EUSA,  Kosárlabda szakosztály,  MEFOB Kosárlabda

Egy jó félidő a miskolciaktól

Az első félidőben nemhogy partiban volt, annak nagy részében vezetett is férfi egyetemi bajnokcsapatunk Szlovénia reprezentánsa ellen. A második félidőben a helyenként nyomasztó fölényben játszó és remekül dobó rivális a maga javára fordította a találkozót

Primorska Egyetem – Miskolci Egyetem    94-73   (17-23, 22-17, 31-13, 24-21)

Miskolc: TAKÁCS 16/6, Szepesi 15/9, Kopasz 9, LIPPAI 19, Homoki. Cs.: Varga M. 2, PIUKOVICS 1166, Orosz 1, Orliczki B., Orliczki M., 

Drahos Gábor, a miskolci szakvezető nem akart semmit a véletlenre bízni, a kosártorna nyitó napján csoportja nyitó, a tornán a CUS1 “felségjelű” csarnokban rendezendő első meccsen már ott ült a lelátón. Árgus szenekkel figyelte, amint a képzettebb Sevilla 89-56-ra legyőzi a harcos, agresszív, kellemetlen harcmodorú házigazdákat a férfi A-csoport meccsén. A bemutatásnál néhányan tavalyról régi ismerősökként köszöntötték egymást. 

Gyönyörű alapvonali betörésből Kopasz Márton szerezte, s kosártorna első magyar találatát, amellyel 2-1-re vezettek a miskolciak. A két Szabolcs, Lippai és Szepesi villanásaival  9-4-re. Több sikertelen távoli szlovén próbálkozás után az ellenfél kezdte elkapni a fonalat, de tripláira Piukovics Bálint és Szepesi révén távoli találatokkal feleltek a srácok. A szakasz hajrájában váltva estek a kosarak, a negyed végeredménye Takács Dániel triplájával alakult ki, 6 ponttal “menetek” 10 perc után a borsodiak. 

A második etap elején Takács és Piukovics révén tartotta 5 pont körüli előnyét a magyar egyetemi bajnok. A szakasz közepén az addig kimondottan jól játszó miskolciaknál jött egy kis hullámvölgy, egy 9-2-vel fordított a Primorska. A gödörből MVP-hez illőően Lippai próbálta kirángatni az együttest. A 6 év múlva esedékes Miskolc-Debrecen játékok előkészítése kapcsán Coimbrába érkező miskolci különítmény – tagjai között az alpolgármester, az egyetemi kancellár, a polgármesteri hivatal főosztályvezetője és a MEAFC elnöke – remek hangulatot teremtett. A félidő hajrájában kevésbé látványos, de annál küzdelmesebb játék folyt, Lippai találataival tartotta a lépést ellenfelével a Miskolc. A félidő végén Takács Dani villant, újabb triplát emelt be. Erre érkezett felelet szlovén részről, de a remek első félidő végén 1 pontos miskolci vezetést mutatott a tábla. 

A második féliőt a Primorska kezdte jobban, támadásban erőlködtek, védekezésben le-lekéstek a miskolciak. 5 szlovén pont és közwl 2 perc után Kopasz törte meg a borsodi kosárcsendet egy ügyes, 2+1-es akcióval. ám erre azonnal dobott egy hármast a szlovén gárda, majd még kettőt – időt kért Drahos. Úgy tűnt, nem segített, eladott labdák, kiszorított helyzetekből eleresztett dobások követték egymást fiaiank részéről, a szakasz közepén 10 pont fölé nőtt a hátrány, a szakasz első felét 18-5-re nyerte a Primorska. Egyetemi bajnokunk hosszú kosárcsendjét Lippai törte meg, Ennek ellenére egyre magabiztosabbá vált a Primorska, fokozatosan nőtt az előnye, Szepesiéktől felvillanásokra futotta. Közel 20 pontos hátrányból várhatta a záró etapot a Miskolc. 

Ennek elején volt egy kis csetepaté Varga M. és az egyik szlovén center között, de szerencsére hamar szent lett a béke. A meccs pedig a 3. negyedben eldőlt a szlovén csapat javára, egy félidőt bírt fejben, koncentrációban a férfi magyar egyetemi bajnok, amely a végén Szepesi tripláival kerülte el a nagyobb vereséget.

Drahos Gábor: Gyanúnk beigazolódott: remek csapatok alkotják a csoportot. Első éles meccsünkön csaknem addig tudtuk tartani a lépést ellenfelünkkel, ameddig eredetileg gondoltuk, ezt kell a folytatásban minél kijjebb és kijjebb tolni. Gratulálok a szlovén csapatnak, ahogy gondoltuk, biztos, sok tapasztalattal gazdagodnak a srácok a toránán és megyünk tovább.

Botár László