Kosárlabda szakosztály,  MEFOB Kosárlabda

A tavalyi nyugati bajnok nyerte a keleti rangadót!

Jó mérkőzésen rossz miskolci dobószázalékkal zárult a mérkőzés.

TFSE – Miskolci Egyetem 80-68 (22-17, 18-25, 17-14, 23-12)

Egyetemi bajnokság, Budapest, Alkotás utca, 30 néző.

Vezette: Józsa András, Molnár Tamás.

Miskolci Egyetem: Takács D. (18/3), Tóth (14/3), Orliczki Már., Kopasz (7/3), Lippai (17). Csere: Galló (10), Szanyi (2), Orliczki Mát., Orliczki B. Edző: Drahos Gábor

TFSE: Nagy Bo. (18/12), Nagy Be., Király (2), Pintér (17), Világi (6). Csere: Katona (19), Armaghani (7), Fülöp (3), Horváth (2), Félix. Edző: Boros Zoltán

A hétfő késő esti időpontnak és a kinti mínuszok ellenére három jó triplával nyitott a házigazda, ám a vendégcsapat játékosai csak a negyed végére vették fel a ritmust (22-17).

A második részben feljavult a miskolciak támadójátéka. Takács jól bontotta a védelmet, ponterős játéka mellett remek zsugákkal szolgálta ki társait. Jól mozgott a palánk alatt Lippai és a hosszú sérülése után újra tétmérkőzésen pályára lépő Galló is. Tóth vezetésével szigorított védelmén a MEAFC, így annak ellenére is vezetéssel térhetett nyugovóra a miskolci csapat, hogy a hárompontosakat pocsék, mindösszesen 8%-os “eredményességgel” dobták (40-42).

A szünet után továbbra is fej-fej mellett haladtak a csapatok, azonban a negyed derekára szívós munkával 5 pontos előnyt harcolt ki a vendég gárda (48-53). Kritikus mozzanat következett, Katona betörése végén ellökte Takácsot, ám a jelen lévő nézők legnagyobb megdöbbenésére védő szabálytalanság lett az ítélet. A hazai játékos köszönte szépen az ölébe hullott lehetőséget és nem csupán helyére küldte mindkét büntetőt, de annyira elkapta a fonalat, hogy további 3 percig szinte nem tudott dobást hibázni. A megzavarodott vendégek komoly erőfeszítés árán visszafaragták a fővárosi előnyt, így a szakasz végére ismét teljesen nyílt volt a találkozó (57-56).

A negyedik negyed elején felváltva estek a kosarak, ám az addig is sok biztos közeli helyzetet kihagyó vendégek 66-62-nél lélektanilag fontos pillanatban hibáztak. Lippai egy szép alapvonali megmozdulást követően ajtó-ablak ziccere kipördült, és ahogy ilyenkor lenni szokott, a szintén remekül küzdő és játszó TFSE azonnal büntette a hibát.  A házigazda eredményes rohanása meg sem állt 74-62-ig, amivel lényegében el is dőlt a rangadó.

A sokadik felzárkózására már nem volt megfelelő koncentrációja, pláne muníciója a miskolciaknak, így a tavalyi nyugati bajnok TFSE megérdemelten nyerte az idei első keleti rangadót (80-68).

Összességében három és fél negyeden keresztül a vártnak megfelelően egyenlő erők küzdelme zajlott a pályán, ám egy ilyen kiélezett idegenbeli rangadót 25/3-as triplamutatóval roppant nehéz megnyerni.

Drahos Gábor, vezetőedző: Remekül küzdöttünk, helyenként jól is játszottunk, ám sok elkerülhető szituációt ajándékoztunk ellenfelünknek. Meg kell tanulni a felesleges felzárkózások helyett végig a saját feladatra összpontosítani, és akkor, még ilyen rossz dobószázalékkal is lenne esélyünk mérkőzést nyerni. Örömteli, hogy Galló a tőle megszokott jó játékkal tért vissza a pályára. Ahogy egyre jobban belelendül majd a játékba, egyre jobban bele fog lendülni a csapat is.