Egyetemi Sport,  Tájfutás szakosztály

A Diósgyőri-várban nyitották meg a világbajnokságot

A  miskolci 20. Tájékozódási Futó Egyetemi Világbajnokságot ma este, a nemrégiben felújított Diósgyőri-várban, ünnepélyes keretek között nyitották meg. A 34 ország, közel 300 sportolóját felvonultató, augusztus 4-ig tartó viadalon holnap, Lillafüreden már érmekért vetélkednek.

A megnyitó ünnepség a magyar Himnusz meghallgatásával, a nemzeti lobogó felvonásával vette kezdetét. Ezt követően abc-sorrendben bevonult a résztvevő 34 ország küldöttsége, utolsóként természetesen Magyarország csapatával.

Az egybegyűlteket elsőként Dr. Deák Csaba, a szervező bizottság elnöke, a Miskolci Egyetem kancellárja üdvözölte, majd bemutatta az universitas értékeit. Ezt követően reményét fejezte ki, hogy a vendégeknek lesz idejük felkeresni a helyi turisztikai nevezetességeket és a jövőben minél többen visszatérnek majd a borsodi megyeszékhelyre.

Prof. Dr. Kiss Ádám, a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség elnöke az egyetemi sportmozgalom fontosságát emelte ki beszédében, de méltatta azokat a fiatalokat is, akik a tanulást és a sportot egyaránt maga szinten művelik.

Kemal Tamer, a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) végrehajtó bizottságának tagja

Oleg Matytsin-nek,  a FISU elnökének szavait tolmácsolta, akit lenyűgöztek az eddig tapasztaltak, úgy véli, hogy egy rendkívül magas színvonalú rendezvényen vehetnek részt Miskolcon a tájfutók.

Pfliegler Péter, Miskolc Megyei Jogú Város alpolgármestere megnyitó beszédében hangsúlyozta, hogy ez a világbajnokság már a negyedik nagy tájfutó világesemény a városban. Ezen kívül is egyre több nemzetközi sporteseménynek ad otthont Miskolc, jövőre az egyetemi-főiskolai kosárlabda Európa-bajnokságot rendezhetik meg.

Az ünnepi beszédeket követően a jelenlevők meghallgatták a FISU Himnuszát, miközben felvonták a FISU zászlót.

A versenyzők nevében a finnek kiválósága, Anna Haataja és Tugyi Levente, a magyar csapat versenyzője, a házigazda Miskolci Egyetem hallgatója mondta el az eskü szövegét.

A versenybírók nevében Miháczi Zoltán fogadta meg, hogy a szabályok maximális betartása mellett látják el feladatukat.

A protokoll-programot követően a Kapusi Szabolcs vezette, 2003-ban alakult miskolci Vaga Banda társulat tagjai adtak műsort az egybegyűlteknek az utcai szórakoztatás különböző formáiban, a gólyalábas utcaszínháztól a tűzzsonglőr műsorszámig.

Holnaptól már a versenyeké a főszerep.

Íme a világbajnokság hivatalos programja :

Július 31., vasárnap: 10:00 – 14:00, sprint távú egyéni verseny -Lillafüred

Augusztus 1., hétfő: 9:30 – 14:30, hosszútávú egyéni verseny – Csanyik

Augusztus 2., kedd: 17:00 – 18:00, sprint-váltó – Miskolc belvárosa

Augusztus 3., szerda: 10:00 – 14:15, középtávú egyéni verseny – Jávorkút

Augusztus 4., csütörtök: 10:00 – 13:00, váltó – Jávorkút

A rangos világesemény kísérő versenyeként, azonos időpontban és helyszínen rendezik meg a legnagyobb hazai tájfutó viadalt, a Hungária Kupa Nemzetközi Tájékozódási Futóversenyt, melyen 700 – 800 sportoló indulása várható.