EUSA,  Kosárlabda szakosztály

A magyar női egyetemi bajnok 30 ponton tartotta pozsonyi riválisát

A vártnál jóval simábban, 43 pont különbségű győzelemmel kezdte meg szereplését a miskolci Egyetemi Kosárlabda Európa-bajnokságon a TFSE női csapata. Boros Zoltán tanítványai a pozsonyi Comenius Egyetem együttesét győzték le magabiztosan.

TFSE – Comenius Egyetem Pozsony (szlovák) 73-30 (16-11, 19-4, 26-10, 12-5)

TFSE: Miháczi 7, GEREBEN 10/6, KARLÓCAI 9/3, NÉMETH A. 13, VARGA 10/3. Cs.: Shirian 6, KOVÁTS G. 7, MAGYAR B. 9/3, Szeli 2, Sándorfi R., Czivinger

A történelmi, a felújított miskolci Egyetemi Körcsarnokban hivatalos tétmérkőzésen szerzett első, hivatalos találat a pozsonyi Karin Miksadová nevéhez fűződött, majd egy triplát is beemeltek a szlovákok. A szintén történelminek mondható első magyar találatot Karlócai Julianna jegyezte, 3 pontot ért. Szerzőjének – aki végül 9 ponttal, 14 lepattanóval és 7 szerzett labdával zárt – a kosár jellege miatt marad emlékezetes ez a találat, csapata számára pedig roppant fontos volta miatt, ugyanis Karlócai ezzel oldotta fel a kezdeti feszültséget, görcsöt a TFSE játékosaiban, akik elsősorban az ő, valamint Gereben Dorka és Németh Alma eredményessége révén parádés, 13-1-es száguldást mutattak be. Ettől kezdve már nem is adták ki kezükből a vezetést, sőt fokozatosan növeltél előnyüket.  

Zónára állt át a második szakasz elején a pozsonyi együttes, s ezt Gereben dobta át triplával. Egy ütközés után – szerencsére könnyebben – megsérült a TF első számú irányítója, Miháczi Diána, a helyére érkező Magyar Bianka viszont remekül szállt be a játékba, előbb duplát, majd triplát dobott. A pozsonyiak szenvedtek a TF kemény, szervezett védekezése ellen, egy ideig 30-15-ös tenisz állást mutatott az eredményjelző. A negyed végén Varga Barbara triplája volt a csattanó, szünetben kerek 20 ponttal vezettek Boros Zoltán tanítványai. 

A második félidő első fele nagy dobópárbajt hozott, a TF csapatából ismét Gereben villogott. A negyed második felében újra egyoldalú lett a játék, Varga, valamint Kováts Gabriella villanásaival jócskán 30 pont fölé nőtt a TF előnye. 

A mérkőzés eldőlt, a záró szakaszban Boros Zoltán már a holnapi észtek elleni csatára gondolva  pihentette csapata kulcsjátékosait, ám a többiek lelkesen, s helyenként jól játszva, végig fegyelmezetten, szervezetten védekezve lefújásig 40 pont fölé “hizlalták” az előnyt, s ezzel a sikerrel a TF csapata nagy lépést tett első célja, a legjobb 8 közé jutás felé. 

Statisztika: http://live.fibaeurope.com/www/Game.aspx?acc=6026&gameID=127201&lng=en