EUSA,  Kosárlabda szakosztály

Csoportelső lányok, alsóházi fiúk

A 14. Egyetemi Kosárlabda Európa-bajnokságon szereplő magyar együttesek közül a TFSE lányai csoportelsőként jutottak be a legjobb 8 közé, míg a Debreceni Egyetem és a Miskolci Egyetem férfi csapata az alsóház helyosztóin folytatja a küzdelmet.

Hazánk egyetemi női kosárlabda-bajnoka, a TFSE 43 pont különbségű (73-30) győzelemmel kezdte meg szereplését a pozsonyi Comenius Egyetem együttese ellen. A második sikeres lépést az észt egyetemi csapat ellen aratták: 70-22-es sikerükkel teljesítették első céljukat, bejutottak a legjobb 8 közé, melyet az elmúlt években nem tudtak elérni. A TFSE rendkívül egységes, csoportelsőként továbbjutott csapatából talán Németh Almát, Karlóczai Juliannát és Miháczi Dianát emelhetnénk ki.

A magyar férficsapatok közül a bajnok Debreceni Egyetem első találkozóján a harmadik negyed közepéig, Kósa Tamás, Jávor Barna és Pék Dávid vezérletével tartani tudta a lépést a több remek fizikai adottságokkal megáldott játékost felvonultató francia rivális Rouen Egyetem ellen, amely a végére felőrölte ellenállásukat és 72-50 arányban nyert. A tartalékos debreceniek a folytatásban csak időnként tudtak felnőni a remek játékerőt képviselő Bologna Egyeteméhez, amely végig vezetve, 84-61-re győzött. A harmadik játéknapon viszont okos játékkal szerezte meg első, ráadásul fölényes győzelmét a cívisvárosi csapat (83-62), a még szintén nyeretlen román Pitesti Egyetem ellenében.

A házigazda Miskolci Egyetem férficsapata óriási lelkesedéssel, ám végig nagyon idegesen, görcsösen játszotta első találkozóját és nagy csatában 57-48-ra kikapott a higgadtabb, a kritikus helyzetekben pontosabb német riválisától, a Münster Egyetem legénységétől. Ezt követően második meccsét is elveszítette a Miskolci Egyetem, akik a remek erőből álló, végső győzelemre is esélyes lengyel Marie Curie Skladowska Egyetemmel szemben maradtak alul, igaz, csak 7 ponttal (56-49). A mutatott játék viszont javult és bizakodásra adott okot az utolsó csoportmérkőzés előtt. A Máté Balázs, Takács Dániel, Kopasz Márton húzta miskolciak aztán megtörték az „átkot” és elkönyvelhették első győzelmüket. A még szintén győzelem nélkül álló szlovén Primorska Egyetemmel szemben 92-68-ra diadalmaskodtak.

Mindkét férfi gárdánk – a Debreceni és a Miskolc Egyetem – az alsóházban folytatja Eb-szereplését. A két csapat győzelemmel és jó játékkal zárta a csoportkört, ami biztató lehet a pénteken kezdődő helyosztókra. A Miskolci Egyetem csapata pénteken 13:45-től játszik a portugál Aveiró Egyetem csapatával a Generali Arénában, és ha azt megnyeri, akkor szombaton időben ugyanekkor lép pályára a Jégcsarnokban. Pénteken a Debrecen a szlovák Comenius Egyetem csapatával játszik, ugyancsak 13:45-től, de a Jégcsarnokban, és ha sikerrel veszi az akadályt, akkor a két magyar csapat egymás ellen mérkőzhet majd szombaton a Jégcsarnokban, ismét 13:45-ös kezdési időpontban, a 9-10 helyért.

Szintén pénteken, és szintén 13:45-kor kezdődik a TFSE küzdelme is a horvát Osijek Egyetem ellen, az Egyetemi Körcsarnokban. A magyar lányok esélyesebbek, majd aztán szombaton, ismét 13:45-kor játszhatnak a döntőért, ha élve esélyükkel megverik az Osijeket.

A döntő és bronzmérkőzés a nők esetében is a Generali Arénában lesz, ahogy a vasárnap 16:00 órakor kezdődő férfi bronz és a 20:30-kor kezdődő férfidöntő mérkőzés is. Az eddig látottak alapján továbbra is érdemes kilátogatni a miskolci Egyetemi Kosárlabda Eb mérkőzéseire, a miskolciakat már eddig is közel félezres szurkolótábor bíztatta meccsről meccsre, de ahogy nő a tét, úgy várnak a szervezők még több embert és még jobb, izgalmasabb mérkőzéseket, s ezzel még nagyobb érdeklődést.