladott labdáknak és a helyenként nagyvonalú védekezésnek, pár szemet gyönyörködtető támadás eredményeképp a különbség mondhatni állandósult (59-40).

Három miskolci középtávoli dobás is kimaradt, amire a remek napot kifogó Szollár vezetésével 12-0-lal válaszoltak a vendégek. A vérszemet kapó honvédosokat a negyed végén Szepesi triplája hűtötte le, ám Teremy utolsó kosara gyakorlatilag lenullázta a különbséget (69-67).

Hogy az utolsó negyedben ne minden hazai szurkoló kapjon infarktust, arról Szojka és Drahos igyekezett gondoskodni. Magasabbik Gáborunk 7 pontjával megugrottunk, ám a java még hátra volt. Máté Márk három pontot érő akciója, majd Szollár duplája után egy kosárnyira közeledett az ellen. Galló egy jó büntetője után Máté ismét villant, így a 37. percben 79-78-nál Kiss Balázs ziccere is csupán másodpercekig tudta lenyugtatni egyre hangosabb szurkolóinkat. Az utolsó két percben nagyon odatették magukat védekezésben a derék miskolci legények és háromszor is megálljt parancsoltak a fővárosi rohanásnak. Az utolsó másfél percben aztán a társak – olvasva a Honvéd faultolási stratégiáját – rutinosan Drahost próbálták keresni a labdával. A MEAFC irányítója jól koncentrált és – élete első kosárlabda mérkőzésén jelen lévő legkisebb kisfia többnyire csukott szeme láttára – mind a 7 büntetőjét pontra váltotta. A Honvédosok, bár valóban derekasan küzdöttek, végül mégis szomorúan távozhattak a borsodi katlanból, így a miskolci csapat kilencedik sikerével igazán vidámmá varázsolhatja majd a szombati esti II. MEAFC Bált! (90-84).

MEAFC – Budapesti Honvéd SE 90-84 (32-14, 27-26, 10-27, 21-17)

NB I/B Keleti csoport, 18. forduló. Miskolc, Egyetemi Körcsarnok.

Vezette: Sallai István, Gergely Csaba, Bács Csaba.

MEAFC: Drahos (10), Szepesi (12/6), Tóth G. (26/12), Szojka (13), Endrész (12). Csere: Fazekas (7), Galló (6), Kiss (2), Orosz (2), Tóth T. Edző: Bene Szilárd.

Bp. Honvéd: Szalay (14), Máté (18/3), Répási, Sebők (2), Stefán (15). Csere: Szollár (20/3), Teremy (6), Haris (5/3), Sinkovits (2), Kiss (2). Edző: Puskás Artúr.

Bene Szilárd, vezetőedző: Az első félidőben nyújtott extra dobóteljesítményünknek köszönhetően túl tudtuk élni a harmadik negyedben érkező hullámvölgyet. A végjátékban ezúttal kevesebbet hibáztunk, így sikerült ezt a nagyon fontos meccset kipipálnunk.