Röplabda NB1,  Röplabda szakosztály

Stabilitásra törekszik a MEAFC röplabda szakosztálya

Augusztusban toborzót tartott a MEAFC férfi röplabdacsapata, hiszen a szakosztály úgy döntött, 33 év után ismét elindul a másodosztályban (NB II). A miskolciak célja az utánpótlás-nevelés, hiszen szeretnék, ha egyetemükön még hosszú évek múlva is lenne lehetőség a röplabdázásra magasabb szinten.

Mivel a röplabda is bekerült a TAO-körbe, a Miskolci Egyetemen is lehetőség nyílik arra, hogy a világ egyik legnépszerűbb sportágát komolyabb szinten űzzék. A szakosztály 2013-ban alakult újjá, amikor is az egyetemi csapat bejutott a Magyar Egyetemi-Főiskolai Országos Bajnokság (MEFOB) döntőjébe, de a röplabdának komoly hagyományai vannak az intézményben, a női szakág az elmúlt tíz évben többször is megnyerte az Universitas bajnokságot.

– Jó csapat állt össze a férfiaknál, végül bronzérmet szereztünk négy évvel ezelőtt a MEFOB-on – emlékezett vissza a minap.hu érdeklődésére Barócsi Ákos szakosztályvezető, aki a kazincbarcikai Vegyész RC-ben kezdte pályafutását, de a Dunaferrben is megfordult. – Már ekkor is játszottunk felkészülési mérkőzéseket a cementgyár csapatával, egy évvel később pedig már összeállt a két együttes, és az egyetem színeiben folytattuk a közös munkát. Elindultunk a regionális bajnokságban, az elmúlt két kiírást egyaránt megnyertük.

A MEAFC vezetősége folyamatosan figyelemmel követte a röplabdások teljesítményét, és a sikereknek köszönhetően már tavaly elindította volna a gárdát az NB II-ben. Erre végül idén kerül sor, Barócsiék a Keleti csoportban kezdik meg szereplésüket. A keretben nagy változások nem történtek, évek óta ugyanazok a rutinos röplabdázók alkotják a csapat gerincét. A felnőtt és az utánpótlás-csapatok edzője egyaránt Bacsó István lesz, aki szerint jó játékos-állománnyal vágnak neki a másodosztálynak.

– Évek óta együtt készülnek a srácok, ezért is döntöttünk az NB II-es indulás mellett – fogalmazott a szakember, aki a szakosztályvezetőhöz hasonlóan, látatlanban nem mert előre prognosztizálni a bajnokság végeredményét illetően. – Idén nyáron két játékost igazoltunk Kazincbarcikáról, amire szükség is volt, mert a másodosztályban már erősebb ellenfeleink lesznek, mint a regionálisban. A Debrecent és a Gyöngyöst ismerjük az elmúlt évekből, de a mezőny kiegészül az élvonalbeli junior csapatokkal, valamint lesz egy Nyíregyháza is, ahol többek között az európai elit egykori sztárja, Veres Péter üti a labdát.

A „mi lenne ha, a csapat megnyerné a bajnokságot” kérdés még túl korai volt, de a MEAFC egyértelműen a helyi tehetségekre, fiatalokra szeretne építkezni. A csapatot jelenleg egyetemisták, élvonalbeli tapasztalattal rendelkező egykori cementgyári és kazincbarcikai játékosok alkotják, akik közül mindenkinek van miskolci kötődése.

– Amatőr szinten működünk, mindenki dolgozik vagy tanul, heti pár edzéssel készülünk – tette hozzá Barócsi, majd a jövőképet vázolta fel. – Az egyetemre kifejezetten a röplabda miatt nem jönnek fiatalok, de hat középiskolában is oktatnak röplabdát, mi pedig versenyzési lehetőséget tudunk nekik biztosítani magasabb szinten. Ők alkothatják a jövő csapatának a gerincét. Idővel az általános iskolákban is beindítanánk az utánpótlás-nevelést, mert szeretnénk, ha tíz-tizenöt év múlva is lenne lehetőség röplabdázásra a MEAFC-nál.

Forrás: minap.hu