Kosárlabda NB1,  Kosárlabda szakosztály

Megfiatalított csapat a megfiatalított Körcsarnokban

Hajdu Roland vezetőedző értékelése a MEAFC kosarasainak felkészüléséről.

– Immár harmadik hete zajlik az alapozó munka. Mik a MEAFC új edzőjének a tapasztalatai?

Két részre osztható a csapat eddigi teljesítménye, az egyik oldalon a főiskolás Eb-n is szerepelt társaság és az idősebb játékosok állnak. Ők fizikálisan előrébb járnak és taktikailag is gyorsabban sajátítják el a hallottakat. A másik oldalon a fiatalabb korosztály még lemaradásokkal küzd, de napról-napra azon dolgozunk, hogy a szezon kezdetére ebből minél kevesebb látszódjon. 

– Egy megfiatalított keret edz a megfiatalított Körcsarnokban.

Így van, ennek minden előnyével és hátrányával. Felvállaltuk erre a szezonra, hogy saját nevelésű fiatalokat építünk be a csapatba a klub hosszú távú terveinek megfelelően. Ez nem lesz zökkenőmentes, de bízom benne, hogy az öt 18-19 éves fiatalból többen is bizonyítani fogják, hogy méltóak a megelőlegezett bizalomra. Remélem, hogy a csapatból távozó rutin – a Fazekas, Tóth, Endrész trió távozása után – friss erővel és lendülettel idővel pótolható lesz. A Körcsarnok is megújult a nyáron, most a csapaton a sor!

– Atlétika és kondicionálás után pénteken már az első teszt mérkőzés következik.

Egészen pontosan már a szerdai napon pályára lépünk 17 órától egyfajta felhozó mérkőzést vívva a magyar Rendőrválogatott ellen, ahol korábbi ismerős miskolci játékosok is szerepelnek. Ezen a találkozón még csak fiataljaink szerepelnek majd kiegészülve az U18-as csapattal. Pénteken aztán valóban a komoly erőpróbák kezdődnek, elsőként a tavaly még A-csoportos Vasassal Debrecenben. Igyekeztük az összes tervezett edzőmérkőzésünket komoly játékerőt képviselő csapatokkal lekötni, hogy kellő sebességű és agresszivitású csapatok ellen készülhessünk. Így szeptember 1-én és 2-án hazai pályán rendezzük meg a II. Meafc kupát, ahol rajtunk kívül a Nyíregyháza, a Vasas és a Salgótarján lép pályára. A bajnoki nyitányt megelőző hétvégén pedig Egerben veszünk részt egy tornán.

– Összeállt már a várható mag, mai divatos kifejezéssel élve az aktív rotáció?

A következő két hétben még kisebb változások lehetnek, illetve fény derül arra is, hogy az egyes játékosok hogyan funkcionálnak egymás mellett a parkettán. Nagy meglepetésekre már nem számítok, de az értékes játékpercekért még zajlik az edzéseken a küzdelem. 

– Tavaly éremért játszott a csapat, idén mit lát majd a publikum?

Eredmény oldalról nehéz jósolni, az első néhány forduló megmutatja majd, hogy mennyit erősödött az összevont felsőházi bajnokság. Sok helyen igazolnak majd légiósokat is, róluk sem tudunk még semmit. Én elsősorban a mutatott játék oldaláról várok előrelépést, ha sikerül szintet lépnünk, akkor bizakodhatunk, hogy az eredményességre és a színvonalra sem lesz panasz.