Röplabda NB1,  Röplabda szakosztály

Elkezdte a felkészülést NB1-es Röplabda csapatunk!

Röplabda szakosztályunk története során először szerepel az NBI-ben.

Szeptember 18-án indul (amennyiben a koronavírus nem szól közbe) a férfi NB I.-es röplabdabajnokság 2020/2021-es idénye, amelyben ezúttal 7 klub vesz majd részt: Dág KSE, a Kistext, a MÁV Előre Bericap, a Sümegi RE, a Szolnoki RK, a Vidux-Szegedi RSE, valamint a borsodi színek képviseletében a MEAFC-Miskolc. Az együttesek három körben döntenek majd a helyezésekről.

Huszonkilenc év után

Múlt kedden este kezdte el csapatunk el a nyári alapozást immár Bagó László vezetőedző irányítása alatt. A szezonnyitó mérkőzésen Szolnokon lépünk pályára. Első hazai mérkőzésünket pedig egy héttel később, szeptember 25-én a fővárosi Kistext ellen fogjuk megvívni a Körcsarnokban! A MEAFC férfi röplabda csapata még sosem szerepelt az NB I-ben, a legutóbbi miskolci csapat ebben ebben az osztályban a Hejőcsabai Cement SC volt, amely az 1990–1991-es évadban a 17. lett húsz alakulat közül.

– Örülünk annak, hogy ilyen magas szinten indulhatunk, a lehetőség mindenkit nagyon feldobott – mondta Barócsi Ákos szakosztályvezető. Csapatunk lelkesen állt bele a munkába, a srácok konditeremben erősítettek, erősítenek, Bagó László kiadta az elvégzendő programokat, sokan sok kilótól megszabadultak. Laci egyébként a tavalyi szezonban még játszott nálunk az NB II.-ben, a vezetőedzőnk Bacsó István volt, akivel három éve úgy állapodtunk meg, hogy három évadot visz végig. Most úgy gondoltuk, kell a vérfrissítés, de István természetesen maradt velünk, az utánpótlás csapatainknál végzi a feladatait. Laci tapasztalt, van rutinja és érzéke is hozzá, bízunk abban, hogy sikeres lesz a munkája. Az utóbbi hetekben két fő vezérfonalunk volt, az egyik, hogy rakjunk össze egy megfelelő minőségű és mennyiségű keretet, illetve álljon rendelkezésre a szükséges pénzügyi háttér. Mentünk a lehetséges szponzorok után, szerencsére pozitív hozzáállást tapasztaltunk ezen a téren. Ez látható is lesz felszerelésünkön.

Munka közben az NB1-es MEAFC-Miskolc.

Szélesebb, tágabb

Felnőtt csapatunk eddig az E/4-es kollégiumban működő tornateremben dolgozott, és vívta meg összecsapásait, ám most átköltözött az innen 200 méterre található Egyetemi Körcsarnokba.

– Még minden új, hiszen a keddi volt itt az első foglalkozásunk – tette hozzá Barócsi Ákos. – Mindent most próbáltunk ki, az új oszlopokat, a hálót, méregettük a magasságot, megkezdtük a „belakását”… A Körcsarnok belmagassága nagyjából ugyanolyan, mint az E/4-esé, viszont szélesebb, tágabb, és majd az ideérkező ellenfelek is keményebbek, jobbak lesznek.

Bagó László az alábbiakkal kezdte:

– Az előző évadban még a pályán voltam, de elértem azt a kort, amikor már úgy gondoltam, hogy ideje befejezni az aktív pályafutásom; de az köztudott velem kapcsolatban, hogy Kazincbarcikán, a Vegyész RC-nél már voltam edző – közölte a korábbi ütő, liberó. – Kézenfekvő volt, hogy átveszem a társaságot, ismerek mindenkit, a játékosok is ismernek engem, tudják az elvárásaimat. A pályán is úgy voltam vele, hogy legyen meg mindenki részéről a kellő fegyelem és figyelem, ami nem változik. Nemrég még úgy beszéltük meg, hogy lehet, lesz játékengedélyem, hogy ha a muszáj úgy hozza, akkor beugrok, de végül tudtunk úgy igazolni a posztomra, hogy erre nincs, nem lesz szükség.

Egy újabb volt bajnok a csapatban

Az új játékosokat is sorolta a frissen kinevezett tréner.

– Kezdeném azzal, hogy több fiatal is felkerült az utánpótlásunkból, szeretnék majd nekik is lehetőséget adni – jegyezte meg Bagó László. – A legnagyobb igazolás a Vegyész RC-ben éveket lehúzó Kovács Zoltán, aki volt magyar bajnok, elég jó neve van röplabdás berkekben. Zolinak van civil állása, illetve másodedzője a DVTK női csapatának, reméljük, hogy össze tudjuk úgy egyeztetni a programot, hogy velünk is lehessen. Látszik rajta, hogy jobb fizikai állapotban van, mint bármikor előtte, meg­győztük, hogy ezt használja ki, mutassa meg újra magát. Aztán a PSE-Debrecenből érkezett Orosz István, aki egy jó fizikai képességekkel rendelkező, ügyes játékos, volt junior válogatott. Feladóba szeretnénk még egy igazolást, akinek a neve egyelőre nem publikus. Ha nem jön össze, akkor a szakosztályvezetőnk beugrásra vár… A neveket, kereteket elnézve egy csapat kilóg a sorból, amely nem más, mint a Kistext, amely egy extraligás csapatot épít. Brazil négyes ütőt hoztak, igazoltak magyar válogatottakat, úgyhogy minden poszton magas tudású röplabdázókkal rendelkeznek. A másik öt csapat körülbelül velünk egy színvonalon van, de ez majd a meccseken fog kiderülni. Az első évadunkban más célunk nem lehet, mint a bennmaradás elérése. Szeretettel várunk majd minden röplabdaszurkolót a Körcsarnokba. Amikor 2018 októberében átjöttünk egy Magyar Kupa-meccsre, közel fél ház előtt játszottunk.

MEAFC-Miskolc csapata.

A MEAFC-Miskolc kerete:

Feladók: Pallós Gergő, Barócsi Ákos.

Szélső ütők: Kovács Zoltán (új, legutóbb: Vegyész RC), Orosz István (új, legutóbb: PSE-Debrecen), Busák István, Molnár Gábor, Kapusi Zoltán.

Univerzál: Surányi István, Kormos Dávid, Budai Martin.

Centerek: Kozsla Ádám, Kiss Péter, Berkes Zoltán, Boronkay Dániel.

Liberók: Szántai Balázs, Karóczi Szabolcs, Bubenkó Ákos.

Vezetőedző: Bagó László. Másodedző: Varga László.