EUSA,  Kosárlabda szakosztály

Kettős vereség férfi fronton

Az óriási lelkesedéssel, ám végig nagyon idegesen, görcsösen játszó házigazda miskolci együttes az Egyetemi Kosárlabda Európa-bajnokságon, első mérkőzésén férfias, nagy csatában kikapott a higgadtabb, a kritikus helyzetekben pontosabb német riválisától. A tartalékos magyar egyetemi bajnok Debrecen csak időnként tudott felnőni a remek játékerőt képviselő olasz ellenfeléhez, amely végig vezetve simán győzött a férfi magyar egyetemi bajnokcsapat ellen. Ha nyerni nem is sikerült férfi csapatainknak, tapasztalatszerzésre kiváló volt a két mérkőzés

Miskolci Egyetem – Münster Egyetem 48-57  (10-13, 10-18, 18-9, 10-17)
Miskolc: 
SZÖGI 18/3, Takács 7/3, Kopasz 10, Béres 1, Kővágó-Laska 3. Cs.: Orosz, Máté 3/3, LIPPAI 6, Szepesi, Baptiszta. 

A hazai csapat, a Miskolci Egyetem premierje előtt a csoport másik mérkőzésén – nem kis meglepetésre – a mezőnyben újoncnak számító lengyel Marie Curie Sklodowska Egyetem csapata kerek 40 (!) pontos verést mért a szlovén Primorska Egyetem együttesére. 

A miskolciak debütálására szép számú, mintegy 400 főnyi közönség előtt került sor. A németek szereztek vezetést, a szép számú közönsége előtt kissé elfogódottan kezdő hazaiaknak kezdetben semmi nem jött – illetve ment – be. A németek is idegesen kezdtek, így közel 2 és fél perc elteltével egy sportszerűtlen hiba után Takács Dániel egyenlített, majd a mezőny legalacsonyabb játékosa, Szögi Ádám támadó pattanó utáni kosarával fordított a hazai együttes. Kevés találat esett, a küzdelem dominált, a 7. perc elején 6-5-ös hazai vezetést mutatott az eredményjelző. Drahos Gábor folyamatosan forgatta csapatát, Lippai Szabolcs támadó pattanó után találatával hosszú hazai kosárcsendnek vetett véget. A helyzeteket kidolgozták, de ki is hagyták a hazaiak, majd a negyed utolsó percére fordulva Kopasz Márton parádés zsákolása után csattant fel az első nyíltszíni taps a találkozón. Az „utolsó szó” egy tripla formájában a vendégeké volt.  

A második szakasz elején tovább üldözte ellenfelét a vendéglátó, ám mivel egyedül Szögi volt veszélyes a német kosárra, fordítani nem tudott. 17-16-os német vezetésnél szinte “befagyott az eredményjelző”, majd a németek mozdultak el a holtpontról, és egy triplával 6 pontosra nőtt a német zóna ellen – mit szépítsük – szenvedő miskolci alakulat hátránya. A félidő hajrájában Husmann nevű német egy, Hartmann pedig 2 triplát emelt be, szünetben 11 ponttal vezetett a Münster az első félidőt 1/18-as triplamutatóval záró hazaiak ellen.  

Szünet után újabb rontott hazai hármasok után Szögi ügyes bejátszásából Kővágó-Laska szerzett 2 pontot. A kosáreső a második félidőben sem eredt el, állandósult a 10 és 15 pont közötti német vezetés. A 24. percben Takács Dániel révén megszerezte első könnyű, indításos kosarát a miskolci gárda, s ezzel 10 pontra jött föl. Védekezésben fokozta a nyomást ellenfelén Drahos Gábor legénysége, több ízben is labdaeladásba hajszolva a németeket. S bár mezőnyből továbbra is gyengén dobtak a hazaiak, büntetőkkel 10 ponton belülre kerültek. Sőt, miután Máté Balázs beemelte a második hazai hármast, 37-32-es német vezetést mutatott az eredményjelző. Újított, 8 ponttal ellépett a münsteri gárda, ám a negyed utolsó percében Takács is beemelt egy hármast, majd a játékrész utolsó pillanatában a félpályáról kísérletező Szögit lökték meg a németek, ő pedig nagy üdvrivalgás közepette  mindhárom büntetőt értékesítve 2 pontra hozta föl csapatát – igazi aréna lett a Generali. 

Az addig is elkeseredett küzdelem tovább élesedett a záró szakaszban. Tovább üldözte ellenfelét a vendéglátó csapat, volt több lehetőség is egyenlíteni, vagy fordítani, ám ez esetekben rendre elkapkodták a befejezéseket a hazaiak. Bő 2 perccel a vége előtt egy triplával 7 pontra növelte előnyét, majd bő 1 perccel a vége előtt a támadóidő utolsó pillanatában vagy 8 méterről hanyatt esve  bedobott palánkos münsteri “monster-tripla” megpecsételte az óriásit küzdő, ám a mérkőzést 3/32-es – 9,375% – triplamutatóval záró és 19 labdát eladó hazai legénység sorsát. 

Statiszika: http://live.fibaeurope.com/www/Game.aspx?acc=6026&gameID=127195&lng=en

Bologna Egyetem – Debreceni Egyetem 84-61 (25-12, 22-16, 15-12, 22-21)

Debrecen: Kozák 4, Kósa 10/6, Pék 7/3, BAK 12, Opre 4. Cs.: Varga Á. 8/6, Jávor 8/6, Blaskovits 6, Oláh 2, Szűcs. 

A csoport korábban lejátszott másik meccsén a francia Rouen fölényes, 77-40-es győzelmet aratott a román Pitesti ellen. Itt viszont 5-0-s repülőrajtot vettek az olaszok, amikor másfél perc elteltével Opre Roland szépített, ám erre azonnal dobott egy triplát a bolognai együttes. A szakasz közepén Bak Márton villanásaival tartotta a lépést ellenfelével a magyar férfi egyetemi bajnok. Ezt követően azonban jött egy kis hullámvölgy, több eladott labda, s ezt a Bologna könyörtelenül büntette egy 9-0-s rohammal. A negyed hajrájában ugyan Varga Ádám beemelt két triplát, de így is 13 pontos hátránnyal zárta a nyitó etapot a magyar férfi egyetemi bajnok.   

A második szakasz is 5 olasz ponttal indult, amikor Kósa Tamás emelt be egy hármast. Majd még egyet, s egy 8-2-es rohamot vezényelve a 10 pontos lélektani határ közelébe hozta fel csapatát. A félidő hajrája azonban az olaszoké volt, vezettek már 21 ponttal is. Az első játékrész Blaskovits Balázs kosarával, s 19 pontos olasz vezetéssel zárult. 

A Bologna szerette volna végleg “lerendezni” a találkozót, újabb labdaeladásokra kényszerítve a debrecenieket. 9-0-lal kezdve a második félidőt közel 30 pontra nőtt előnyük. Az olasz szakvezető már a további csatározásokra gondolva próbálta pihentetni csapata kulcsjátékosait, a Debrecennek volt tartása, Pék Dávid villanásaival a negyed végére 20 pont közelébe faragta hátrányát csapata. A záró szakaszban hiába voltak jó megmozdulásai Baknak, valamint Jávor Barnának, a jobb szerkezetű olasz gárda növelni tudta előnyét, s érvényre juttatva nagyobb tudását, fölényes győzelmet aratott – az összesen 32 labdát eladó debreceniektől ebben az összetételben ennyire futotta. 

Statiszika: http://live.fibaeurope.com/www/Game.aspx?acc=6026&gameID=127199&lng=en