Kosárlabda NB1,  Kosárlabda szakosztály

Gőzerővel készül a felsőházi rájátszást megcélzó MEAFC

A szeptember 14-én rajtoló férfi NB I/B-s kosárlabda bajnokságra gőzerővel készül a MEAFC gárdája. Az egyetemisták bő két hete, napi két tréningen vesznek részt és hetente két edzőmérkőzés is szerepel a programban. A második felkészülési meccs augusztus 17-én, pénteken lesz Egerben, a zöld-csoportos helyi egyetemisták ellenében.

Miután jelenlegi vezetőedzőnk, Drahos Gábor, valamint Szögi Ádám, Máté Balázs, Orosz Bence, Timkó Norbert, Szojka Gábor vagy felhagyott az aktív játékkal, vagy már nem tudta vállalni az idei szezont, alaposan megfiatalodott a keretünk, melynek átlagéletkora így 22 év lett- hangsúlyozta Tóth Gábor, aki második éve a MEAFC másodedzője. – Szeretnénk belőlük olyan hajtós, rakkolós csapatot faragni, mely nem tart senkitől, és valamennyi vetélytársának kellemetlen ellenfele tud lenni. A tavalyi MEFOB győztes együttesre építünk, melynek tagjai 3-4 éve együtt készülnek, a fentihez hasonló felfogásban. A többieket is ebbe a rendszerbe igyekszünk beilleszteni. Az elmúlt bő két hétről abszolút pozitív benyomásaink vannak, le a kalappal azelőtt, amit a srácok beletettek a munkába! Amennyiben ez a hátra levő időben is így marad, bizakodóak lehetünk a szezont illetően.  Az is az igazsághoz tartozik, hogy a tavalyi Piros-csoport és az idei erőssége között hatalmas a különbség. Most hat-hét olyan csapat van, köztük a Bp. Honvéd, a MAFC, az Oroszlány, a Veszprém, akik akár nyerhetik is a bajnokságot. Véleményem szerint az eddigi legerősebb B-csoportos pontvadászatnak nézünk elébe, melynek során már a 8 közé jutásért is nagyon meg kell küzdeni. Annak érdekében, hogy mind előkelőbb helyen zárjuk majd az alapszakaszt, augusztus első napjától napi két edzést – délelőtt Drahos Gábor, délután pedig közösen – tartunk, sőt a szombatokat is kihasználjuk a gyakorlásra. Augusztus 20-án sem állunk le, akkor is tréningezünk.  Az edzések mellett további közösség-építő programokkal igyekszünk éreztetni a fiúkkal, hogy ez egy igazi család.  Mindez, a kemény munkával párosulva hozhatja meg, hogy sok meglepetést tudjunk okozni ebben a rendkívül erős bajnokságban. A szeptember 14-i rajtig heti két edzőmeccset iktattunk a programba, melyek közül az elsőt kedden sikerrel vettük a Bp. Honvéd ellen. Pénteken Egerben lépünk pályájára. A bajnoki rajtig a Bp. Honvéd által szervezett tornán játszunk a házigazdák mellett a Veszprém és az Oroszlány társaságában. Szeptember 7-8-án, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kosárlabda Szövetség által hagyományteremtő szándékkal rendezendő, négy csapatot felvonultató 1. Szaniszló Sándor Emléktornán folytatjuk a munkát. Az Egyetemi körcsarnokban szeretnénk legalább egy A-csoportos gárdával is összecsapni. Érdekesség, hogy a torna keretében a szlovákiai Rózsahegy és az Aluinvent-DVTK női csapatai kétszer is megmérkőznek majd egymással. A szakmai munka mellett sokat számít, hogy a MEAFC-ban megbízható hátteret tapasztalhatnak a játékosok, ami a mai világban, a sportban óriási értéknek számít. A stabilitás a klub- és a szakosztályvezetést dicséri, akik minden problémára igyekeznek mielőbb megoldást találni.

Bajnokság, MEFOB és a Hepp-kupa

Elsődleges célunk volt, hogy összetartsuk a tavalyi MEFOB- gárdát, melynek tagjai közül Takács Dánielre, Kopasz Mártonra, Lippai Szabolcsra, Szepesi Szabolcsra, Galló Márkra, Homoki Donátra, Orliczki Mártonra és Orliczki Bencére számíthatunk – mondta dr. Fazekas Csaba, a MEAFC kosárlabda szakosztályának vezetője. –  Rajtuk kívül három friss igazolásunk, Tóth Bence, Tóth Viktor és Szanyi Róbert, továbbá a már nem egyetemista, klubunknál utánpótlás-edzőként is tevékenykedő Béres Dávid, a még középiskolás, de már tavaly is a felnőtt csapattal edző Szőke Gábor. A saját nevelésű junior játékosaink közül többen a bő kerethez tartoznak, a 17 esztendős  Orliczki Mátyás, Gadus Fábián, Pap Arion, Marton Domonkos, a 16 éves Klaisz Bence és a 15 éves Takács Zsolt  is bizonyítási lehetőséghez juthat a felkészülés alatt. Ők leginkább a saját korosztályukban és az U20-as bajnokságban tudják hasznosítani a tanultakat. Nagycsapatba építésükkel biztosítjuk utánpótlásnevelő koncepciónk folytonosságát. Az alapozást velünk kezdte el a tavaly, a Tiszaújvárosi Phoenix KK-ban kosárlabdázó Brúgós Olivér is. Az ő esetleges leigazolásával kapcsolatban hamarosan döntés születik.  Célként tűztük ki, hogy ezzel a fiatal csapattal is a Piros -csoport felső házi rájátszást érő pozíciójában fejezzük be az alapszakaszt.  Jövőre harmadszor is szeretnénk a MEFOB „Final Four” részesei lenni. A nagy múltú Hepp Ferenc Kupát illetően az a tervünk, hogy – pályafutásunk során először – ott is bejussunk a legjobb négybe.