EUSA,  Kosárlabda szakosztály

Edzésbe álltak az Európa-bajnokságra készülő miskolci kosarasok

A Miskolci Egyetem edzője szerint jó értékmérő lesz számukra az Eb.

Már egy hónap sincs hátra a 14. Európai Egyetemek Kosárlabda Bajnokságáig, amelyet Miskolcon rendeznek meg július 16. és 23. között. A kontinensviadalon nem nemzeti egyetemi válogatottak mérettetik meg magukat – mint az Universiádén, vagy az egyetemi világbajnokságokon – hanem intézményi csapatok, a saját nemzeti egyetemi bajnokságuk győztesei.

Miskolcon tavaly Tájékozódási Futó Egyetemi Világbajnokságot bonyolítottak le, míg ezúttal több száz kosárlabdázó érkezik a városba. A közelgő eseményen 16 férfi, valamint 12 női csapat küzd majd meg a minél jobb helyezésért. A legtöbb résztvevő intézmény soraiban élvonalbeli játékosok szerepelnek, így a mérkőzésekre kilátogatók ízelítőt kaphatnak a szerb, a német, vagy a francia első osztály színvonalából is. Magyarországot a szervező Miskolci Egyetem mellett a 2017-es MEFOB győztesei, azaz a Debreceni Egyetem férfi, valamint a Testnevelési Egyetem női együttese képviseli. A mérkőzéseknek az Egyetemi Körcsarnok, a városi sportcsarnok, valamint a Jégcsarnok ad otthont. A mérkőzések megtekintése ingyenes lesz.

Drahos Gábor, a hazai alakulat edzője az alábbiakat nyilatkozta lapunknak:
– A hét elején kezdtük a négyhetes felkészülést – fogalmazott. – Szoros csatában bronzérmesek lettünk a MEFOB-on, úgyhogy komoly találkozók után veszünk részt ezen az Eb-n. A mostani nyári munka, aztán a kontinensviadal egy nagyon jó értékmérő lesz a számunkra. Lehetetlen megmondani, hogy a riválisok milyen erőt fognak képviselni, ezt senki sem tudja ebben a pillanatban, de az lemérhető az elmúlt évek tapasztalatai alapján, hogy erős egyetemi csapatok vesznek részt ezen a nagyszerű rendezvényen. A mi gárdánk, illetve a B-csoportos MEAFC között nagy az átfedés, s nem titkoltan arra használjuk ezt a négy hetet, illetve magát a kontinensbajnokságot, hogy építsük a jövő MEAFC-cát. Annál is inkább, mert az Eb után két héttel megkezdjük a felkészülést a másodosztályú bajnokságra. Célunk – nem csak szavak szintjén, hanem érdemben is – közép és hosszútávon, hogy majd a feljövő fiatalokra támaszkodjunk. Éppen emiatt csatlakozott hozzánk erre a négy hétre kilenc, 16-18 éves fiatal játékos, persze nem mindenki egyszerre, akik akár már az ősszel lehetőséget kaphatnak. Szeretnénk, ha az Európa-bajnokság alatt a nézők még jobban magukénak éreznék a miskolci fiúkat, aztán majd később a megújult egyetmei körcsarnok lelátóján is a bajnokságban.

Forrás: ÉM-MI

A Miskolci Egyetem kerete:
Baptiszta Péter, Béres Dávid, Horváth Marcell, Jurányi Ádám, Kopasz Márton, Kővágó-Laska Márk, Lippai Szabolcs, Máté Balázs, Orosz Bence, Szepesi Szabolcs, Szögi Ádám, Takács Dániel.
Edző: Drahos Gábor.
Másodedző: Tóth Gábor.

Időpont: Július 16-23.
Csoportkörök: Július 17-19.
Egyenes kieséses szakasz: július: 21-23.
Döntők: Július 23.
Helyszínek
Férfi mérkőzések: Városi sportcsarnok, Jégcsarnok
Női mérkőzések: Egyetemi Körcsarnok

Belépő: ingyenes
Bővebb információ: basketball2017.eusa.eu