Kosárlabda NB1,  Kosárlabda szakosztály

A 14. helyen végzett újoncként a MEAFC!

Sérülésekkel tűzdelt csapatunk ellen a rutinos vásárhelyiek megérdemelten nyerték a szezonzáró párharcot.

Endrész Tamás sérülés miatt csak a kispadról figyelhette, ahogy Galló egy sikeres büntetőjével elkezdődik a szezon utolsó mérkőzése. Kiderült, hogy ekkor vezetett utoljára a hazai csapat. Többször is a nehezét csinálta meg a MEAFC, ám a dobások rendre kimaradtak, így az első pár támadás miskolci mezőnykosár nélkül zárult. A remekül célzó vendégek könnyű találatokkal pillanatok alatt megléptek, így hiába volt eredményes a Szojka-Galló-Fazekas trió, a nyitó negyed elúszott (15-29).

Szepesi jó betörése egy pillanatra megcsillantotta a hazai felzárkózás reményét, de aztán jött Wirth két komótos triplája. A negyed végére Galló kosaraival és Tóth Tamáshagyományos palánkos hármasaival húszon belülre evickélt a szokottól sokkal indiszponáltabban játszó MEAFC (36-52).

A harmadik negyedben a vásárhelyiek olyannyira elkapták a fonalat, hogy a „ha nem is vaj, de margarinkezű” Mócsai két sikeres triplája, majd Kelemen kosara után már 25 pont is tátongott a két csapat között (46-71). A MEAFC azonban nem adta fel és  – a megnyert harmadik negyedben 14 pontot szerző – Fazekas szebbnél szebb sarkazós kosaraival megkezdte a felzárkózást (59-71).

Bár a párharc sorsa már korábban eldőlt, a szép búcsú még egyértelmű célként lebegett a hazaiak szeme előtt. Orosz ésTóth T. sikeres távoli találataival és Galló 17 leszedett pattanójával a 36. percre látótávolságon belülre került a Miskolc. A 69-77-es állás azonban olyannyira megtetszett a csapatoknak, hogy fejenként 3 támadáson át érintetlenül hagyták a hálókat. Ezt a  fajta „tétlenséget” a játékvezetők unták meg leghamarabb, és Varga Zalán könyökét indokolatlanul védve ráfújtak Galló Márk fogára egy faultot. A csongrádi könyökös után az öltözőbe távozott fiatal centerünk így csak hallhatta, ahogy Vas, megnyugtatva csapattársait, a támadóidő utolsó másodpercében három pontra váltotta az ajándék lehetőséget. A szezon utolsó kosarát ugyan Tóth Tamásjegyezte, ám a remek, de késői hajrá most csak egy újabb negyed megnyerésére volt elegendő. A mérkőzést, a párharcot, és az azzal együtt járó 13. helyet így a Vásárhelyi Kosársuli megérdemelten vihette haza (78-86).

A MEAFC csapata és lelkes szurkolói sem bánkódhatnak, hiszen újonc csapatként az NB I/B mezőnyének összesítésben megszerzett 14. helye nem csupán több. mint biztos bennmaradást, de stabil és sikeresnek mondható szezont is takar.

MEAFC-Vásárhelyi Kosársuli 78-86 (15-29, 21-23, 23-19, 19-15)

NB I/B-s bajnoki kosárlabda mérkőzés a 13. helyért. Miskolc, Körcsarnok.

Vezette: Sallai István, Gergely Csaba, Zalai Ákos.

MEAFC: Orosz (8/3), Tóth G. (4), Tóth T. (16/15), Szojka (12), Galló (11). Csere: Fazekas (22), Szepesi (5), Drahos, Orliczki. Edző: Bene Szilárd.

Hódmezővásárhely: Kelemen (24/9), Pavlovic (7), Vas (12/6), Mócsai (6/6), Varga D. (12). Csere: Wirth (10/6), Varga Z. (10). Kis (6/6), Rostás G. Edző: dr. Elek András, Utasi Gábor.

Bene Szilárd, vezetőedző: Sajnos a szezon utolsó mérkőzésén nem tudtuk győzelemmel megörvendeztetni lelkes szurkolótáborunkat, akiknek ezúton is köszönjük az egész éves biztatást. A vásárhelyiek ma is jobbnak bizonyultak nálunk, így megérdemelten nyerték ezt a párharcot, ezúton is gratulálok nekik. A legnagyobb gratuláció azonban a saját játékosainkat illeti, akik becsülettel helytálltak ebben a bajnokságban és várakozáson felül teljesítettek a szezonban. Nagyon büszke vagyok arra, hogy a tavalyi NB II-es szezonunk után, idén az első NB I-es évünkben is bizonyítottuk, hogy ebben az osztályban a helyünk. Itt a lehetőség a fiataljaink előtt, a jövőben szeretnénk minél több saját nevelésű játékosunkat beépíteni a felnőtt csapatba.