Kosárlabda szakosztály,  MEFOB Kosárlabda

A férfi címvédő is győzelemmel kezdett

Azok után, hogy a regnáló női bajnok nyert, a férfi Debrecen is győzelemmel kezdte a Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság miskolci négyes döntőjét. A záró szakasz közepén 16 ponttal ellépő debreceniek végül 8 pont különbséggel verték a jól küzdő egri legénységet.

EKE  Eger – Debreceni Egyetem  66-74   (15-16, 14-17, 19-24, 18-17)Miskolc, Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, négyes döntő, férfiak.V.: Tőzsér, Goda, Varga-Záray.

 Eger: TÓTH Z., 16/9, Csabák 4, Illés 8, VARGA I. 28, Csákvári 3. Cs.: Ungi 2, Szabó G., 3/3 Veres 2,  Fülöp, Megyes.

Debrecen: KÓSA 25/12, JÁVOR 14/12, PÉK 11/9, Szarka 7/3, Opre 6. Cs.: Bak 6, Kozák 2, Szűcs M. 1, Asztalos 2. 

Rangos összecsapással, a címvédő Debrecen és a tavalyi ezüstérmes Eger találkozójával indult a férfi négyes döntő. 3 és fél perc elteltével Szarka Dávid vezérletével 9-2-re elhúzott a címvédő Debrecen, időt kért az Eger. Nem tört meg a debreceni gárda lendülete, Jávor Barna triplájával a 7. percben 16-4-re vezetett a címvédő. Szabó Gábor triplája meglehetősen hosszú egri kosárcsendnek vetett véget. Ez nagy lükést adott Váczi Péter legénységének, Ungi Keve blokkolta remek ütemben Bak Márton dobását, majd Tóth Zoltán is beemelt egy hármast. 9-0-s EKE roham után időt kért a debreceni szakvezető, Berényi Sándor. A negyed végére 1 pontra feljöttek az egriek.

Bak és Opre Roland révén a második szakaszt is a Debrecen kezdte jobban, ám ez utóbbi a 12. perc elején a 3. személyijét gyűjtötte be. Varga Imre kosarával közelített az Eger, majd ellaposodott a játék, egymás hibáiból éltek a csapatok. Jávor triplája hosszabb “kollektív kosárcsendet” tört meg, ám Varga széles vállaira vette az egri együttest, zsinórban 6 pontot szerezve – két látványos zsákolással megspékelve – a negyed közepén 1 pontra felhozta csapatát. Ügyes akció végén Pék Dávid triplája lendítette át a holtponton a debreceni legénységet. A félidő vége gazdag volt látványelemekben, Varga újabb zsákolást mutatott be, Pék pedig ismét hármast dobott. Szünetben 4 ponttal vezettek a debreceniek.Látványos kosáresővel indult a második félidő, Varga folytatta a zsákoló bemutatót – persze ehhez kellettek a jó “zsugák” Tóthtól és Csabák Balázstól, a túloldalon viszont  Kósa Tamás és Jávor is triplát dobott, így tartotta szűk előnyét a Debrecen. Tóth hármasával egalizált az Eger, majd tetézve a címvédő gondjait, Opre megkapta a 4. hibáját, Varga egy jó büntetőjével pedig fordított az Eger. Csabák is villant, de Kósa hármasa után a négyesek ellepték az eredményjelzőt: 4:44-gyel a 3. negyed vége előtt 44-44 volt az állás.  A Debrecen ült a felszálló ágra a hullámvasúton, Bak kosarával majd Kósa két triplájával ellépett a 11-0-t “repesztő” címvédő.  A szakasz Pék hármasával, s 9 pontos debreceni  vezetéssel zárult.A záró etap elején tartotta 5 és 10 pont közötti előnyét a Debrecen,sőt Jávor 4. hármasával 10 pontra nőtt a különbség. Veres ziccere után Tóth ellökte Oprét sportszerűtlen hibáért, így a szerzett labda s a ziccer nem sokat ért. Jávor újabb triplát, majd Kósa ziccert dobott, kettejük vezetésével a Debrecen egy 11-2-vel a negyed közepén 16 ponttal ellépett. Az Eger egy 6-0-lal visszajött 10 pontra, ám a végén siettették a támadások befejezését, s nem tudtak igazán közel kerülni a címvédőhöz, amely meggyőző második félidei játékának köszönhetően nyert. 

Váczi Péter (Eger): Megérdemelten nyert a Debrecen, a távoli dobásaikat nem tudtuk levédeni, ráadásul néhány a bajnokság során jól teljesítő játékosom most visszafogottabb volt. Remélem, a folytatásban feljavulnak, s eredményesebb lesz a csapat. 

Berényi Sándor (Debrecen):  Annak ellenére, hogy az Eger tizenhárom lepattanót szerzett vissza a mi palánkunk alatt, és aránylag sok könnyű kosarat kaptunk, a srácok nagyon nagy munkát végeztek a védekezésben. Ennek, valamint aránylag jó triplamutatónknak köszönhettük a győzelmet.