Kosárlabda NB1,  Kosárlabda szakosztály

Hiányzott egy negyed és a megfelelő csapatmunka!

Az MTK Törökbálint magabiztosan tartotta kézben a miskolciak elleni mérkőzést.

MTK Törökbálint – MEAFC-Miskolc 77-66 (15-16, 23-9, 17-21, 22-20)

NB I/B Piros csoport 19. forduló. Törökbálint, Bálint Márton Ált. Isk. 100 néző.

Vezette: Surányi Gábor, Sentényi Barna, Pécsi Zsolt.

MTK Törökbálint: Horváth (9/3), Dobos (5), Jakab (20), Bihari (17), Baross (4). Csere: Bognár (8/3), Nagy (7/3), Vámos (5/3), Czakó (2). Edző: Bódi Ferenc.

MEAFC-Miskolc: Takács (21/3), Tóth (12/3), Gonda, Kopasz (9/3), Béres (9). Csere: Lippai (6), Szanyi (6), Orliczki Mát. (3/3), Orliczki Már., Orliczki B. Edző: Drahos Gábor.

A MEAFC- Miskolc a már megszokottnak mondható foghíjas kerettel, de a BKG elleni bravúrgyőzelemből erőt merítve igyekezett felvenni a harcot a házigazda törökbálintiak otthonában.

Könnyű kosarakkal indított az MTK, míg az első vendégkosárra közel három percet kellett várni. Ezt követően Kopasz hármasával előbb egalizált a Miskolc, majd Takács ponterős játékának és a negyed végét jelző dudaszó pillanatában bevágott palánkos triplájának köszönhetően a vezetést is átvette (15-16).

Jól kezdte a második negyedet a hazai gárda, elkerülhető hibák sora és Bihari labdaszerzést követő zsákolása után időt kellett kérnie a vendégek edzőjének. A keményen záró hazai védelem szorításában nehezen bontakoztak ki a borsodi támadások, ám így is döntetlen környékén maradt az állás. Hatalmas küzdelem folyt a pályán, aztán megtorpant a MEAFC-Miskolc. Történt ugyanis, hogy a negyed közepén Takács remek egyéni akció után dobott ziccert, ráadásul közben szabálytalankodtak vele szemben, azonban a játékvezetők – a korábbi ítéletek tükrében talán következetlenül – általános megdöbbenésre nem adták meg a kosarat. A megítélt faultot követően oldalbedobást, majd ahogy az ilyenkor lenni szokott, reklamálásért még technikai hibát is jeleztek. Ezt követően teljesen megzavarodott a fiatal vendégcsapat, így a rutinos és roppant motivált Bihari vezetésével az MTK a nagyszünetig 13 pontra hizlalhatta a különbséget (38-25).

A borsodiak csapatszinten továbbra is csak kínlódtak támadásban. Szembetűnő volt, hogy inkább egyéni akciók révén, mintsem a társak helyzetbe hozásával próbáltak érvényesülni. A negyed második felére lazult valamelyest a hazaiak védekezése, illetve a játékvezetők ebben a szakaszban jobban büntették a mezőnyben elkövetett szabálytalanságokat. A vendégek Tóth és Takács vezetésével jó százalékkal értékesítették a büntetőket, így a negyed végére kicsit közelebb, kilenc pontra zárkózott a Miskolc (55-46).

A negyedik negyed első kosara a hazaiaké volt, ám utána életjelet adott magáról a vendégek csapatvédekezése is. Labdaszerzést követő Takács ziccerrel, majd középtávolijával öt pontra zárkóztak a vendégek. A további csökkenés a felzárkózásban elhasznált jelentős energia miatt azonban elmaradt. Hiába dobott a fiatal Orliczki Mátyás szép triplát, a hazaiak azonnal válaszoltak távolról, majd kétszer is elhagyta a labdát a szúk rotációban elfáradó Miskolc. Még egyszer megcsillant a remény a szoros végjátékra, amikor is Biharit második sportszerűtlen hibáját követően az öltözőbe küldték. A megítélt büntetőket a vendégek értékesítették, ám triplakísérletük kipattant. A végjátékot rutinosan és okosan menedzselte az MTK, akik összességében is teljesen megérdemelten nyerték meg a mérkőzést. Küzdöttek, hajtottak becsülettel a vendégek, azonban ezúttal nem tudták megismételni a múlt heti koncentrált játékukat. A gyenge dobóteljesítmény és a második negyedbeli összeesés megpecsételte a borsodiak sorsát (77-66).

Bódi Ferenc (MTK Törökbálint): Előzetesen is ilyen mérkőzésre számítottam, mindkét csapat hatalmas energiákat mozgósított a győzelem érdekében, és ez meglehetősen sok hibát eredményezett. Ma is bebizonyosodott, hogy fontos a mentális erő, a fizikalitás, de a legfontosabb a szív, és ezért büszke vagyok a játékosaimra, hogy ezt beleteszik nekem minden mérkőzésen. Gratulálok kollégámnak, Drahos Gábornak, mert remek kis csapatot faragott ebből a fiatal gárdából, és ezúton is sok sikert kívánok nekik a folytatásra.

Drahos Gábor (MEAFC-Miskolc): Mindkét csapat rengeteget tett a siker érdekében, ám a házigazda sokkal kevesebb, teniszesen szólva ki nem kényszerített hibával dolgozott. Nem tudtuk megközelíteni legutóbbi koncentrációnkat, így hiába zártunk három negyedet is pluszban, a második negyed elintézte a meccset. Gratulálok Bódi Feri gárdájának, tényleg megdolgoztak ma a sikerért.