Egyetemi Sport,  Tájfutás szakosztály

Aranyos svéd-váltók, kilencedik magyar hölgyek

A svéd női és férfi egység nyerte meg a miskolci 20. Egyetemi Tájékozódási Futó Világbajnokság utolsó versenyszámát, a váltót. A  Weiler Virág, Kovács Filoména, Bertóti Regina alkotta magyar női «A» csapat kilencedik helye bravúros teljesítmény volt, de a 18. helyen zárt férfi B-váltó tagjai is dicséretet érdemelnek.

A Jávorkúton 10 órakor rajtoló 35 női váltó – köztük a magyar A és B-egység – első két versenyzőjére  5,2 km teljesítése várt, 190 méter szintemelkedéssel és 19 ellenőrző ponttal, míg a harmadik embereknek 5,5 km-t kellett futniuk, leküzdve közben 210 méter szintet és «megfogva» 20 ellenőrző pontot. Ezeket a pályákat, csakúgy, mint a férfi pályát, Sümegi János jelölte ki.

Az első futóknál a svédek B-csapata váltott elsőként. Lisa Risby mögött 26 mp-el érkezett meg a váltózónába honfitársa, az A-csapatot erősítő Josefin Tjernlund, míg a bronzérmes pozíciót Norvégia foglalta el ekkor, Sigrid Alexandersen jó futásával. A verseny ezen szakaszában a magyar «B»-egység állt jobban, Viniczai Csenge (Óbudai Egyetem) a 14. helyen váltott, míg «A»-váltónk Weiler Virággal (Budapesti Műszaki Egyetem) 17. volt a sorban.

A verseny középső szakaszában,  Helena Karlsson jóvoltából a svédek első csapata vette át a vezetést a Denisa Kosová-val a negyedik helyről a másodikra előrelépő, mindössze 8 mp hátrányban váltó csehek előtt. Az ideiglenes bronzérem ekkor az oroszok kezében volt, bár Anastasiia Potapenko már közel négy perccel később indította útjára társát, mint a svédek és a csehek. A magyar A-váltó Kovács Filoména (Pécsi Tudományegyetem) remek teljesítményével az első tíz közé küzdötte be magát, nyolcadikként válthatott, míg B-váltónk Károlyi Hangával (ELTE) sajnos visszacsúszott a 20. helyre.

Az érmek sorsát eldöntő befutó-emberek versengéséből a svéd csapat tagja, Lilian Forsgren került ki győztesen, aki ezzel szerdai egyéni világbajnoki címe mellé begyűjtött még egyet a legfényesebb medálból. A cseheknek Jana Knapová ezüstöt hozott, míg a bronz hatalmasat hajrázó, az orosz támadást visszaverő Ingjerd Myhre révén a norvégoknak jutott. A magyarok első egysége, Bertóti Regina (SOTE) egyenletes produkciójának köszönhetően megtartotta top10-es pozícióját, kilencedik lett.  Mivel nemzetenként csak egy váltó eredménye számított bele a hivatalos értékelésbe, így a magyar B-váltót Becze Rita (Pécsi Tudományegyetem) versenyen kívül hozta be az első húszba, a 18. helyre.

A két magyar egységet is soraiban tudó 48 férfi váltó tagjai 11.30-kor kezdték meg a 6,1 km-es, 260 méter szinttel és 22 ellenőrző ponttal nehezített pálya teljesítését.Az első emberek csatájában – némi meglepetésre – a spanyol Antonio Martinez Pérez  érkezett vissza elsőként a váltóhelyre, akit 8 másodperccel később követett oda a csehek menője, Jan PetrŽela és 14 egységre a finn Otto Simosas. Liszka Krisztián (ELTE)  5 perces hátrányban a 27. helyre hozta B-csapatunkat, Tugyi Levente (Miskolci Egyetem) pedig  5:52 perce a vezető váltótól, 31.-ként adhatta át a képzeletbeli staféta-botot. 

A folytatás kísértetisesen hasonlított a női verseny azonos szakaszához, hiszen az élen itt is svéd és cseh párharc alakult ki. A jávorkúti közép távú egyéni világbajnok Oskar Sjöberg váltott először, de 9 mp-re ott volt mögötte a cseh Daniel Hájek. Kaspar Hagler a harmadik helyre hozta fel a svájciakat, Baumholczer Máté (Pécsi Tudományegyetem) pedig a huszadikra a mi A-egységünket. A magyar B-váltó, Kovács Bertalannal (Budapesti Műszaki Egyetem) a 29. volt  sorban.

Az utolsó 6,1 km-es etapon a közép táv egyéni bronzérmese, Johan Runesson tovább növelte, pontosabban meg is duplázta addigi előnyüket, így több, mint két perccel megelőzték a célban a Florian Schneider-rel az ezüst-csatát megnyerő svájciakat. A dobogó harmadik fokára Finnország kapaszkodott fel, ami Mikko Siren nevéhez fűződik. A magyar B-egységnek is sikerült valamit kozmetikázni addigi eredményén, Bugár Gergely (Budapesti Műszaki Egyetem) jóvoltából a 18. helyen zárták a versenyt. A harmadik váltásnál még ígéretesebben álló magyar A-váltó befutó embere, az eddig nagyon jól szereplő Bakó Áron (Budapesti Műszaki Egyetem) sajnos pályát tévesztett, így ez az egység versenyen kívüli eredmény nélkül fejezte be a világbajnokságot.

A szerdai középtávú egyéni verseny, illetve a mai váltó verseny  érmeit és virágcsokrait Nihat Doker, a Nemzetközi Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (FISU) Ellenőrző Bizottságának tagja, Ola Kaberg, a FISU technikai delegáltja, Kozmann György, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) sportért felelős helyettes államtitkára és Kemal Tamer, a FISU Végrehajtó Bizottságának a tagja nyújtotta át a legjobbaknak.

2018-ban Finnország következik

A július 30-án kezdődött és ma befejeződött 20.  Egyetemi Tájékozódási Futó Világbajnokság  jávorkúti záróceremóniáján először a magyar Himnuszt hallgatták meg a jelenlevők. dr. Székely Mózes, a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) főtikára köszönetet mondott a 34 országból érkezett versenyzőknek, kísérőiknek, amiért ellátogattak Magyarországra, Miskolcra. A főtitikár nem mulasztotta el kifejezni háláját a házigazdák színvonalas és áldozatos munkájért sem.  

  Kozmann György, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) sportért felelős helyettes államtitkára beszédében hangsúlyozta, hogy a magyar kormány kiemelt figyelmet fordít a sportra, 2010-től számos komoly beruházást hajtottak végre. Az egykori világ- és Eur-bajnok, olimpiai bronzérmes kenus elmondása szerint a hazai nemzetközi sportesemények ezt követően is komoly kormányzati támogatásra számíthatnak.

Kemal Tamer, a FISU Végrehajtó Bizottságának tagja szuperlatívuszokkal méltatta a világbajnokságon tapasztaltakat, a szervezők fantaszrtikus munkáját, majd hivatalosan is bezárta a miskolci világbajnokságot.

A FISU-himnusz elhangzása után levonták a nemzetközi szervezet lobogóját, melyet búcsúzóul Kemal Tamer és Rakaczki Zoltán, a szervező bizottság ügyvezetője is meglengetett. 

A záró ceremónia végén, a 2018-as Egyetemi Tájékozódási Futó Világbajnokság szervezői nevében   Mika Ilomaki, a Finn Tájékozódási Futó Szövetség vezetője vette át képletesen a FISU-zászlót és mondott rövid köszönő beszédet.

Eredmények

Váltó-verseny, nők (35 induló): 1. Svédország «A» (Josefin Tjernlund, Helena Karlsson, Lilian Forsgren) 1:56:44 óra, 2. Csehország «A»(Adéla Indráková, Denisa Kosová, Jana Knapová) 1:57:49, 3. Norvégia «A» (Sigrid Alexandersen, Andrine Benjaminsen, Ingjerd Myhre) 2:02:21, …9. Magyarország «A» (Weiler Virág, Kovács Filoména, Bertóti Regina) 2:07:10

Váltó-verseny, férfiak (48 induló): 1. Svédország «A» (Rassmus Andersson, Oskar Sjöberg, Johan Runesson) 1:39:26 óra, 2. Svájc «A» (Christoph Meier, Kaspar Hagler, Florian Schneider), 1:42:14, 3. Finnország «A» (Otto Simosas, Einari Heinaro, Mikko Siren) 1:42:45, …18. Magyarország »B» (Liszka Krisztián, Kovács Bertalan, Bugár Gergely) 1:56:18.

/A fotókat Demeter Zsolt készítette./