Kosárlabda szakosztály,  MEFOB Kosárlabda

Rossz rajt után már csak üldözni tudtuk a házigazdát!

A miskolciak a bronzcsatában javíthatnak.

Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, négyes döntő

Miskolci Egyetem – Debreceni Egyetem 69-75 (8-23, 12-13, 22-13, 27-26) 

Debrecen, 250 néző, V.: Csabai-Kaskötő, Nagy V., Horváth Cs.

Miskolc: TAKÁCS D. 23/9, Tóth B. 3, SZANYI 13/9, Kopasz 3/3, LIPPAI 12. Cs.: Piukovics 7/3, Gonda, Orliczki Márton., ORLICZKI B. 8, Orliczki Mátyás. Edző: Drahos Gábor. 

Debrecen: POLLÁK 20/3, KOZÁK M. 16, KOZÁK B 12/3., ASSZÚ 13/6, Gáspár 2. Cs.: Szekeres 6/6, Szűcs M.1, Zsuga, SZŰCS B.5. Edző: Kovács Adrián.  

Remek hangulatban vett repülőrajtot (9-0) az agresszívan indító házigazda, de a kiírás szerint itt is hátul álló Debrecen a meglepő módon fölöttébb megilletődötten kezdő címvédő miskolciak ellen. Hiába szerezte meg Piukovics Bálint a Miskolc első kosarát, Kozák Márton dupláira, valamint Kozák Bertalan egy és Szkeres Ferenc két hármasára építve 15 pontos előnnyel zárta a Debrecen az első negyedet – igaz az előző elődöntőn a Nyíregyháza 16-tal “ment” egy negyed után..

A két Bence, Orliczki és Tóth jóvoltából 5 miskolci ponttal indult a második etap, azonnal időt kért Kovács Adrián a hazai, debreceni együttes edzője. de nem tudta megtörni a miskolci csapat lendületét, amely Takács Dániel vezérletével egy 10-3-mal 10 éponton belülre került. Debreceni részről a Pollák Balázs villant a miskolci zóna ellen 3 pontért, átlendítette csapatát a holtponton. A félidő hajrájára a címvédő lendülete megtört, 16 pontos debreceni előnnyel vonultak pihenőre a felek. 

Kozák B. 2+1-es akciójával közel 20 pontosra nőtt a különbség a 2. félidő elején. Szanyi Róbert két, Piukovics egy triplát emelt be, Takács pedig roppant mutatós duplát dobott, s egy 13-2-vel 10 ponton belülre kerül a címvédő. Asszú Ádám távoli duplával próbálta átlendíteni a holtponton a házigazdákat, a szakasz hajrájában állandósult a 10 pont körüli hazai vezetés, a szakasz végén Szanyi indításos kosarával 7 pontra zárkózott föl a Miskolc. 

Kozák M. szóló kosarára Takács felelt középtávolról. Tartotta 5 és 10 pont közötti előnyét a Debrecen. A borsodiak siettették támadásaik befejezéseit – eredménytelenül, így Pollák hármasával újra 10 pont fölé hízott a különbség. A szakasz közepén Kozák B. demoralizáló, faulttal együtt bemutatott zsákolása még a helyi élvonalbeli csapat játékosai körében is jókora elismerést aratott. Kopasz Márton tripljával próbált hosszú hajrát indítani a Miskolc, ám a legkisebb debreceni, a magát a palánk alatt is rendre feltaláló Pollák 2+1-gyel próbálta megnyugtatni a debrecenieket. A végjátékban amolyan minden mindegy alapon Szanyi és Takács is triplát dobott, 7-re feljött a Miskolc. Piukovics az utolsó percben technikait kapott, de Kozák M. 3 büntetőt is kihagyott. Takács újabb hármasával 5-re zsugorodott a házigazda előnye. Az izgalmakat Pollák technikaija fokozta, de a roppant szaggatott, rengeteg büntetődobást hozó végjátékban 4 pontnál nem tudott ellenfeléhez közelebb kerülni a Miskolc, így ahogy a női, a férfi tornán is Debrecen-TF finálé lesz. 

Miskolci részről Takács (23 pont, 10 lepattanó), a hazaiaktól pedig Asszú (13 pont, 10 lepattanó) zárta dupla-duplával az elődöntőt. 

Drahos Gábor: – Sajnálom, hogy nem tudtunk negyven percen át méltó ellenfelei lenni a várakozásnak megfelelően rendkívül harcos, agresszív házigazdáknak. A pocsék kezdés rányomta bélyegét az első félidőre, így hiába támadtunk fel porainkból, kevés csapatmunkával dolgozva, s túl sokat hibázva maradt nekünk a bronzcsata, amelyen próbálunk mindent megtenni. 

Kovács Adrián: – Talán a legfontosabb, amit szeretnék kiemelni az a VÉDEKEZÉS volt. Ahogy a torna előtt is nyilatkoztam, próbáltunk nagyon sok energiát fektetni ebbe, és úgy érzem, ez volt a siker kulcsa. Büszke vagyok a srácokra, végig fegyelmezetten játszva jutottunk a döntőbe, ahol újra megpróbáliunk mindent megtenni azért, hogy méltóképpen képviseljük egyetemünket.

Botár László