Klub,  Kosárlabda szakosztály,  Szakosztályok

Kosárlabda

SZAKOSZTÁLY BEMUTATKOZÁS

Múlt

Hagyományait, eredményeit és létszámát tekintve a kosárlabda kiemelt sportága a MEAFC-nak. Ami a múlt nagy sikereit illeti, férfi csapatunk 1966 őszén, rendszeres jó megyei szereplést követően jutott fel az NB II-be. A magasabb szintű bajnokságban is eredményesek tudtunk lenni, sőt, 1975. december 7-én a Városi Sportcsarnokban 3500 néző előtt kiharcoltuk a feljutást az NB I. 14 csapata közé, ahol két szezonon keresztül játszottunk. Ezután egy hosszú NB II-es korszak következett, sok-sok sikeresen és sikertelenül megvívott osztályozóval, de 1992-ben ismét első osztályú tagságot vívtunk ki, feljutottunk az NB I/B-be. A 2000-es évek elején néhányszor közel kerültünk az A csoportos szerepléshez, de egyszer sem sikerült a bravúr. 15 év után, 2007-ben kiestünk az NB I/B-ből, azóta férfi felnőtt csapatunk NB II-ben versenyzik. Női csapatunk stabilan és hosszú éveken keresztül szerepelt az NB II-ben, egy alkalommal, az 1983/84-es bajnoki szezonban sikerült az NB I-ben játszanunk.

Jelen

A Miskolci Önkormányzat és a Magyar Kosárlabdázók Országos Szakszövetsége felkérésére, 2014. július 1-től foglalkozik egyesületünk a Miskolci férfi kosárlabda utánpótlás csapatokkal, mintegy 75 fő utánpótláskorú sportolóval megkezdve a munkát. Az első közös szezonra (2014/2015) a következő célokat tűztük ki: minél gördülékenyebben valósuljon meg az egyesületváltás, lehetőleg senkit ne veszítsünk el; továbbá valamennyi utánpótlás csapatnak biztosítsuk a színvonalas edzési és versenyzési lehetőséget a megfelelően felkészült szakemberek bevonásával, a szükséges sporteszközöket, valamint Miskolc és a Miskolci Egyetem hírnevéhez méltó sportfelszerelést, megjelenést. A kitűzött célok maradéktalanul megvalósultak.

A 2015/2016-os szezont már mintegy 140 utánpótlás korú sportolóval, és 9 év után ismét NB I/B-s csapattal kezdtük meg. A 2015/2016-os szezonra kitűzött legfontosabb célok: stabil szereplés az NB I/B-ben, NB I/B-s csapaton keresztül új impulzust adni az utánpótlás nevelésnek, szurkolói kör kialakítása, bázis iskolák beindítása, edzők fejlesztése és edzésmunkák kidolgozása korosztályokra lebontva, eredményességre törekvés – szintén megvalósultak.

2016/17-es szezonban egy megújult megfiatalodott felnőtt csapat kezdett kirajzolódni. Több más városban kosárlabdázó játékost is vonzott a Miskolci Egyetem és MEAFC egyre fejlődő egyesülete. Ebben a szezonban érte el a csapat a közelmúlt legjobb eredményét az NB1/B 4. helyezést, valamint a Magyar Egyetemi bajnokság döntőjében 3. helyen végzett a Miskolci Egyetem MEFOB csapata. A Miskolci Egyetem, és Miskolc városa, valamint a MEAFC nagy sikerrel rendezte meg a 2017-es Kosárlabda Egyetemi Európa bajnokságot, ahol a Miskolci Egyetem csapata a 12. helyen végzett.

2017/18-as szezonban újabb változásokon esett át a felnőtt gárda, fiatalodás tendenciáját követve. A MEAFC az NB1/B-ben nagy küzdelmek során megszorongatva több élcsapatot végül 7. helyen végzett. Hatalmas siker volt azonban, hogy 1997 után a Magyar Egyetemi bajnokságban újra aranyéremnek örülhetett a Miskolci Egyetem. A bajnokság megnyerésével részt vehettünk, a Portugáliában megrendezett Egyetemi Európa bajnokságon, ahol a 13. helyen végeztünk.

2018/2019-es szezonra utánpótlás játékosok száma tovább gyarapodott és csapataink tovább fejlődtek. Az idény legnagyobb eredménye, hogy az U18 Junior csapatunk a kiemelt bajnokságban stabilan szerepel. A szezon nagy sikerének tekinthető továbbá, hogy junior és az U20-as csapatból több tehetséges fiatal is lehetőséghez jutott a szezonban az Egyetemi Bajnokságban, valamint az NB1/B-ben! Ebben az évben az NB1/B legfiatalabb csapataként szerepelünk 22 éves átlagéletkorral. Egyetemi csapatunk pedig a 3. hely megszerzésével újabb érmet szerzett.