Kosárlabda NB1,  Kosárlabda szakosztály

Küzdeni tudásból ismét jelesre vizsgázott a listavezető MEAFC!

Nézőcsalogató meccsen megszereztük idei nyolcadik sikerünket!

Drahos Gábor csak civilben sétálgatott, miközben társai már a pályán melegítettek. Irányító játékosunk egy mérkőzésre vonatkozó eltiltása miatt a szabályok értelmében a Nyíregyháza ellen nem léphetett pályára.

Már két és fél perc után ki kellett kérni az első hazai időt, hiszen remek kezdőjük remek kezdése révén megúsztak a Cápák (2-9). Szögi lendületes betörésekkel jelezte, ő bizony nem rémül meg a hatalmas amerikai centertől, majd Máté dobott be egyet kintről. Az ébredező MEAFC játékába a negyed derekán érkező két Szabolcsunk is nagyszerűen kapcsolódott be. Szepesi szürke – de roppant hasznos – mezőnymunkák után triplát és ziccert villantott, míg Lippai két labdaszerzéssel, majd ziccerrel riogatta a Gant vezette vendégeket (24-20).

Ismét változott a játék képe, hisz 3 hazai hibára 3 nyírségi tripla, plusz egy Gant középtávoli volt a büntetés, így jöhetett a Miskolc felező időkérése (27-36). Fazekas Csaba pályára lépése lendületes bemozgásokat, kiharcolt faultokat, pontokat, egy vendég időkérést, és egy Gant visszacserélést eredményezett (33-37).  A továbbra is teljesen nyílt mérkőzés második negyedét az ekkor már 16 pontnál járó Szögi hármasa zárta le (39-42).

Hiába sikerült jól egy amerikai büntető, mégis Szepesi adta meg a második félidő zárkózási alaphangját. A villámgyorsan induló Czurát utolérő és leszerelő mozdulatát Máté Balázs labdaszerzéssel és zsákolással ünnepelte meg. A következő offenzíva pedig egy menetrend szerinti Szögi-Endrész összjáték volt, amely után kiegyenlített a MEAFC. Nagy tripláját követően sem esett össze a házigazda, sőt! Szojka szemfüles labdaszerzése utáni Máté kosárral a listavezető átvette a vezetést, majd – hiába maradt ki egy Nagy ellen megítélt „reklamálós” büntető – Orosz a legjobbkor verte be a szépen kiforgatott hármast. Ott Bus, itt Takács is megmutatta tripladobó tudományát, majd egy nagyszerű Szepesi-Lippai sakk-mattnak tapsolhatott az ismét príma mérkőzést kifogó miskolci közönség. A negyed végi döntetlenhez nagyban hozzájárult Czura újabb triplája, ám azt senki sem értette a Körcsarnokban, hogy hogyan nem látta egyik illetékes sem Busnak – gólpassza előtt – a Takács arcára mért szándékos könyökösét? (56-56).

Ismét Szepesi volt, aki szépen és jó ütemben találta meg ezúttal Szojkát, ám előbb Gant majd Bus jegyezhetett kosár jó plusz egy-es játékokot. Takács Dani rutinosan kivárta a megfelelő pillanatot és a könyöklésnél is fájdalmasabb bosszú hármast süllyesztett a szomszéd hálóba. Gant zsákolására Szögi is triplával felelt, majd Máté Balázs ugrasztotta talpra a csarnokot. Tanári mozdulattal elcsent labdáját visszalépős tripla formájában küldte a helyére, így négy pont ide, időkérés oda. Három perccel a vége előtt aztán olyat támadott a MEAFC, mint még soha. Hatszor szerezték vissza a derék miskolciak ellentmondást nem tűrően a lepattanó labdát, majd Orosz gyalogolt be a gyűrűbe.

Ugyan Varga sikeres hármasával Fazekast és mindenki mást is meglepett, derék centerünk azonnal egy jó védekezéssel, majd jó támadó lepattanóval és fontos kosárral pörgette tovább övéit. Az utolsó percben Bus büntetőire Szögi felelt, Gant zsákolása után pedig Orosz távozott hiba nélkül a vonaltól. Négy pontos hazai fór ellenére hihetetlen izgalmak következtek, hisz Gantet tripla közben faultolták. Első kimaradt, második bement, harmadikat leszedte Fazekas Csaba. Remek forgatókönyv, ha nem a fiatal nyíregyházi névrokon lett volna a tulajdonos, aki bedobta mind a kettőt (78-77). Két másodperccel a vége előtt időkérés. Utána ugyanaz történt, mint legutóbb, a Honvéd elleni mérkőzés legvégén. Control „C”- control”V”-vel idevarázsoljuk az akkori tényeket: „Másfél másodperccel a vége előtt azonnal jött a fault, így a mi Danink sétálhatott a büntetővonalhoz. A legenda szerint edzői utasításra az elsőt bedobta, a másik pedig „sajnos” nem hullott a gyűrűbe. Ellentámadásra már nem maradt idő, így hatalmas csatában, csapatként ismét nagyot küzdve, saját pályáján sikerült legyőzni egy komoly, erős ellenfelet. (69-71).

A MEAFC idei 7. győzelmével továbbra is vezeti a Keleti csoportot. Szép volt, Fiúk!”

Csupán 4 apró korrekció: ezúttal 0,7 másodperccel a vége előtt, saját pályánkon, (79-77), és idei 8. győzelmével, a többi viszont betű szerint stimmel!

MEAFC-Nyíregyháza Blue Sharks 79-77 (24-20, 15-22, 17-14, 23-21)

NB I/B Keleti csoport, 9. forduló. Miskolc, Körcsarnok.

Vezette: Balogh Gyula, Domán István, Bács Csaba.

MEAFC: Szögi (23/6), Takács (7/6), Máté (12/6), Szojka (5), Endrész (5). Csere: Orosz (8/3), Szepesi (7/3), Fazekas (6), Lippai (6), Kopasz, Galló. Edző: Bene Szilárd.

Nyíregyháza: Bus (12/3), Czura (14/9), Fazekas (5/3), Nagy (16/9), Gant (23). Csere: Varga (7/3), Sitku, Edző: Siska János.

Bene Szilárd, vezetőedző: Tudtuk, hogy nehéz mérkőzés lesz, kellemetlen stílusban játszanak. Ráadásul a három hét szünet is hosszú kihagyás egy bajnokságban. Ennek megfelelően a vártnál gyengébben kezdtünk, de a második félidőben már mi irányítottuk a meccset. Szoros lett a végjáték, amiben végül meg tudtunk őrizni két pontot az előnyünkből. Ismét csapatként küzdöttünk és csapatként győztünk!