Kosárlabda szakosztály,  MEFOB Kosárlabda

Győzött és előrelépett a Miskolc

Az első félidőben megszerzett 10 pont fölötti előnyének köszönhetően a Miskolc nyerte a Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság záró napjának első meccsét a BME együttese ellen, így a borsodiak tavalyi bronzérmük után előreléptek

BME-MAFC – Miskolci Egyetem 58-67 (9-18, 13-16, 18-18, 18-15)
Budapesit, Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, férfiak, 50 néző. V.: Minár, Varga-Záray, Lövei.

BME-MAFC: Fehér 8, DOBOS 9/3, SZÁLAS 8, MIHALICS 18, Kiss L. 4. Cs.: Lukács 2, TÓTH L. 9. Edző: Bagi Melinda, Tiba Klára.

Miskolc: TAKÁCS 17/9, PIUKOVICS 14/3, SZEPESI 12/3, KOPASZ 10, Lippai 8. Cs.: Orosz 4/3, Homoki 2, Orliczki. Edző: Drahos Gábor

A záró nap előtt mind a 4 csapatnak volt esélye megnyerni az egyetemi bajnokságot.

Szálas Gábor ott folytatta, ahol előző nap a nyerő duplával abbahagyta, a műszakis bedobó kosarával kezdődött a találkozó. Egy büntetőt is bedobott, majd a túloldalon Szepesi Szabolcs hasonlóképpen cselekedett. Miskolci labdaszerzést követően Kopasz Márton zsákolt hatalmasat. Fej-fej mellett haladtak a felek, mind a két gárda nagy hangsúlyt fektetett a védekezésre. Kopasz parádés betörés utáni találatával a szakasz közepén először vezett a Miskolc. Mihalics Gábor villant a túloldalon, majd Orosz Bence emelt be egy triplát, Takács Dániel triplája után már 7 ponttal “ment” a Miskolc, Bagi Melinda időt kért. A szakasz második felében nagyon pontatlanná vált a fővárosi együttes játéka, 9 pontos borsodi vezetéssel zárult a negyed.

Lippai Szabolcs center kosarával 10 pont fölé nőtt a különbség a második szakasz elején. A túloldalon “párja”, Kiss Lajos hosszú BME-s kosárcsendnek vetett véget. A miskolciak azzal fáasztották ellenfelket, hogy volt olyan akciójuk, amelynek során 4 alkalommal szedték vissza alepattanót a BME palánkja alatt. s ebben Homoki Donát járt az élen. Tovább “nyílt az olló”, a szakasz közepén 26-13-ra vezetett a borsodi gárda, jött egy újabb időkérés a “műszaki alakulattól”. Gyengén dobtak a fővárosiak, igaz tiszta helyzetet nem is nagyon tudtak kialakítani, a túloldalon viszont Takács elkapta a fonalat. Tóth Lóránt és Mihalics próbálta versenyben tartani a BME-t, ám Piukovics Bálint triplájával a félidő hajrájában is tartotta “tízen túli” előnyét a “borsodi brigád”.

A két Szabolcs, Szepesi és Lippai révén 6-0-lal kezdve közel 20 pontosra növelte előnyét a Miskolc a második félidő elején. Szálas és Kiss révén próbálta tartani a lépést a BME. Lippai és a triplát “vágó” Piukovics révén mindenre volt válaszuk a borsodiaknak. A szakasz közeépn Fehér Ákos lépett elő a fővárosiaknál, de Szepesi hármasáal tartotta megnyugtató, 15 és 20 pont közötti előnyét Drahos Gábor legénysége. 
A szakasz hajrájában eladtak pár labdát a miskolciak, s egy 12-3-mal a 10 pontra feljött a BME. A szakasz Szepesi büntetőivel és 12 pontos miskolci vezetéssel zárult.

“Kalandos” Kopasz-kosárral kezdődött a 4. negyed, Dobos felelt rá. A szívósan küzdő BME Tóth támadó pattanó utáni találatával ismét feljött 10-re, amikor Takács villant triplával. Váltva etek a kosarak, tartotta 10 pont körülki előnyét a Miskolc. A szakasz közepén Dobos palánkos hármasával 10 ponton belülre került a BME, a lelátón felcsillantak a nyíregyházi kosarasok szemei. Miskolci időkérés után a bosodiak egyik legjobbja, Lippai kipontozódott, de Takács bünteteőivel újra 10 volt közte. A hajrában a két fáradt csapat játékosait a szívük vitte előre. A záró szakaszban vezérré előlépő Dobos kosara ugyan felélesztette a BME-s reményeket, ám Kpoasz ziccere gyorsan lehűtötte. Másfél perccel a vége előtt 7 pontra feljött a BME, de Takács biztos kézzel értékesített büntetőivel és Piukovics kosarával eldőlt a meccs.

Tiba Klára: – A mérkőzés elején nagyon elengedtük ellenfelünket. A borzasztó fizikális küzdelemben ugyan fel tudtunk zárkózni, ám fordítani nem maradt erőnk, gratulálunk a Miskolcnak.

Drahos Gábor: – Óriási elismerés jár a csapatomnak, hiszen egy nagyon magas játékintelligánciájú csapatot sikerült legyőznünk a BME-MAFC személyében. Ami ennél is fontosabb, biztos, hogy a tavalyi bronzéremhez képest előreléptünk, ami titkolt célunk, vágyunk is volt. Hogy az előrelépés milyen színű éremben “ölt testet”, azt csak a nyíregyháziak tudják…

Forrás: Botár László