Kosárlabda szakosztály

Eltávozott a MEAFC nagy kosárlabda sikereinek kovácsa

Kedd este jött a szomorú hír: elhunyt Szabó Imre – sokak csak Jimmy bácsiként ismerték – az egyesület kosárlabda szakosztálya nagyon eredményes korszakának edzője.

A kosárlabdázásban nagyon sokfelé ismerték és elismerték a tevékenységét, hisz Szombathelyen éppen úgy régi ismerősként üdvözölték, mint miskolci egyetemi évei kapcsán a Miskolci VSC-ben, vagy később Sopronban.

1966-ban a MEAFC első nagy sikerével is összeforrott a neve, akkor játékosedzőként tevékeny részese volt az NB II osztályozót sikeresen megvívó csapatnak, amelyben hosszú éveken keresztül nevelte az évről-évre változó összetételű csapat tagjait. Az újabb és újabb játékosoknak nemcsak a kosárlabda játék fortélyait tanította meg, hanem tanulmányi és emberi problémájukkal is nyugodtan és bizalommal fordulhattak hozzá, mindig segítséget kaptak.

Az NB II-ben éveken keresztül a táblázat felső régiójában szereplő csapat erőfeszítéseit siker koronázta, 1975. december 7-én Jimmy bácsi irányításával a csapat 1. helyen végzett és feljutott a a legmagasabb osztályba. Ez volt pályafutásának következő sikeres állomása.

Az NB I-es korszakot követő időszakban elsősorban az utánpótlás nevelésében adta át tapasztalatait a fiataloknak, irányításával több élvonalbeli szintű játékos és játékvezető került be a kosárlabda vérkeringésébe.

A MEAFC női csapatának is mestere volt az 1980-as évek elején, amikor a csapat az másodosztályú bajnokságot megnyerve a legmagasabb szinten szerepelt bizonyítva ezzel azt a tételt, hogy mindig ott teljesítve sikeresen feladatát, ahol szükség volt rá. 

2015-ben 85. születésnapja alkalmából köszöntötték tanítványai az Egyetemi Körcsarnokban az idősebb generációk tornáján, elmúlt év decemberben pedig bensőséges találkozó keretében került sor a NBII. bajnokság 40. évfordulójának megünneplésére.