Kosárlabda NB1,  Kosárlabda szakosztály

Hazai siker a debreceni rangadón!

Derekasan küzdött a MEAFC, ám ez idegenben kevésnek bizonyult.

A MEAFC új játékosa, Zach Price egyelőre még civilben szemlélte a kispadról, hogy – a csapattársai elmondása szerint – ez a Debrecen már nem ugyanaz a Debrecen, mint amelyik az ősszel Miskolcon vereséget szenvedett. A hajdúságiak idő közben edző(ke)t váltottak, és új játékosként érkezett hozzájuk Jamal Jones Amerikából, Velkey János az „A” csoportos Zalaegerszegtől, míg a korábbi válogatott center, Szabó Miklós svédországi profiskodását adta fel a hazatérésért cserébe.

Farkas kosarával kezdődött a teltház közeli keleti rangadó, majd Máté villant a sarokból. A folytatásban Drahos gólpasszait Endrész és Lippai is könnyű gólókra váltotta, majd a miskolci irányító maga is feliratkozott, így juttatva kicsi előnyhöz a vendégeket (11-15). A korábbi sokszoros válogatott Molnár büntetőivel zárkózott a DEAC, ám Szögi távolija végül megérdemelt döntetlenre módosította az állást (20-20).

Jones kosarára Máté ismét távolról válaszolt, majd egy 1 pontos hazai vezetésből – köszönhetően a felszínes vendég védekezésnek – 3 triplájával és egy büntetőjével megugrott a házigazda (36-25). A folytatásban a helyi publikum megelégedésére több billegő döntés is a hazaiaknál maradt, így hiába küzdött derekasan a Miskolc, a remekül büntető és pörgő DEAC meglépett a félidőre (55-43).

Szabó, Farkas és Lajsz, tehát a centersor továbbra is vitte a pontszerzési prímet, így egyre tetszetősebb játékkal egyre nőtt a különbség. Hiába válaszolgatott a vendég magasember paletta is, csak 20 fölé kúszott az állás. A negyed végén egy jó triplával majd büntetőkkel azonban kozmetikázott a MEAFC (81-64).

A helyiek már gálázásra készültek, ám a negyed derekán Máté két emberes triplája egyrészt tíz közelbe hozta övéit (85-74), másrész visszacseréltette a hazaiak kezdőötösét. A mai találkozó legjobbja, Szabó válaszként érkező triplája mondhatni meccslabda volt. A folytatásban teljesen meglepő módon a játékvezetők kétszer is be merték fújni a hazai könyökléseket, ám adódik a kérdés, hogy miért kell egy ilyen rangadón az ilyesmivel várni a 35. percig? A záró percekben hiába próbálkozott a Miskolc, a győzelem, vagy egy esetleges szorosabb végeredmény lehetősége reálisan nézve ekkor már elúszott. Farkas azonban hiába zsákolta be a 100. debreceni pontot a legvégén, a MEAFC így is emelt fővel távozhatott a Keleti csoport favoritjának elkönyvelt csapat otthonából (100-84).

Folytatás és egyben javítási lehetőség pénteken 18 órakor hazai pályán! A Budapesti Honvéd elleni találkozón mutatkozik be majd a miskolci közönség előtt Zach Price, a csapat új amerikai játékosa. Hajrá, MEAFC!

DEAC – MEAFC 100-84 (20-20, 35-23, 26-21, 19-20)

NB I/B Keleti csoport 17. forduló. Debrecen, Oláh Gábor utca.

Vezette: Varga Zoltán, Vadász Csaba, Kátay Csaba András.

Debrecen: Jones (17/3), Velkey (6/6), Molnár (18), Farkas (15/6), Szabó (26/6). Csere: Kósa (8/6), Lajsz (8), Kovács (2), Varga, Szarka. Edző: Berényi Sándor.

MEAFC: Szögi (14/6), Drahos (18/9), Máté (15/12), Lippai (6), Endrész (5). Csere: Szojka (10), Galló (7), Fazekas (4), Orosz (3), Szepesi (2), Kopasz, Takács. Edző: Bene Szilárd.

Bene Szilárd, vezetőedző: A második negyedbeli hullámvölgyünk megpecsételte sorsunkat. Gratulálok a csapatnak, hiszen hősiesen helytálltak a favoritnak kikiáltott Debrecen otthonában.