Kosárlabda szakosztály,  MEFOB Kosárlabda

A férfiaknál is címvédés született

Drámai fordulatokban gazdag, színvonalas mérkőzésen a Debrecen legyőzte a Miskolcot, így megvédte bajnoki címét.

Miskolci Egyetem – Debreceni Egyetem 75-79 (24-17, 14-16, 13-26, 24-20)

Miskolc, Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, négyes döntő, férfiak.

Miskolc: TAKÁCS D. 14/3, SZEPESI 24/18, KOPASZ 16/6, GALLÓ 13, Lippai 7. Cs.: Horváth M. 1, Orliczki
Debrecen: KOZÁK 21/3, Jávor 10/6, PÉK 19/15, SZARKA 12/6, Opre. Cs.: BAK 14, Szűcs 3/3, Asztalos

Hazai diadal vagy címvédés, ez volt a tét a Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság utolsó mérkőzésén. Aki megnyeri a Miskolc-Debrecen összecsapást, az a bajnok. Szepesi Szabolcs 4 és fél perc alatt 3 triplával jelezte: a hazaiak igenis akarják a trófeát, 4 és fél perc elteltével 14-7-re vezettek a hazaiak. Mindkét gárda nélkülözni volt kénytelen egy-egy játékosát eltiltás miatt:, a hazaiak Orosz Bencét, a debreceniek pedig csapatuk talán legjobb játékosukat, Kósa Tamást. A Debrecen a folytatásban Bak Márton, vezérletével kiegyenlített tették a játékot, ám a hazaiak a tavaly még debreceni színekben bajnokságot nyerő Lippai Szabolcs eredményessége révén tartották a találkozó elején szerzett előnyüket.

A második szakasz elején a hazaiak sorra adták el a labdákat, a vendégek viszont több ziccert is kihagytak, több, mint 2 perc elteltével Kozák szerezte az első pontokat a negyedben. A 13. percben Lippai sportszerűtlen majd technikai hibát kapott, s a hazai edző ellen is ítéltek egy technikait. A Debrecen az ezért járó 4 büntetőből egyet sem dobott be. Sorra maradtak ki a büntetők mindkét oldalon., Szepesi egy támadó fault formájában megkapta a 4. személyijét. A negyed közepén a két Dávid, Pék és Szarka hozta közelebb a hazaiakhoz a címvédőt. Miskolci időkérés után Takács Dániel dobta át türelmes hazai játék után a debreceni zónát triplával. Kihagyott hazai ziccerek után Jávor Barna triplája a vendégeknek adott lökést. Potyogtak a triplák, Kopasz Márton majd Pék Dávid is betalált távolról, Szarka szóló kosarával pedig egyenlített a Debrecen. A félidő vége a Miskolcnak sikerült jobban, Takács büntetőivel, majd Kopasz hármasával 5 pontos előnyt szereztek szünetre a vendéglátók.

A Debrecen Pék triplájára, valamint Kozák Márton büntetőire építve 11-2-vel kezdve a második félidőt gyorsan fordított. A házigazdát Galló Márk és Lippai próbálta versenyben tartani. Takács duplájával pedig egyenlített a Miskolc. A szakasz közepén Pék és Jávor egy-egy triplájával ismét a Debrecen lépett el. A negyed végén mindkét oldalon a kisemberek sziporkáztak, a címvédőnél Kozák és a triplát szerző Szűcs Máté, hazai részről pedig Takács. A záró etap előtt 8 pont volt a Debrecen előnye.

Ez a befejező etap elején 10 fölé nőtt, frissebbeknek tűntek a címvédő Debrecen játékosai. Drahos Gábor időkérése utén egy 6-0-lal a negyed közepén 7 pontra feljött a Miskolc, amikor Szarka dobott “gyilkos” triplát. Takács büntetőit követően hosszú idő után a nyitó negyed hőse, Szepesi be két hármast, majd sikeres büntetői után másfél perccel a vége előtt egyenlített a Miskolc. A lelátón az egriek valóságos extázisba hozva a miskolci drukkereket szurkoltak a hazaiaknak. Debreceni időkérés után Pék hármasa a gyűrűről előbb magasan föl, majd a gyűrűbe vágódott, aztán Kozák is bevágott egy triplát, 47 másodperccel a vége előtt 6 ponttal vezetett a címvédő. Szepesi újabb hármasa tovább fokozta az izgalmakat. Labdát szerzett, s Kopasz ziccerével 1 pontra jött föl a hazai gárda. 13 másodperccel a vége előtt Jávor az első büntetőjét bedobta, majd a Debrecen visszaszerezte a lepattanót, s Kozák 2 büntetőjével 4 pontosra nőtt a debreceni előny, s ennyi is maradt a végére, így a Debrecen az utóbbi évek legizgalmasabb döntőjén megvédte címét.

Drahos Gábor (Miskolc): Tündéri csapatom van, imádom, ahogy küzdenek, harcolnak. Egy perccel a vége előtt egálnál a gyűrűről négy méterre felpattanó, s onnan beeső tripla több volt, mint kegyelemdöfés, az nem hiányzott. Ezzel együtt gratulálok csapatomnak a bronzéremhez.

Berényi Sándor (Debrecen): A tegnapi vereség után nagyon mélyről jöttünk vissza, de nagyon nagyot harcolva úgy érzem, megérdemelten nyertük meg a nagyon magas színvonalú döntőt. Győzelmünk értékét növeli, hogy legeredményesebb játékosunk eltiltás miatt nem játszott, hiányát extra egyéni teljesítményekkel, s csapatmunkával pótoltuk. Gratulálok a Miskolcnak a jó játékukhoz, küzdésükhöz, s köszönjük nekik a színvonalas szervezést.

A férfi torna végeredménye:
1. Debrecen 5 pont
2. Eger 5 pont
3. Miskolc 4 pont
4. TFSE 4 pont

A legeredményesebb férfi játékos: Varga Imre EKE Eger 62 pont
A legértékesebb férfi játékos: Varga Imre 89 IMB pont
A férfi All Star csapat: Takács Dániel (Miskolc), Tóth Zoltán, Varga Imre (Eger), Boinitzer Dávid (TFSE), Pék Dávid (Debrecen)