Kosárlabda NB1,  Kosárlabda szakosztály

Győzelmet ért a masszív miskolci védekezés!

Értékes idegenbeli sikerrel zárta az évet a MEAFC-Miskolc kosárlabda csapata.

Nagykőrösi Sólymok KE – MEAFC-Miskolc 72-84 (13-24, 20-13, 10-19, 29-28)

NB I/B Piros csoport 13. forduló, Nagykőrös, 200 néző.

Vezette: Gál János, Maár Gábor, Mintál Csaba

MEAFC: Orliczki Már. (3/3), Tóth (11/3), Prophet (9/9), Kopasz (9/6), Béres (17). Csere: Takács (18/6), Homoki (12), Lippai (5), Szepesi, Szőke, Orliczki Máty. Edző: Drahos Gábor.

Nagykőrösi Sólymok KE: Lakosa (25/15), Molnár (15/3), Kövecs (2), Fehér P. (6), Candido (20). Csere: Viqueira (2), Mácsai (2), Szablics, Tóth, Kónya, Fehér Á., Bozóki. Edző: Lakosa Zsolt.

A tabella 9. helyezett csapata, a Nagykőrösi Sólymok fogadták oroszlánbarlangjukban a 10. helyezett miskolciakat. A házigazdánál újra játékra jelentkezett a pontfelelős Lakosa, míg a vendégeknél sérülését letudva Takács és Prophet került vissza a keretbe, ám Szanyi továbbra is csak civilben figyelte a többieket.

Roppant harcos, ám fegyelmezett védekezéssel kezdte a vendégcsapat a mérkőzést. Az 5. percben jött is a hazai időkérés, ekkor 6-13-at mutatott az eredményjelző. Hiába szerzett pontokat a hazai center Candido, a negyed második felében sem engedett szorításából a MEAFC, sőt, Béres komoly palánk alatti munkájával a negyed végére tovább növelték előnyüket (13-24).

A második negyedben sem változott a játék képe, hátul Tóth remekül semlegesítette Molnárt, így az akadozó kőrösi támadásokból lendületes játékkal és jó kinti dobásokkal tovább távolodott a vendég gárda (19-31). Pár eladott labdát azonnal pontokkal büntették a hazaiak, akik egy 12-0-s szakaszt produkálva ugyan utolérték riválisukat, ám a negyed vége ismét a vendégeke volt. Mivel az első félidőben minden második miskolci tripla betalált (50%), így a borsodiak 4 pontos előnnyel térhettek rövid nyugovóra (33-37).

A harmadik negyedben ismét kőkemény védekezéssel nyitottak a vendégek, akik 5 perc alatt mindössze 4 pontot engedélyeztek az egyébként kiváló támadó hírében álló házigazdáknak.  A sikeres védőmunka hatására támadásban is jól mozgott a labda, nem csoda, hogy a vendégek kispadja kétszer is talpra ugrott. Előbb egy végletekig kijátszott támadás legvégén Kopasz passzából Takács vert be egy triplát, majd utána ő osztott vissza egyet tökéletesen Tóthnak, aki szintén triplával hálálta meg társa bizalmát (43-56).

A negyedik negyedben zónavédekezésre váltott a nagykőrösi gárda, azonban mindig akadt borsodi ellenszer, így érdemben nem változott a különbség. A miskolciaknál ebben az időszakban Homoki lépett elő nyerő emberré, sorban szállította a pontokat és szedte a fontos lepattanókat, így a mérkőzést – a tavalyi nagykőrösi meccséhez hasonlóan – dupla-duplával zárta (12 pont, 10 lepattanó). A Sólymok mindent egy lapra feltéve rohamoztak és elsősorban Lakosa extra kinti dobásainak köszönhetően tíz ponton belülre szárnyaltak, ám a MEAFC-Miskolc játékosai nem rettentek meg, Prophet is szerzett két hármast majd a végjátékban Takács vezetésével a taktikai szabálytalanságokból szerezhető büntetők nagy részét pontra váltva a vendégek megérdemelten emelhették magasba kezeiket (72-84).

A kemény védekezés, a fegyelmezett csapatmunka, az óriási küzdőszellem és a helyenként látványos támadójáték eredményeképpen így egy igen fontos és megérdemelt idegenbeli győzelemmel búcsúztatta a 2018-as esztendőt a MEAFC-Miskolc gárdája. 

Folytatás a 2019-es esztendőben, amikor is január 11-én a Bonyhádot fogadjuk a Körcsarnokban.


Drahos Gábor, vezetőedző: Kosarasberkekben köztudott, hogy milyen értékes egy Nagykőrösön aratott győzelem, ezért is gratulálok őszintén játékosaimnak. Remekül és egységesen játszottak ma, végig alárendelve saját értékeiket a csapatérdeknek. Év vége lévén szeretnék Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Tóth Viktorban, Gallóban és Lippai elzárásokban gazdag, boldog és sikeres új esztendőt kívánni a MEAFC-család tagjainak és minden kosárlabda szerető embernek.