Kosárlabda NB1,  Kosárlabda szakosztály

Tornával emlékeznek Szaniszló Sándorra

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kosárlabda Szövetség évente emléktornával tiszteleg a tavaly, 69 éves korában elhunyt  Szaniszló Sándorra, a sportág meghatározó alakjára.  A négy férfi és két női együttest felvonultató első mérkőzéssorozatot szeptember 7-8-án rendezik meg Miskolcon.

Szaniszló Sándor (képünkön) okleveles gépészmérnök, nyugalmazott létesítményigazgató, a magyar kosárlabdasport, Miskolc, illetve a Miskolci Egyetem sportéletének meghatározó alakja példaértékű életutat tudhatott maga mögött.  

A Miskolc-újdiósgyőri, Fadrusz utcai 16. sz. Általános Iskolás évek után, a Kilián György, későbbi nevén Diósgyőri Gimnáziumban folytatta tanulmányait. Gimnáziumi évei után, 1971-ben a miskolci Nehézipari Műszaki Egyetem (NME) gépészmérnöki karán vegyipari gépészmérnöki diplomát szerzett. Ezt követően 1980-ig a Tüzeléstechnikai Kutató Intézetben (TÜKI), majd a Miskolci Egyetemen, a Testnevelési Tanszék főmérnöke volt 13 éven át. 1993-tól a sok-sok nagy eseménynek otthont adó körcsarnokkal fémjelzett egyetemi sportlétesítmények igazgatójaként, gondos gazdaként dolgozott nyugdíjba vonulásáig.

A kosárlabda sporthoz vezető első lépcsőt a Kilián Gimnáziumban tette meg, a Kamarás-házaspárnak köszönhetően, de pallérozásában osztályfőnöke, Kiss András is fontos szerepet játszott. 1962-től Kamarás István testnevelőjeként, előbb megszerettette vele a játékot, majd rendszerességre, fegyelmezettségre, az igazi csapatjáték fontosságára nevelte. A csapat „mindeneseként” is segítette társait.

A Miskolci Egyetemi Atlétikai és Futball Club (MEAFC) kosárlabda szakosztályának 1966-ban lett tagja, 1967-től intézője, majd szakosztályvezetője és „pénztárnoka”. Akkoriban kapta a „Bukszi” becenevet, mely szeretettel, tisztelettel övezve végig kísérte őt egész életében. 2001-től a MEAFC ügyvezetői teendőit látta el. Időközben volt játékvezető, szövetségi bizottság vezető, technikai komiszár, főtitkár, és az országos szövetség amatőr tagozatának elnöke. Megbecsült közéleti személyiségként alelnöke, majd elnöke lehetett a B.-A.-Z. Megyei Sportszövetségek Képviseletének, alelnöke a Nemzeti Sportszövetség területi kollégiumának, vezetője a Magyar Diáksport Szövetség kosárlabda munkabizottságának, tagja megyei és városi önkormányzati bizottságoknak, testületeknek. A Who is who enciklopédiába 2012-ben került be.

Az empátiára, tiszteletre, segítőkészségre, munka- és emberszeretetre,  precizitásra, a sport iránti elkötelezettségre alapozó magas színvonalú munkáját, legyen az egyetemi, egyesületi, szövetségi, vagy diáksportos, jó néhány kitüntetéssel ismerték el. Egyebek mellett megkapta a Magyar Sportért Emlékérem bronz-fokozatát, a Magyar Egyetemi-, Főiskolai Sportszövetség Arany Emlékplakettjét, a Signum Aureum Universitas-t, a megyei közgyűlés Milleneumi Emlékplakettjét, a B.-A.-Z. Megye Kiváló Sportvezetője díjat és a B.-A.-Z. Megye Diáksportjáért Emlékplakettet.

A pénteki nyitónapon valamennyi résztvevő az Egyetemi Körcsarnokban méri össze tudását. Ezen napon, ugyanitt avatják fel Szaniszló Sándor-emléktábláját. Szombaton a két női csapat a Generáli Arénában mérkőzik meg egymással újra, míg a férfiak a MEAFC otthonában döntik el a végső helyezések sorsát. 

A részletes program:

2018. szeptember 7. /péntek/ 

15.00: JP Auto Jászberényi KSE – Nyíregyháza Blue Sharks /férfi/

17.00: MEAFC – BK 04 AC LB Spišská Nová Ves /férfi/

18.45: Megnyitó

19.15: Aluinvent DVTK – MBK Ružomberok /női/

2018. szeptember 8. /szombat/ 

15.00: Férfi 3. helyért

16.00: MBK Ružomberok – Aluinvent DVTK /női, Generali Aréna/

17.00: Férfi döntő

18.45: Eredményhirdetés.