EUSA,  Kosárlabda szakosztály

Véget ért az Egyetemi Kosárlabda Eb

A bronzos TFSE-lányoknak köszönhetően a magyar résztvevők sem maradtak érem nélkül a július 23-án befejeződött miskolci Egyetemi Kosárlabda Európa-bajnokságon. A 10., illetve 12. helyen végzett Debreceni Egyetem és a Miskolci Egyetem pedig kiváló tapasztalatokkal gyarapíthatta fegyvertárát.

A végig kiélezett csatát hozó, a pozsonyiak ellen megvívott női bronzmeccsen a magyar egyetemi bajnok játékosainak végig helyén volt a szívük, koncentráltságuknak,harcosságuknak köszönhetően bronzérmet vehettek át az eredményhirdetéskor, melyre még nem volt példa az eseménysorozat újkori történetében.

Boros Zoltán, a TFSE női csapatának edzője:- Hatalmas sikert könyvelhettünk el, történelmet írtunk, hiszen eddig még a legjobb 8 között sem volt magyar csapat.Volt egy álmunk, mely szerint érmet szerettünk volna nyerni, fokról-fokra lépegetve ezt tudtuk most valóra váltani. A bronzmeccsen két fáradt csapat találkozott,melynálunk a támadásoknál ütközött ki. A védekezésünkből azonbanmindenki 120 százalékot vállalt.A 7 nap alatti 5 mérkőzésre fejben kevésbé vagyunk még felkészülve, a lányok szívvel,lélekkel és pici szerencsével harcolták ki a harmadik helyet.Miskolcon fantasztikus volt a hangulat, a lebonyolítás, a rendezés pedig tökéletes. Reméljük, hogy szereplésünkkel mi is hozzá tudtunk tenni még egy kis pluszt a szervezés sikeréhez, a magyar szurkolók öröméhez!

A férfi magyar bajnok Debreceni Egyetem 35 percig partiban volt a 9-10. helyért megvívott találkozón a törökökkel szemben, ám a végén fejet kellett hajtaniuk a jelentős magassági fölényben játszó vetélytársuk előtt.

Kovács Imre, a Debreceni Egyetem mestere: –Büszke vagyok a fiúkra, azt gondolom, hogy egy ilyen nívós mezőnyben is méltóképpen tudtuk képviselni a Debreceni Egyetemet. Ha kicsit könnyebb csoportba kerülünk, akkor talán a felsőházban folytathattuk volna a küzdelmeket, de a tornán elért ötvenszázalékos mérlegre összességében nem lehet panaszunk. Köszönjük szépen Miskolcnak a színvonalas rendezést. A srácoknak pedig gratulálok, jó pihenést kívánok nekik!

A házigazda Miskolci Egyetem férfi csapata osztrák ellenféllel nézhetett szembe a 11-12. pozíció sorsáról döntő helyosztón. A hazaiak változatos, kiélezett küzdelmet folytattak a bécsiekkel,akik jobban bírták a hajrát és minimális különbséggel a maguk javára fordították a találkozót.

Drahos Gábor, a Miskolci Egyetem edzője: – Magas színvonalú nemzetközi mezőnyben újonc csapatként határozott és elszánt teljesítményt nyújtva a 12. helyen zártunk. Két magabiztos győzelmet arattunk, négy alkalommal pedig végig nyílt mérkőzésen maradtunk alul. A fiúk védekezésben és támadásban is komoly tapasztalatokat szereztek, amiből terveink szerint profitálni fog a MEAFC. Köszönöm a vezetőségnek és szurkolóinknak a támogatást, a játékosaimnak pedig az együtt töltött 5 hetet. Öröm volt velük dolgozni, büszke vagyok rájuk!

Vasárnap késő este került sor az eredményhirdetésre, a férfiak döntője ugyanis 22 óra körül ért véget, a Bolognai Egyetem – Sevillai Egyetem párharcból végül az olaszok kerültek ki győztesen (92 – 79). A női döntőt a Strasbourg és a szerb Singidunum Egyetem csapata játszotta, itt szoros küzdelemben 69-62-re a franciák bizonyultak jobbnak, így övék az aranyérem. A csapatok az érmeket, díjakat többek között Dr. Deák Csabától, a Szervező Bizottság elnökétől, a Miskolci Egyetem kancellárjától és Dr. Kiss Jánostól, Miskolc alpolgármesterétől vehették át.