MEFOB Egyéb

Miskolci sportvezetőket is díjaztak a Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség ünnepi közgyűlésén

A Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség (MEFS) Emlékülés keretében ünnepelte alapításának 110. évfordulóját, amelynek több miskolci vonatkozása is volt. A magyar egyetemi sport támogatásáért Elek Ilona Emlékérmet adott át dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár dr. Deák Csabának, a Miskolci Egyetem kancellárjának, Rakaczki Zoltánnak, a MEAFC ügyvezető elnökének és két további miskolci sportvezetőnek, dr. Mészáros Jánosnak, a Magyar Karate Szövetség elnökének és Less Áronnak, a Magyar Tájékozódási Futó Szövetség főtitkárának.

A Gödöllői Királyi Kastélyban méltó környezetben idézték fel a XX. század elejét, 1907. március 25-ét, amikor összeült a „Főiskolai Sport Szövetség” alakuló közgyűlése. Az emlékülés elején, Prof. Dr. Kiss Ádám, a MEFS elnöke külön köszöntötte Prof. Dr. Besenyei Lajost, a MEFS Professzorok Tanácsának elnökét, a Miskolci Egyetem korábbi rektorát.  A házigazda Dobor Dezső tolmácsolásában bepillantást nyerhettek a vendégek az alapítás körülményeibe és főbb mozzanataiba. Az előadás végén a jogutód intézmények képviselői – köztük Prof. Dr. Kékesi Tamás, a Miskolci Egyetem tudományos és nemzetközi rektorhelyettese – aláírásukkal látták el a MEFS 110. évfordulója emlékére készített díszes alapító okirat másolatát, melyet Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár kézjegyével hitelesített, mint ahogy anno gróf Apponyi Albert tette azt 1908. június 14-én.

A Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség által a 2016-os év egyik legjobban szervezett Egyetemi Világbajnokságának tartott miskolci rendezésű Tájékozódási Futó Egyetemi VB kapcsán három miskolci vezető / sportvezető is átvehette az Elek Ilona Emlékérmet: Dr. Deák Csaba kancellár a Szervező Bizottság elnökeként, Rakaczki Zoltán a Szervező Bizottság ügyvezetőjeként, valamint Less Áron, a társszervező Magyar Tájékozódási Futó Szövetség főtitkáraként. Szintén Elek Ilona Emlékéremmel tüntették ki a miskolci dr. Mészáros János 7 danos Shitoryu Karatemestert, a Magyar Karate Szakszövetség és a Nemzeti Versenysport Szövetsége elnökét, az első magyarországi egyetemi karate Európa-bajnokság szervezőbizottságának társelnökét.

Az ünnepi közgyűlésen külön kihangsúlyozták a Miskolci Egyetem aktív szerepvállalását a magyar egyetemi sportban. Az intézmény elköteleződését jól példázza, hogy a résztvevők és résztvevő országok számában egyaránt rekordot döntő 20. Tájékozódási Futó Egyetemi VB mellett a Miskolci Egyetem 2016-ban házigazdája volt az atlétika, váltófutás, tájékozódási futás sportágakban rendezett Magyar Egyetemi – Főiskolai Országos Bajnokságoknak is, 2017-ben pedig Kosárlabda Egyetemi EB-re kerül sor az intézmény rendezésében.