Kosárlabda szakosztály,  MEFOB Kosárlabda

Kiváló keleti rangadó – miskolci sikerrel

A remekül kezdő Miskolc hamar nagy előnyt szerzett a Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság négyes döntője második napjának első férfi mérkőzésén. A folytatásban a Nyíregyháza többször is felzárkózott, ám amikor igazán szorossá tehette volna a meccset, valaki mindig villant a lepattanózást 56-42-re nyerő borsodiaknál, akik így – visszavágva az alapszakaszban elszenvedett két vereségért – legyőzték a Nyíregyházát egy rendkívül színvonalas keleti rangadón.

Miskolci Egyetem – Nyíregyházi ESE 87-81 (28-19, 22-21, 20-21, 17-20)
Budapest, Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, 60 néző. V.: Tőzsér, Horváth Cs., Győrfy.

Miskolc: TAKÁCS 20/18, PIUKOVICS 12/6, SZEPESI 16/6, KOPASZ 12/6, LIPPAI 19/3.. Cs.: Orosz 6, Orliczki 2, Homoki. Edző: Drahos Gábor.

Nyíregyháza: BUS 21, Czura 16, Oláh 10/3, Kovács Z. 4, GÁSPÁR 12. Cs.: VIDA 10/6, FÖLDESI 8/6.

A Nyíregyháza számított a keleti rangadó esélyesének, az alapszakaszban Bus Ivánék az alapszakaszban oda-vissza legyőzték Takács Dánieléket.

A Miskolc kezdett jobban, Takács két triplája, s közben Szepesi Szabolcs 2+1-es akciója után 9-0-ra vezetett. A kissé görcsösen kezdő szabolcsi alakulat első pontjait közel 2 perc elteltével Bus Iván szedrezte. Ennek ellenére Lippai Szabolcs villanásaival tovább “nyílt az olló”, 3 perc elteltével 13-2-re vezetett a Miskolc. Az időkérés sem segített az erőlködő nyírségieken, a szakasz közepén a mindhárom tripláját értékesítő Takács vezérletével 20-5-re vezettek a borsodiak.

Az első hármasát a nyitó nap nyitó negyedében valóságos triplaparádét rendező Nyíregyháza 6 és fél perc elteltével szerezte Oláh Zoltán révén. A szakasz hajrájában Kopasz Márton lőbb triplát dobott, majd megkapta a 3. hibáját, Bus Iván vezérletével 10 ponton belülre került a a Nyíregyháza. 
Piukovics Bálint és Takács tévén miskolci triplákkal indult a második etap, utóbbinak ez az 5. távoli találata volt 5 kísérletből. A szakasz közepén egy a miskolci szakvezető ellen ítélt technikaira, valamit Földesi Norbert triplájára építve egy 11-2-vel 6 pontra feljött a Nyíregyháza, a borsodiakat Orosz Bence 2+1es akcióval próbálta “kirángatni” a hullámvölgyből. Gáspár Balázs villanásaival 5 pontra közelítette meg ellenfelét a Nyíregyháza, ám ezt követően Piukovics lépett elő vezérré a borsodiaknál, gólpasszt adott, kosarat, majd labdát szerzett, egy 9-0-s rohamra vezette csapatát. A színvonalas, élvezetes félidő végén 10 ponttal vezetett a Miskolc.

Kopasz hármasával indult a második félidő Bus felelt rá betörésből. Ahogy a meccset, a harmadik negyedet is a borsodiak kezdték jobban, Piukovics is triplát dobott, 8-2-es miskolci rajt után időt kért a Nyíregyháza. Bus betöréseivel egymaga próbálta versenyben tartani a szabolcsiakat. A center Lippai dobott palánkos triplát a támadóidő utolsó pillanatában, 19 pontosra nőtt a különbség. A szakasz közepén cserejátékosai, Vida Zoltán és Földesi egy-egy hármasára alapozva egy 8-0-lal a 10 pontos lélektani határ közelébe kerültek a nyírségiek. Miskolci időkérés és egy ütközés után a Miskolc egyik legjobbját, Takácsot kerlett letámogatni a pályára. Az előnyt azonban nélküle is sikerült egy 7-0-lal újfent megnyugtatóvá tenni Drahos Gábor tanítványainak. Lüktetett, hullámzott a játék, kiegészítő emebrei, Földesi és a 2+1-es akcióval jelentkező Kovács Zoltán tartották versenyben a Nyíregyházát, amely a szakasz végén egy 9-0-lal 10 ponton belülre került.

A záró etapot is a Miskolc kezdte jobban, Szepesi vezérletével egy 12.2-vel, ráadásul a nyíregyházi pad is technikait kapott. A szakasz közepén a miskolciak eladott labdáiból Czura Attila ziccereivel egy 11-0-lal ismét a 10 ponton belülre került a szabolcsi legénység. Lippai és Piukovics villanásaival újra megléptek. A végén letámadásból újabb labdákat szereztek a nyírségiek, volt lehetőségeük egészen szoróssá tenni a meccset,. de távolról gyengén dobtak, így 6 pont megmaradt a Miskolc előnyéből.

Drahos Gábor: – Nagyon szeretem a csapatomat! Néha útálatosak és lusták, de amit ma letettek a parkettre az előtt én is megemelem a kalapom. Nagyon jó érzés volt ma velük dolgozni. Tegnap is, csak ma nagyon jól is dobtak.

Hegedűs Ferenc: – Gyengén kezdtünk, az elején nagyon elengedtük a remekül dobó ellenfelünket. Később, amikor feljöttünk és igazán szorossá tehettük volna a meccset, a miskolciak mindig szereztek egy-egy szerencsés vagy bravúrkosarat, és ezekben a szituációkban mi viszont gyengén dobtunk, ráadásul a játékvezetői felfogás inkább az ő stílusuknak kedvezett.

Statisztika: http://netcasting.webpont.com/?hun_univ_ply_19

Forrás: Botár László