Röplabda NB1,  Röplabda szakosztály

Tovább „építkeznek” a MEAFC férfi röplabdásai

A férfi röplabda NB II Keleti-csoportjának idei bajnoka, a MEAFC a következő szezonban nem lép a legfelsőbb osztályba, hanem tovább folytatja az „építkezést”, az utánpótlásbázis kialakítását.

2012-ben, amikor bejutottunk a MEFOB négyes döntőjébe, ahol a profik között sikerült megszereznünk a bronzérmet, új időszámítás kezdődött a MEAFC férfi röplabda életében – fogalmazott Barócsi Ákos szakosztályvezető. – Az egykori HCM csapatából több játékos segített bennünket, akikkel közösen elkezdtünk dolgozni. 2015-ben alakult újjá a szakosztályunk. A regionális bajnokságba neveztünk ezzel a „vegyes” csapattal, melyet kétszer sikerült megnyernünk. Ez a küzdőtér jó felkészülést jelentett a MEFOB döntőkre.  Az idei bajnokságra a nagy múltú VRC Kazincbarcika együttestől, egyértelmű erősítésként érkezett hozzánk Szántai Balázs, Surányi István, Germuska Péter, Bagó László pedig már 2 éve velünk van. Bár már évek óta „csábítgattak” bennünket az NB II-be, sokáig nem volt vállalható, hogy osztályt ugorjunk. Tavaly nyáron, amikor a röplabda is bekerült a TAO által támogatható sportágak közé, összeültünk a MEAFC vezetésével és úgy döntöttünk belevágunk. Akkoriban érkezett hozzánk vezetőedzőnek Bacsó István, aki Siklósi Zsoltot váltotta a kispadon. Siklósi Zsolt továbbra is a csapat szakmai stábjában dolgozik, mint edző.  Elkezdtük az utánpótláscsapatok szervezését, elsőként az U19 együttes állt össze, toborzásunk után 30 fiatalt sikerült leigazolnunk.

Tavaly szeptember végén kezdtük meg a 10 csapatos bajnoki küzdelmet az NB II. Keleti-csoportjában. Közben a Magyar Kupában megkaptuk a sokszoros NB I-es bajnok Kaposvárt, akiket sikerült megszorongatnunk, ami jó visszajelzést volt számunkra. A kaposvári mester már akkoriban úgy ítélte meg, helyünk lenne a legmagasabb osztályban is.  A bajnoki menetelés végül olyan jól sikerült, hogy megnyertük a csoportunkat, mellyel jogot szereztünk az NB I-es indulás kiharcolására. A Nyugati-csoport első helyezettjével, a SZESE Győr együttesével május 19-én, szombaton, 17:30-tól a Miskolci Egyetem E/4-es kollégiumának tornatermében játsszuk a nagydöntő első mérkőzését, míg a visszavágó május 26-án, 17:00 órától lesz Győrben. Tesszük, mindezt úgy, hogy egyenlőre nem szeretnénk élni az NB I-es szereplés lehetőségével, hiszen a szabályok értelmében még további három utánpótlás csapattal kellene rendelkeznünk, valamint a Nyugat-magyarországi utazások anyagi terhe is komoly gondot okozna és még nem beszéltünk arról, hogy játékosaink egy része munka, illetve egyetem mellett látogatja az edzéseket, melyek számát az NB I-es tagsággal párhuzamosan emelni kellene.

Egy szó, mint száz, úgy ítéltük meg, hogy közel azonos kerettel maradunk az NB II-ben és lépésről-lépésre tovább „építkezünk”, melynek egyik jeleként 2-3 U19-es játékost is felhívunk a   nagyok közé.  A hozzám hasonló idősebb játékosokkal abban maradtunk, hogy mi addig tartjuk magunkat, amíg a generációváltás rendben lezajlik. Az építkezés aktuális konkrétumaként az U11-es csapat beindítását tervezzük, melynek edzője a felnőtteknél még játszó Germuska Péter lesz. Célunk, hogy továbbra is stabilan megragadjunk a másodosztályban. A következő szezonban is az 1-3. hely valamelyikét szeretnénk elérni, mellyel tudatosíthatjuk, hogy Miskolcon nem csak magas szintű női, hanem férfi röplabda is működik. A Magyar Kupában jó lenne 2-3 kört menetelni. Jó hírt jelent számunkra, hogy állandó edzés és mérkőzés helyszínünk, a Miskolci Egyetem E/4-es kollégiumának tornaterme új padló borítást és új hálót kap, ami tovább növeli majd komfort-érzetünket.