Kosárlabda NB1,  Kosárlabda szakosztály

Büntetett a második szakasz gólcsendje!

Nagy hátrányt nagy hajrá követett, végül a tavalyi ezüstérmes Vasas örülhetett!

MEAFC-Miskolc – Vasas Akadémia 76-82 (16-20, 5-22, 30-18, 25-22)

NB I/B Piros csoport 11. forduló. Miskolc, Körcsarnok, 400 néző.

Vezette: Pozsonyi László, Balogh Gyula, Gergely Csaba.

MEAFC-Miskolc: Orliczki Már. (3/3), Takács (2), Szanyi (8/3), Prophet (16), Béres (8). Csere: Kopasz (14/6), Lippai (14), Tóth B. (11/9), Orliczki Mát., Szőke, Homoki. Edző: Drahos Gábor.

Vasas: Moravcsik (14/3), Katona (15/3), Boros (18/9), Steier (9/6), Andrássy (12). Csere: Kovács (7), Sólyom (6), Barócsi (1), Koflanovics. Edző: Faragó Péter.

Legalább 400-an voltak kíváncsiak a MEAFC-Miskolc Mikulás ünnepséggel egybekötött idei utolsó hazai találkozójára, ami az utánpótlás kosarasok jelenlétének köszönhetően egyben szezon nézőcsúcsot is jelentett.

Takács és Béres sikeres büntetőivel biztatóan indult a találkozó, majd hosszú hazai gólcsend következett. A legutóbbi kiírás ezüstérmes csapatának alapemberei viszont egymás után villantak. Steier második távoliját bónusz büntető is követte, így Sólyom találata után közel 7 perc elteltével jócskán fordított a Vasas (4-16). A negyed vége felé ébredezni látszott a MEAFC, Lippai három kosarával újra nyílt lett a találkozó (16-20).

Ha a nyitányt miskolci gólcsend jellemezte, akkor a folytatásra a hazai gólképtelenség volt a legtalálóbb kifejezés. Prophet harmadik perces kosarát hat perccel később Tóth két, majd Szanyi egy jó büntetője követte és más senki és semmi. E közben a fővárosiak nem tétlenkedtek, kihasználva a hazaiak indiszponált játékát stabilan húszra növelték előnyüket (18-38). A félidőre a játék képe alapján már-már úgy látszott, hogy el is dőlt a találkozó (21-42).

Szanyi hárompontossal jelezte, hogy a MEAFC – a mérkőzés legelején megsérülő irányítója – Takács hiányában sem formaságnak gondolja a második felvonást. Bár továbbra is voltak hibák a játékban, a házigazda elszántságára nem lehetett panasz. Az amerikai Prophet mellett ekkor mindenki kivette a részét a felzárkózásból, ám Boros két demoralizáló triplája újra magabiztossággal töltötte fel a kissé megtorpanni látszó vendégeket. (51-60).

Lippai szép kosaraival, majd Kopasz triplájával tovább gördült a miskolci szekér, így a nagy elszántsággal küzdő Béres pontjait követően közel egál volt az állás (60-64). A lélektani előnyt nem sikerült fordításra váltani, mert Boros borsodi szempontból a legrosszabbkor szerzett újabb távolit, amit további vendég ziccerek követtek (60-74). Végleg eldőlni látszott a mérkőzés, ám a hátralévő 5 perc alatt a házigazda mindent beleadott. Orliczki Márton, majd Tóth hármasaival egy 14-0-as szakaszt repesztettek a fehér mezesek (76-79), ám a stratégiai büntetőket a Vasas nem hibázta el, így a végső fordításra már nem maradt ideje a miskolciaknak. Hiába állt fel hatalmas hátrányból és vizsgázott küzdeni tudásból összességében jelesre a házigazda, a jól játszó Vasas ellen ez ma kevés volt a győzelemhez (76-82).

Drahos Gábor, vezetőedző: Rengetegen voltak a mérkőzésen, így rengetegen láthatták, hogy milyen jól küzd a csapat és rengetegen sajnálhatták, miért nem 40 percen keresztül teszik ezt. Nem először fordul elő, hogy egy teljes félidőnyi előnyt adunk az ellenfelünknek, ez végzetes ezen a szinten. Hogy jó dolgot is mondjak, Tündinek a mézeskalácsa nagyon szép volt. Köszönjük neki és a nézőknek pedig a szurkolást.

Faragó Péter, vezetőedző: Három demoralizáló vereség után jöttünk ide, a Hepp kupát is beleszámolva. A csapat erejét mutatja, hogy idegenben, mint már oly sokszor, most is össze tudtuk szedni magunkat, ami nagyon fontos ebben a bajnokságban. Gratulálok a csapatomnak, mert jó munkát végeztünk. Úgy látszik nekünk nem szabad vezetni ennyi ponttal, kicsit ez elaltatott a második félidő elején. A záró játékrészben volt akkora az előnyünk, hogy egyre kevesebbet hibázhatott a MEAFC és ezt ki tudtuk használni. Takácsnak jobbulást kívánok, vele és Gallóval egy igazán erős gárda lesz a MEAFC, így nagy értéke van ennek a győzelemnek. Nagyon szimpatikus, hogy ilyen sok utánpótlás játékos volt ezen a mérkőzésen.