Kosárlabda NB1,  Kosárlabda szakosztály

Pénteken kezdődik a bajnokság!

Nívós hazai rendezésű nemzetközi tornával ért véget a MEAFC-Miskolc NB I/B-s kosárlabdázóinak nyári felkészülése. A Szaniszló Sándor emlékének szentelt miskolci erőpróba után az egyetemisták jelenlegi szakosztályvezetőjét, dr. Fazekas Csabát kérdeztük a 2019/2020-as szezonnal kapcsolatban.

Nagy volt a mozgás a nyáron, de a MEAFC magja együtt maradt. 

Az idei gárda kialakításánál az egyik legfontosabb célunk az volt, hogy azokat a játékosokat megtartsuk, akik a tavalyi szezonban bizonyították, lehet rájuk építeni és az évről-évre erősödő bajnokságban is képesek folyamatos jó teljesítményt nyújtani. Azt gondolom, hogy ezt sikerült megvalósítani, hiszen ezek a játékosok idén is Drahos Gábor vezetőedző kezei alatt formálódhatnak majd tovább. Másik célunk a Miskolci Egyetemet választott idén felvételt nyert fiatalok és a saját utánpótlásunkból fellépő 2001-ben született tehetségeink csapatba építése, akik ezáltal lehetőséget kapnak arra, hogy akár már az idei szezonban komolyabb játékpercekhez jussanak.

A felkészülés során bátran támaszkodtak saját nevelésű játékosaikra.  

Minden alkalommal igyekszem hangsúlyozni és vallom, hogy a tanulás és a sport jól megférnek egymás mellett. Ennek szellemében próbáljuk minden évben építeni csapatunkat. Életpályát kínálni a fiataloknak, ezért játékosaink zöme vagy a Miskolci Egyetem hallgatója vagy még középiskolás. Az is közismert, hogy Drahos Gábor bátran veti be a fiatalokat és ez így lesz az idei szezonban is.  A játékosok jelentős hányada saját utánpótlásunkból került a felnőtt keretbe és bizonyíthatták a felkészülés során, hogy lehet rájuk számítani.

A bajnokság és az ellenfelek mellett a MEAFC is erősödött?

 Minden csapat igyekezett nyáron megerősíteni a keretét. A mi erősségünk az lehet, hogy a csapat magja már a tavalyi szezonban is együtt játszott, ismerik egymást a fiúk és tudják, hogy az edzőjük mit vár el tőlük. Hozzájuk olyan fiatalok csatlakoztak, akik meg akarják mutatni, hogy képesek komoly teljesítményre. Ha a sérülések a tavalyi rémálomszerű szezon után elkerülnek minket és mindenki alázattal teszi a dolgát, akkor hiszek abban, hogy eredményes szezon elé nézünk.

Kiesett a Bonyhád-Békés, feljutott a Baja-Salgótarján. 

Minden évben elmondjuk, hogy kőkemény bajnokság elé nézünk és ez nem lesz idén sem másképp. A két feljutó csapat úgy gondolom jelenleg komolyabb játékerőt képvisel, mint az előző szezon végén búcsúzó két egyesület és mindent meg fognak tenni, hogy hosszú távon a Piros-csoportban szerepeljenek. Ha lehet ezt mondani, még sűrűbb és kiegyensúlyozottabb lett a mezőny. Gyakorlatilag a napi forma alapján bárki képes lehet borítani a papírformát, senki nem mehet biztosra senki ellen.

Tavaly egy mérkőzésen múlt a rájátszás. Idén mi várható? 

Az idén, minden héten háború! Drahos Gábor egy utolsó leheletéig küzdő, elveszett labdát nem ismerő, harcos, gyors játékot játszó gárdát álmodott meg. Minden mérkőzésnek, minden pontnak, minden momentumnak és egymás elleni eredménynek jelentősége lehet a végelszámolásnál. Ennek szellemében kell pályára lépnünk, mert semmit nem adnak ingyen, ellenfeleink is ugyanúgy sikeresek szeretnének lenni, mint mi és minden pozícióért öldöklő küzdelem lesz. 

Tehát a szakosztályvezetés elégedett lenne a szezon végén, ha a csapat…?

Személy szerint azzal lennék elégedett, ha mindannyian a mérkőzések után eredménytől függetlenül a tükörbe nézve azt mondhatnánk, mindent megtettünk azért, hogy nyerjünk, hogy sikeresek legyünk. Ha helyezéstől függetlenül egyetlen csapat sem jöhetne úgy Miskolcra, hogy biztosra megy. Ha az értünk szorítók úgy állnának fel a mérkőzések után, hogy ez igen, férfias küzdelem, jó kosárlabda volt. Ha konkrétumot kell mondanom, akkor azt mondom, hogy az alapszakasz után indul a rájátszás, ahol, mint tudjuk, bármi megtörténhet. És itt az ideje, hogy mindannyian újra belekóstoljunk!