Kosárlabda NB1,  Kosárlabda szakosztály

Győzelemmel indította a szezont a MEAFC!

Új évad, új játékosok, új mez és újabb kosaras siker.

Vadiúj, névre szóló sárga mezben, de fekete gyászszalaggal lépett pályára idei első bajnoki mérkőzésén a nyáron alaposan megerősített NB I/B-s egyetemista gárda. Kedd este érkezett a szomorú hír: elhunyt Szabó Imre, azaz Jimmy Bácsi. A találkozót megelőző egy perces néma megemlékezés alatt a MEAFC korábbi legendás edzőjére és nevelőjére emlékezett a roppant vaskos létszámban jelenlévő miskolci publikum.

Jól és látványosan kapták el a rajtot a centerek szárnyán repülő hazaiak, hiszen Lippai és Endrész is szorgalmasan és ellenállhatatlanul támadta a gyűrűt (9-2). A lendület az éledező egriekre is átragadt, akik leginkább Tóth vezetésével megfordították az állást (15-20). A negyed végét így a sok hibával játszó MEAFC – köszönhetően Varga utolsó másodperces meglepetés hármasának – négy pontos hátránnyal hozta le (19-23).

Na, de nem úgy van az, kérem szépen, hogy ez az állapot a Körcsarnokban sokáig tartható. Szojka kosara után Drahos is megszokta az új sárga szerelését és Szögi remek passzait követően gyorsan be is rámolt előbb 5 majd 6 pontocskát. A tíz fölé hízlalt különbség a félidőre állandósult, így az „ezódali” alapvonalnál hangosan szurkoló Kossuth-os kis kosarasaink vidáman számolgatták, mennyi is negyvennégyből harmincegy (44-31).

Szögi ismerkedett meg gyorsan a túlsó gyűrűvel, majd hiába volt Endrész eredményes, a húszas határt nem sikerült átlépnie a miskolciaknak (53-35). Ahogy lenni szokott ez felpaprikázta az ellent és Jakab pontjaival elkezdett zárkózni az Eger. Mivel Drahos és a jól küzdő Lippai büntetőire mindig érkezett válasz, így a negyed végére ismét szorosabbá vált a meccs (63-59).

Szögi és Drahos összjátéka picit lenyugtatta a negyed eleji kedélyeket, így hirtelen 10-zel ellépett a MEAFC. Ezt követően mondjuk Szepesi triplája sem jött éppen rosszul, feltéve, hogy hazai szurkolók vagyunk (74-63).

Az utolsó percekben még húzott egyet védekezési derékszíján a MEAFC, így döntve el saját javára a mérkőzést. A vendégek bár derekasan küzdöttek, ám Szögi kiosztotta hatodik, Drahospedig nyolcadik gólpasszát, így – hiába a legvégén elkövetett pár gyermeteg hazai hiba – a 2016/17-es bajnoki szezonnyitó mérkőzést követően végül 11 pontos miskolci győzelemnek örülhetett az idei nézőcsúcsot generáló Körcsarnok (84-73).

Folytatás pénteken Tiszaújvárosban.

MEAFC – EKE-Eger-KOK SE 84-73 (19-23, 25-8, 19-28, 21-14)

NB I/B Keleti csoport, 1. forduló. Miskolc, Körcsarnok.

Vezette: Sallai István, Gergely Csaba, Kapusi Gábor.

MEAFC: Szögi (18/3), Drahos (21/6), Máté, Endrész (11), Lippai (13). Csere: Szojka (10), Orosz (4), Szepesi (3/3), Takács (2), Tóth (2), Fazekas, Galló. Edző: Bene Szilárd.

Eger: Tóth (30/9), Ungi (4), Illés (4), Jakab (20/6), Varga (9/3). Csere: Frey (4/3), Csabák (2), Szabó, Beák, Megyes, Fülöp. Edző: Váczi Péter.

Bene Szilárd, vezetőedző: Mindig a kötelező győzelmek a legnehezebbek, így volt ez ma is. Amikor koncentráltak voltunk, el tudtunk lépni ellenfelünktől. Ma sajnos sok volt a hullámvölgyünk, ami talán a túlzott bizonyítási vágynak volt köszönhető.