Kosárlabda NB1,  Kosárlabda szakosztály,  Kosárlabda U11,  Kosárlabda U12,  Kosárlabda U14,  Kosárlabda U16,  Kosárlabda U18,  Kosárlabda U20,  MEFOB Kosárlabda

Szezonvégi beszámoló utánpótlás csapatainkról

A Miskolci Egyetemi Atlétikai és Futball Club (MEAFC) szakosztályai közül a kosárlabda sportág mindig is kiemelkedett, de 2014-től kezdődően egyértelműen az egyesület zászlóshajójává vált. A Miskolci Önkormányzat felkérésére ugyanis a 2014/2015-ös szezontól kezdődően a MEAFC látja el a férfi kosárlabda utánpótlással kapcsolatos feladatokat Miskolcon.

A fiatalok felkészítése és versenyeztetése nagy felelősséget és kihívást jelentett az egyesület vezetése számára, hiszen az egyetemi clubban korábban hallgatók és egykori hallgatók, azaz 18 évnél idősebbek sportoltak. Eltelt 5 év, ilyen időtávban már pontosabban lehet értékelni. Jó érzés visszaolvasni az akkori vállalásainkat és összevetni a jelenlegi helyzettel.

Néhány 2014-ben megfogalmazott cél: „Szeretnénk minél több miskolci gyermeket bevonnia a kosárlabda sportágba (2014-ben 7 csapat és 70 kosaras fiatal került egyesületünkhez). NB I/B-be történő feljutás 2-3 éven belül. 2017-es Egyetemi EB rendezési pályázat benyújtása. Olyan szakmai program benyújtása az országos sportági szövetséghez, amely minél magasabb TAO támogatási keret elérését teszi lehetővé a miskolci férfi kosárlabda sport fejlesztésére. Támogatások lehívása. Sporteszközök és sportfelszerelések vásárlása.”

Jelenleg 236 fő fiatal sportoló 23 utánpótlás csapatban a MEAFC-nál. Évek óta rendszeres résztvevői vagyunk az U11-U12 Országos Jamboreenak és ha csak a legutóbbi szezon kiemelt eredményeit nézzük, az U14 A csapatunk Országos B döntőbe jutott, U18 A csapatunk pedig Országos B döntőben 3. helyezést ért el. Férfi egyetemi csapatunk az elmúlt 3 évben ott volt a final fourban, 2018-ban országos bajnok lett és részt vehetett a Portugáliában megrendezett Európai Egyetemi Játékokon. 2015-ben sikerült feljutni az NB I/B-be, 2017-től pedig már a másodosztály felső házában (piros csoport) szerepel felnőtt csapatunk. Az Egyetemi Kosárlabda EB-nek sikeres házigaz-
dája volt Miskolc 2017-ben. A kosárlabda szövetség kiemeleten támogatja sportfejlesztési programjainkat, folyamatosan bővülő partnereinknek köszönhetően a TAO keret feltöltése évről évre sikeres és teljeskörű.

Jó érzés látni, hogy mennyit fejlődtek azok a fiatalok, akik 2014-ben kezdtek el nálunk sportolni. Többen már bemutatkoztak az egyetemi vagy a felnőtt csapatban is. A sikerek tekintetében nélkülözhetetlennek tartom, hogy a Miskolci Egyetemmel és a Miskolci Önkormányzattal egyaránt szoros a kapcsolat és folyamatosan bővül az együttműködő általános és középiskolák köre. De talán a legfontosabb, hogy a MEAFC kosárlabda egy igazi, értékes közösségé alakult.

Az Utánpótlás csapatok edzői beszámolókról, eredményekről és játékosokról bővebb információ a MEAFC kiadványban olvasható.