EUSA,  Kosárlabda szakosztály

Okos játékkal győzött a nyeretlenek csatájában a magyar egyetemi bajnok

Megszerezte első győzelmét a magyar férfi egyetemi bajnok Debrecen a Miskolcon zajló Egyetemi kosárlabda Európa-bajnokságon. A debreceniek helyenként kifejezetten jó és stílusos játékkal fölényes győzelmet arattak román riválisuk ellen.

Debreceni Egyetem – Pitesti Egyetem (román) 83-62 (19-17, 20-11, 20-19, 24-15)

Debrecen: KOZÁK 10, KÓSA 8/6, VARGA Á. 20/6, PÉK 11/6, OPRE 5. Cs.: JÁVOR 13/12, Szűcs, BAK 12, Blaskovits, Oláh 4.

Pék Dávid triplájával a Debrecen szerzett vezetést a nyeretlenek mérkőzésén. A távoli találat nagy lökést adott Kovács Imre szervezett védekezéssel, pontos, lendületes támadójátékkal kezdő együttesének. Pék vezérletével 2 perc elteltével 10-2-re vezetett a Debrecen, időt kértek a románok. Triplával közelített a román csapat, Varga Ádám felelt rá mutatós kosárral. A negyed közepén ellaposodott a játék, sok volt a hiba. Jávor Barna két triplájával tartotta előnyét a Debrecen. A szakasz végén több labdát eladott a magyar egyetemi bajnok, egy 6-0-lal feljött 2 pontra a román együttes.

Több mint egy perc elteltével Bak Márton ügyes centerezéssel szerezte meg a második negyed első kosarát, ám nem sokkal később sokkal könnyebb helyzetben “asszisztgyilkosnak” bizonyult, Szűcs Máté ugyanis remekül játszotta meg, de közelről rontott. Sok hibával tarkított játék mellett tartotta szűk előnyét a Debrecen. Ismét Jávor dobott jókor hármast. Tapadt a Pitesti a Debrecenre, de amikor egyenlíthetett vagy fordíthatott volna a román csapat, játékosai rendre hibáztak, ugyanakkor debreceni részről e pillanatokban mindig villant valaki. A félidő hajrájában Kósa Tamás vágott be két triplát, majd Pék 2+1-es akciójával 10 pont fölé nőtt az előny.

Román kosárra Varga felelt bátor betörés után, majd Kozák labdaszerzését követően Kósa volt eredményes.

Az első félidő végén ellenfelétől ellépő Debrecen lendületben maradt a szünet után. Egységes, fegyelmezett játékkal, és 12-4-gyel kezdte a második félidőt Kovács Imre legénysége, Bak eredményessége révén 19 pontosra növelte előnyét. A szakasz hajrájában jött ugyan egy hullámvölgy a Debrecennél, ám Varga tett róla, hogy túl közel ne kerüljön együtteséhez a Pitesti. A záró etap előtt 12 ponttal vezetett a magyar férfi egyetemi bajnok.

Bár egy jó román büntetővel indult a záró etap, a szünet után sziporkázó Varga hármassal felelt. Oláh Márton 2+1-es akciója után 17 pontosra nőtt a Debrecen előnye. Több román kulcsjátékos kipontozódott, a debreceniek pedig okosan játszottak, s meglepően magabiztos, de teljesen megérdemelt győzelmet arattak Kovács Imre fiai.

Statisztika: http://live.fibaeurope.com/www/Game.aspx?acc=6026&gameID=127306&lng=en