EUSA,  Kosárlabda szakosztály,  MEFOB Kosárlabda

Megtört a jég, megvan az első miskolci győzelem

Szinte végig vezetve, fokozatosan elhúzva jó szerkezetű lengyel ellenfelétől megszerezte első győzelmét a Miskolci Egyetem férfi csapata a portugáliai Coimbrában zajló Európai Egyetemi játékokon. Holnap Drahos Gábor legénysége görög rivális ellen játszik a 13. helyért.

Miskolci Egyetem – Jagelló Egyetem (lengyel) 77-55 (17-10, 16-9, 23-18, 21-18)
Miskolc: TAKÁCS 23/12, Piukovics 9/3, Kopasz 3/3, LIPPAI 20, Varga M. 2. Cs.: ORLICZKI M. 10/9, Orosz, Orliczki B. 4, Szepesi 3/3, Jurányi.

Lippai Szabolcs vezető kosara után akár gyorsan el is léphetett volna nagyobb különbséggel a miskolci együttes, de mivel játékosai sorra hagyták ki a tiszta, ajtó-balak ziccereket, idővel a krakkóiak megfordították a meccset. A lengyeleknek nem igazán ízlett az agresszív miskolci védekezés, néhány Jagelló-játékos eléggé frusztrálttá vált, nyoma sem volt a híres magyar-lengyel barátságnak. A szakasz második felében aztán Takács Dániel, Orliczki Márton, majd Szepesi Szabolcs egy-egy triplájával sikerült pár pontos előnyt szerezniük a srácoknak. A második negyedben Lippai ügyes találataival tartotta előnyét Drahos Gábor legénysége. A krakkóiaknak minden pontért meg kellett szenvedniük, de néhány bravúrkosárral “látótávolságon” azaz 10 ponton belül tudtak maradni. A félidő végén Orliczki M. újabb triplájának, valamint Takács duplájának köszönhetően 14 pontosra nőtt az előny.
Ezt “fejelte meg” Kopasz Márton egy triplával a második félidő elején. Ezt követően némi kapkodás lett úrrá a miskolci srácokon, 10 pontra feljött a lengyel együttes. Ekkor a támadóidő utolsó pillanatában a másik Orliczki, Bence egy pazar bal horoggal talált be. A kosár sokkolta a lengyel srácokat, a miskolciaknak viszont szinte szárnyakat adott, a magyar egyetemi bajnok 14-2-es “száguldását” útjára indítva. Ezzel 20 pont fölé nőtt a különbség. A záró etapban ez állandósult, Takács és LIppai vezérletével már nem engedte közel magához ellenfelét a Miskolc. Arról pedig, hogy a végén is 20 pont fölött maradjon a különbség, az utolsó pillanatokban egy lengyel dobás roppant látványos, remek ütemű blokkolásának formájában Jurányi Ádám gondoskodott.

Drahos Gábor: – Gratulálok a fiúknak az első győzelem megszerzéséhez, végre sikerült megszabadulniuk az eddigi meccsek sallangjaitól. A mérkőzés megmutatta, hogy az akarat, a küzdeni tudás még ezen a szinten is csodára lehet képes, és szégyelljék majd magukat, ha ebből nem tanulnak. Szép játék, jó munka volt!

Botár László