Kosárlabda NB1,  Kosárlabda szakosztály

Felsőházba jutott a MEAFC kosárlabda csapata!

Közönségszórakoztató mérkőzésen győztük le a Békést!

Ismét szépen hömpölygött a tömeg a Körcsarnokba, sőt, a MEAFC alapszakaszának utolsó hazai mérkőzését Dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere és Dr. Deák Csaba, A Miskolci Egyetem kancellárja is a helyszínen tekintette meg.

Drahos indította üzemi hőfokon a hazai csapatot, hiszen a MEAFC első 5 támadásából 4 az ő gólpasszával zárult, a maradék egy esetben pedig Endrész remek ütemű passzából maga szerzett kosarat (13-4). A vendég időkérés sem törte meg a lendületet, hiszen Máté újabb triplát szerzett, majd Price is sikeres tempóval nyitott. A csoport pontlistáját vezető Koma kosarára ismét Máté, majd Price felelt. A védekezésre is nagyon ügyelő házigazda labdaszerzések után pillanatok alatt a másik palánknál termett, így előbb Szögi ziccerezhetett, majd egy szép Szögi-Drahos-Szojka háromszögelésnek tapsolhatott a közönség (25-12).

Fazekas pillanatival folytatódott a meccs. A csapat legrutinosabbja előbb Drahos türelmes passzát váltotta gólra, majd Komától csente el a labdát, amivel Szögi robogott a gyűrűig. Letámadásra váltott ekkor a Békés, amit azonnal egy sikeres lerohanással büntetett a hazai csapat. Nem csupán a nézők, de a miskolci játékosok is élvezték a mérkőzést, hiszen a találkozó egyik legszebb támadását vezetve Takács szerzett hárompontost a sarokból . Az ellenfélnél Nagy Balázs kettesei és hármasa jelenthettek volna apró gyógyírt, ám a SzögiTakács végül Kopasz távolijaival tovább munkáló hazai henger ellen ez most kevés volt (45-23).

Máté majd Price közelijét követően a békésiek szerb hátvédje, Kristic villant kétszer, majd büntetőből, ám Takács újabb hármasa gyorsan lehűtötte a kedélyeket. Továbbra is szépen járatták zónavédekezés ellen a hazaiak a labdát, így Takács negyedszer is triplázhatott. Csapatmunka hátul majd elöl: Endrész és Máté csapdájából Szojka indította Szögit, hogy aztán Mátétól Takács hát mögötti passza után Szojka dobhasson ziccert. Joggal járt a taps a látványos támadásért a fiúknak. A békésiek időkérése után Drahos szerzett triplát, amivel 30 pontra nőtt a MEAFC előnye (65-35). Az utolsó két perc extra látványos sebességéhez Galló magabiztos lepattanói szolgáltattak alapot, amik után Szögi villámgyorsan Endrészt, majd Oroszt is megdobathatta, utóbbit kétszer is (71-35).

Price kosárral indult a záró negyed, majd Kopasz is szép alapvonali ziccert dobott. Az ellenfél legjobbja, Koma hiába szerzett újabb szép pontokat, csapata nagyon elfáradt. A folytatás gyakorlatilag a dupla-duplát összehozó hazai centerek uralmáról szólt, hisz Price (16 pont, 11 lepattanó) újabb kosarai mellett Galló (11 pont, 10 lepattanó) is folyamatosan eredményes tudott lenni. A 35. percben megtört a jég, megszületett Zach első itteni zsákolása. Drahos jó bejátszása után faulttal sem tudták megállítani az amerikai centert, így bár a ráadás büntetőt kihagyta, mégis újra 40 pont volt a különbség (86-45). Ekkor harsant fel először az alapvonal mögött szurkoló U-11 és U-12-es kórus felől a „100-at nekik” rigmus. Tény, hogy fiatal kosarasaink ma nagyon benne éltek a 100. pont bűvöletében, hiszen pont a mai mérkőzésen köszöntötte Cserhalmi Ede vezette U-12 „B” csapatunk tagjait – egy korábbi meccsükön dobott 101 pont okán – hatalmas tortával a klub. Nos, a nagy akarást többnyire akadozó támadások és felületesebb védekezések követték, így a Békés egy 10-0-s szakaszgyőzelemhez juthatott. Price jó tempója és Szepesi szép asszisztja felébresztette a hazaiakat, így Galló ziccere után már csak 3 találatnyira volt az „álomhatár”. Orosz bekígyózott, majd Drahos 10. gólpassza Gallót találta üresen, így már csak 1 kosár hiányzott a gyerekek boldogságához. Egy gyorsan beütött fault után – igaz büntetők árán, de – labdához jutott a MEAFC, így Orosz remek lepörgéses ziccerével a hőn áhított 100. pont is megszületett. Az ujjongó gyerekeket és a többi lelkes szurkolót a békésiek utolsó kosara sem szomorította el, vastapssal jutalmazták a miskolci kosarasok fölényes győzelmét (100-62).

A MEAFC idei 14. sikerével bebiztosította helyét az NB I/B legjobb nyolc csapata között, így minden szempontból méltóképpen búcsúzott az idei szezonra felújítás miatt bezáró Körcsarnoktól.

Folytatás jövő héten Budapesten, az Óbudai Kaszások otthonában!

Így tovább a hátralévő négy fordulóban is, Fiúk, Hajrá, MEAFC!

MEAFC-Békési SzSK 100-62 (25-12, 20-11, 26-13, 29-26)

NB I/B Keleti csoport 18. forduló. Miskolc, Körcsarnok, 356 néző.

Vezette: Válé Flórián, Józsa András, Nagy Viktor.

MEAFC: Takács (12/12), Drahos (6/3), Máté (12/6), Galló (11), Endrész (6). Csere: Price (16), Orosz (10), Szögi (10/3), Szojka (10), Kopasz (5/3), Fazekas (2), Szepesi. Edző: Bene Szilárd.

Békés: Kertész (5), Molnár (2), Krstic (8/3), Koma (20), Gruda (6). Csere: Nagy B. (18/6), Nagy Cs. (3), Csorba, Zsíros. Edző: Balog Lajos.

Bene Szilárd, vezetőedző: A vártnál hamarabb sikerült eldöntenünk a találkozót, pedig az utóbbi hetekben jó meccseket játszottak a békésiek. Végre javul mezőnyből a dobásmutatónk és a palánk alatti játékunk is egye tudatosabb. Ezzel a győzelemmel már biztosan a legjobb 8 között fogunk végezni a 24 csapatos NBI/B-s bajnokságban. Örülök, hogy sikerült méltó módon búcsúzni a Körcsarnoktól. A szépszámú kitartó szurkolótáborunkat pedig várjuk majd a rájátszáskor a Városi Sportcsarnokba is.