EUSA,  Kosárlabda szakosztály,  MEFOB Kosárlabda

Minden jó, ha vége jó

Ahogy szombaton, a vasárnapi záró napon is győzött a Miskolci Egyetem kosárlabdacsapata a coimbrai Európai Egyetemi Játékokon. A miskolci srácok egy fordulatos meccsen, drámai végjátékban verték görög ellenfelüket.

Férfiak, a 13. helyért:

Miskolci Egyetem – Demokritosz Egyetem (görög) 67-64 (10-15, 24-22, 17-6, 16-21)
Miskolc: ORLICZKI M. 6, TAKÁCS 11/6, Kopasz 5, LIPPAI 15, HOMOKI 6. Cs.: PIUKOVICS 21/6, Orliczki B., Varga M., Orosz, Szepesi 3/3.

Kalandos módon jutottak el a csapatok e hajnali mérkőzésre, ugyanis a szállás közelében lévő busz megállójában jó fél órát várakoztak a menetrend szerint elvben járó, de a szombat reggeli műszakot a jelek szerint “bojkottáló” buszra. Végül egy a menetrend szerint más irányba közlekedő autóbusz vezetőjét bírták rá kissé idegesen, és meglehetősen határozottan a két csapat játékosai, vezetői, hogy a 13. helyért rendezendő összecsapás helyszínére szállítsa őket. A sofőr nem állt ellen… Homoki Donát és Lippai Szabolcs révén jól, 6-0-s két és félperccel kezdett a Miskolc, ám utána mintha elvágták volna. 7 percig se védekezés se támadás, a görögök egy 15-2-es futással átvették a vezetést.
A második etapban az Orliczki Márton, Pikuovics Bálint, Takács Dániel trió alkotta külső sor tartotta versenyben a Miskolcot, amely a félidő végén egy pazar 6-0-val 3 pontra jött föl.
Térfélcsere után csapatként rendkívül hatékonyan, szervezetten védekeztek a miskolci srácok, a görögök nem igazán találták az utat a kosarukhoz. Kopasz Márton, s a triplát szerző Szepesi Szabolcs villant, úgy tudott fordítani, s elhúzni a Drahos-legénység, hogy e szakaszban két meghatározó játékos, Takács és Lippai sokat pihenhetett.
A záró etapra alaposan felpörögtek a görögök, fáradni látszott a miskolci legénység. A hellén center bravúrkosarsaival előbb feljött, majd fordított is az ellenfél, Takácsnak a támadóidő utolsó pillanatában szerzett kosaras sem törte meg őket. A végjáték hallatlanul izgalmasan alakult: 4 másodperccel a befejezés előtt Piukovics triplájával átvette a vezetést a Miskolc, ráadásul dobásnál szabálytalankodtak is a bravúrkosár szerzőjével. A büntetőt pedig ahogy a legdörzsöltebb “rutinrókák” szokták, úgy hagyta ki “Piu”, hogy ő maga szedte vissza a pattanót. Az utolsó másodpercen belül még szabálytalankodtak ellene, ekkor már bedobta a büntetőket, s a görög időkérés után már nem volt érdemi válasza az ellenfélnek.

Drahos Gábor: – Kellett pár perc, hogy túléljük a korai kelést, de nagyon összekapták magukat a srácok, akik egy igen képzett ellenfelet fektettek két vállra. Kemény melót tettek ebbe a győzelembe a fiúk, ezt a sikert sem adták ingyen, nagyon meg kellett dolgozni érte. Lehet, hogy naiv edző vagyok, de hiszek benne, hogy ez a szép befejezés valami szépnek a kezdete is egyben. Nagyon jó sportélmény volt itt lenni, Úgy gondolom, a játékosok mellett az értünk szorítóknak is jó érzés lehetett, köszönjük mindenkinek, aki hozzájárult, hogy részt vehessünk a tornán.

Botár László